GAZLI İÇECEKLER: SEKTÖRE YÖN VEREN TÜKETİCİ TERCİHLERİ

 

 

Dünya genelinde hızla değişen ve gelişen tüketici tercihleri içecek ve gıda sektörüne yön veriyor. Giderek artan tüketici bilincinin yanında; sürdürülebilirlik, sağlıklı tüketim, bilinçli lezzet ve farklı deneyim arayışı gibi tüm dünyada uzunca süredir gündem olan mega trendler, içecek sektöründe de farklı ürün içeriklerinin geliştirilmesini ihtiyaç haline getiriyor. Trendlere yön veren tüketicilerin büyük çoğunluğunu genç nüfus oluşturuyor. Z kuşağının alışılmadık ve farklı olanı deneyimleme arzusu, içecek üreticilerini de her daim yenilikçi ürünler sunmaya teşvik ediyor.


İçecek sektörü deyince akla ilk gelen kategorilerden biri gazlı içecekler. Özellikle genç tüketiciler tarafından sıcak yaz aylarında tercih edilen, serinletici özelliğe sahip bu popüler içecek grubu hemen hemen her tüketici grubunun tüketim alışkanlıklarında yer alıyor. İçeriğindeki yüksek miktardaki su, karbondioksit ilavesiyle gazlı hale getirilip, şeker, asitlik düzenleyici, aroma, meyve suları ve konsantreleri ile temellendiriliyor. Ayrıca ürünler tercihe göre doğal/yapay tatlandırıcı ve doğal/yapay renklendirici gibi çeşitli bileşenlerle zenginleştirilebiliyor. 


Gazlı içecekler bileşimlerindeki hammaddelere ve içerdikleri meyve oranlarına göre; meyveli gazlı içecek, meyve aromalı gazlı içecek, meyve aromalı doğal mineralli maden suyu, kola, malt içecekleri enerji içecekleri olarak sınıflandırıyorlar.


Meyveli gazlı içecekler, içerisinde en az %4 meyve suyu bulunduruyor ve üretiminde kullanılan meyve suyunun türüne göre mandalinalı, portakallı, elmalı gibi meyvenin kaynağını belirten ibareler ile tanımlanıyor. Üreticiler için, meyveli gazlı içeceklerde bulunan meyve suyunun raf ömrü boyunca renk, tat ve koku açısından stabil kalması en önemli kalite parametrelerinden biri. NFC meyve suları, meyve suyu konsantreleri, püre/püre konsantreler ve bileşen sistemleri gibi yüksek stabiliteye sahip meyve kaynağı seçeneklerimizle, içecek üreticilerine birbirinden farklı avantajlar sağlayan çözüm önerileri sunuyoruz.


İkinci kategorimizde ele alacağımız, meyve aromalı gazlı içeceklerde ise %4 meyve oranı şartı aranmıyor. Bu kategori, meyve suyu ve istenilen miktarda aroma veya aromalar ile zenginleştirilmiş ürünleri kapsıyor. Meyve aromalı gazlı içecekler, etiket üzerinde kullanılan meyve aromasının çeşidine göre ‘’elma aromalı gazlı içecek’’, ‘’çilek aromalı gazlı içecek’’ vb. şeklinde tanımlanıyor. Tüketici beklentilerinin etkisiyle, meyve aromalı gazlı içecek kategorisinde alışılmış tatların yanı sıra, sezonsal lezzetler ve yenilikçi aroma kombinasyonları marketlerde görünürlüğünü her geçen gün arttırıyor. Özellikle, turunçgil aromaları içeren içecek ürünleri sağlık ve bağışıklıkla ilişkilendiriliyor ve tüketiciler tarafından daha fazla tercih ediliyor. 


Yüksek mineral içeriği ve düşük şeker oranıyla tüketicilerin sağlık algısında çok önemli bir paya sahip olan maden suları, yer altından çıkan, içerisinde çözünmüş halde mineral ve gaz içeren tamamen doğal sular olarak tanımlanıyor. Türk damak tadı ve tüketim alışkanlıklarında büyük bir yere sahip olan maden sularının pazardaki gelişimi “aromalı”, “aromalı-renkli” ve “aromalı-renkli-meyveli” olarak farklı içerik ilaveleri ile devam ediyor. Doğallık algısının etkisi ile birlikte doğal aroma, doğal renklendirici, meyve suyu ve çeşitli vitamin takviyeleri içeren maden sularının da sayısı giderek artıyor. 


Üretimine uygun su, şeker, kafein, diğer bileşenler, çeşitli katkı maddeleri ve kendine özgü aroma bileşenleri ile beraber karbondioksit içeren kola; Türkiye’de en çok tüketilen gazlı içeceklerin başında geliyor. Yüksek şekerli ürünler vadettiği lezzet sebebiyle tüketiciler tarafından hala fazlaca tercih edilse de sağlık endişeleri doğuruyor. Tüketiciler keyif aldıkları lezzetli ürünlerin daha düşük şekerli ya da şeker içermeyen seçeneklerine sahip olmak istiyor. Sağlıklı beslenmeye yönelim ve günlük kalori alımlarına gösterilen özen, kalorisi düşürülmüş ya da kalorisiz kola içeceklerine olan ilgiyi de doğal olarak arttırıyor. Ayrıca birçok ülke yaptıkları düzenlemelerle, belirli bir şeker miktarı ve kalori değerinin üzerindeki ürünlere getirdikleri ek vergiler ve kullanım kısıtlamalarıyla şeker tüketiminin azaltılması için aksiyon alıyor. Tüm bunların yanı sıra dünyada yükselen şeker fiyatları ve tedarik sıkıntıları da göz önünde bulundurulduğunda, üreticiler yeni çözümlere ihtiyaç duyuyor. Döhler Gıda olarak; endüstrinin bu ihtiyacına yönelik geliştirmiş olduğumuz doğal aromalar sayesinde, kalori ve şeker oranını azaltarak tüketici beklentilerine cevap verebiliyor, yüksek şeker içerikli versiyonu ile aynı lezzet ve dolgunlukta ürünlerin geliştirilmesine katkı sağlıyoruz.


Bir başka gazlı içecek grubu olan malt içecekleri, sıklıkla tüketilen kola, maden suyu ve diğer gazlı ürünlere kıyasla nispeten daha düşük oranda karbondioksit içeren ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Gazlı içeceklerde genel olarak ısıl işlem uygulanmazken, malt içeceklerinin tat profilinin daha belirgin olması adına düşük sıcaklıkta pastörizasyon işlemi uygulanıyor. Böylece doğal bir hammadde olan malttan yüksek lezzetli içecekler elde ediliyor. Karaman fabrikamızda üretilen malt ekstraktı, malt içecekleri için sürdürülebilir ve lokal bir temel hammadde çözümü sunarken, yalnızca renklendirme amaçlı olarak da temiz etiketli ürünlerde kullanılabiliyor. 


Gazlı içecek pazarının en önemli ve gün geçtikçe büyüyen bir diğer ürün grubunun da enerji içecekleri olduğunu söyleyebiliriz. Dünya genelinde yüksek şeker içeriğinden ötürü gazlı içeceklerden git gide uzaklaşan bir tüketici grubu olmasına rağmen, enerji içeceklerinin tüketiminin her geçen gün arttığını görüyoruz. Enerji içecekleri su, şeker, kafein, karnitin, taurin, glukuronolakton, guarana, inositol, ginseng, B grubu vitaminleri ve bazı mineralleri izin verilen limitlerde reçetelerinde barındırabiliyor. Bizler de özellikle genç nesil tarafından sıklıkla tüketilen enerji içeceklerini geliştirirken, portföyümüzdeki enerji bazlarından, toz enerji karışımlara, doğal renk ve aroma maddelerine kadar, geniş ürün yelpazemiz ile sektördeki ürün çeşitliliğine katkıda bulunuyoruz. 


Beslenme ve tüketim trendlerini yakından takip ediyor, sürekli gelişerek, mevcut portföyümüzü pazarın ihtiyacına göre şekillendirmeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir ve çevre dostu doğal hammaddelerimizle sadece damağa değil, tüm duyulara hitap ederek içecek sektörüne destek veriyor, hayata fikirler katıyoruz.