AROMSA YENİ BİNASI İLE BİR LEED PLATİN SERTİFİKASI DAHA ALDI

Gıda sektörünün yaratıcı iş ortağı Aromsa, sürdürülebilirlik alanında da fark yaratan yenilikçi uygulamalarına devam ediyor. GOSB’deki yeni binasında, çevreye duyarlı sürdürülebilir tasarıma verdiği önemi, LEED sertifikalarında en yüksek derece olan LEED Platin sertifikasını ikinci defa alarak bir kez daha ispatladı. Böylece, Aromsa’nın LEED Platin sertifikasına sahip bina sayısı iki oldu. 


LEED sertifikası dünyada en çok bilinen, binaların kurulumu ve işletilmesinde çevreye saygılı ve insan sağlığı ile çalışma konforunu en üst düzeyde tutmayı hedefleyen bir sertifikasyon sistemidir. LEED yeşil bina sertifikası 4 farklı seviyeye sahiptir ve LEED değerlendirme kriterleri arasından sağlanan koşullar ile toplanan puana göre belirlenmektedir. LEED Platin sertifikası, kriterler içerisinde en yüksek seviye olup, 80 ve üzerinde puan toplamış olan binalara verilmektedir. Aromsa, 84 puan alarak yeni yapılar kategorisinde platin seviyesinde sertifika almaya hak kazanmıştır.


Aromsa, geleneksel yapılaşmanın çevreye verdiği olumsuz etkileri en aza indirmeyi, geliştirilen strateji ve sistemler sayesinde binanın işletim giderlerini azaltmayı, enerji ve su tasarrufu sağlamayı, kullanıcı dostu, sağlıklı ve konforlu bir çalışma alanı oluşturmayı hedeflemiştir. Aromsa, yeni binasının sürdürülebilir bir tesis olması, faaliyetlerinin çevresel etkilerini azaltmak ve yüksek performansı teşvik edecek sağlıklı bir çalışma alanı sağlamak için bina tasarımında ve inşaatında LEED kriterlerine uyumlu bir şekilde çalışmalarını gerçekleştirmiştir.


Projede, enerji verimliliğinin sağlanması, su tüketiminin azaltılması ve iç hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik tasarım ve çözümler hedeflenmiştir. Projede enerji tasarruflu cihaz ve sistemler kullanılmıştır. Aromsa’nın kendi yan binasında olan güneş panellerinden kazanılan enerji bu binada kullanılarak tasarruf sağlanmaktadır. Binadaki duş ve lavabo bataryalarından toplanan gri su arıtılarak klozet rezervuarlarında kullanılmaktadır. Bu sayede, binanın enerji tüketimi %29‘dan fazla, iç mekan su tüketimi ise %50’den fazla azaltılmıştır.


İnşaat sırasında alınan önlemler ve düşük emisyon salınımlı malzeme seçimi ile kullanıcılar için iç hava kalitesi sağlanmıştır. Tüm bunlara ilave olarak, çalışan ve ziyaretçilerin gün ışığından ve manzara görüşünden optimum düzeyde faydalanmalarına dikkat edilmiştir. İnşaat malzemelerinde sürdürülebilir ve çevre dostu olanlar tercih edilmiştir. İşletme aşamasında meydana gelen geri dönüştürülebilir özellikteki atıkları, evsel atıklardan ayırmak için her katta geri dönüştürülebilir atık noktaları ve bir adet ana toplama alanı bulunmaktadır. 


Organize sanayi bölgesinde yer alan bina, altyapısı hazır bir konumda kurulmuş olup, doğaya zarar vermeden, çalışan ve ziyaretçilere hizmet verebilmektedir. Ulaşım için Aromsa tarafından çalışanlarına servis hizmeti sunulması, belediye otobüs hatlarına yakın olması ve proje alanında bisiklet park yeri olması ile bireysel araç kullanımının azaltılması hedeflenmiştir. Aynı zamanda, elektrikli araç şarj istasyonlarının bulunması ile karbon salınımını azaltmaya teşvik etmektedir. 


Peyzaj çalışmalarında bitki çeşitliliğine ve yerel bitki kullanımına dikkat edilmiş; verimli sulama sistemleri tercih edilmiştir. Aromsa arazisinin tümünde yağmursuyu yönetimi sağlanmış olup, buradan kazanılan su ile peyzaj sulamasının tamamı karşılanmaktadır. Projede ısı adası oluşumunu asgari seviyelere indirmek amacıyla malzeme seçimlerine öncelik verilmiştir. Çalışanlar ve ziyaretçiler için görsel konforu artıracak peyzaj ve gezilebilir çatı alanları oluşturulmuştur.