Aromsa /Aslı Kocakuşakoğlu Doğru: SÜTLÜ İÇECEK TRENDLERİ

 

Aslı Kocakuşakoğlu Doğru /Aromsa AR-GE Müdürü

 

 

 

Aromalı sütler, inovatif çalışmalar ile tüketicilerilerin beklenti ve taleplerini karşılayacak yeni yaklaşımları bünyesine katarak, imajını yenileyen ürünleri kategoriye dahil etmektedir. Kategoride yer alan ürün portföyü inovatif çalışmalar ile giderek büyümektedir. Sütlü içecekler kategorisinin özellikle Türkiye, Rusya, Güney Afrika’da yüksek değerli büyümesinin devam edeceği öngörülmektedir.


Yüksek proteinli sütler, fonksiyonel ve premium içerikli sütlü içecekler, doğal ürünler, bitki bazlı süt alternatifleri bu kategorinin dikkat çeken ürünleri arasında yer almaktadır.


Aromalı süt grubunda benimsenen yenilikçi yaklaşımlar, kategoriyi her yaş grubunun ilgisini çekecek yönde geliştirmiştir. Yüksek protein içeriğine sahip sütler, sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak özellikle spor yapan tüketiciler için önemli bir tüketim kaynağı haline geldi. Avrupa’da protein iddialı ürünlere olan talebin artarak devam etmesi ile bu ürün grubunda tat ve fonksiyonellik yönünden inovatif çalışmaları da beraberinde getireceğini söyleyebiliriz.


Son yıllarda popülerliği artan, bütünsel sağlık ve iyilik anlamına gelen “well-being” kavramı ile tüketiciler kendileri için en iyiyi istemekte, bir gıdadan en fazla faydayı sağlamayı beklemektedirler. Bu durum premium içerikli ve fonksiyonel ürünlere olan talebi arttırmaktadır. Markalar, besleyicilik açısından zengin ve aynı zamanda da lezzetli alternatifleri tüketicilerin beğenisine sunmaktadırlar. Bu doğrultuda vitamin ve mineral bakımından zenginleştirilmiş, protein oranı arttırılmış, lifler ile desteklenmiş ürünler öne çıkmaktadır. Süt kategorisi aynı zamanda doğası gereği, besleyici değeri yüksek bir ürün olması nedeni ile de bütünsel sağlık kavramına yanıt vermek için avantajlı bir kategoridir.

Bir ürünün tüketiciler tarafından tercih edilebilirliğinde doğal içerik iddiasına sahip olması önemli bir faktör haline gelmiştir. Yaşadığımız Covid-19 süreci bu tercihi güçlendiren önemli bir etken olmuştur. Etiketlerinde meyve tozları, sos, püre ve ekstraklar gibi doğal içeriklerin yer aldığı ürünler önem kazanmıştır. Süt ürünlerinin bu içerikler ile desteklenmesi sütün sahip olduğu sağlık algısını daha da güçlendirerek ürünlere olan talebi artırmaktadır.
Tüketiciler aynı zamanda kendi sağlıkları için gösterdikleri duyarlılığı, dünyamız için de göstermektedirler. Sürdürülebilirliği desteklemek ve karbon emisyonunu azaltmak amaçları ile bitki bazlı ürün alternatiflerine yönelim de tüm dünyada artan bir trend eğilimi göstermektedir. Bu trend aynı zamanda lezzetli ürün algısı ile de desteklenerek inovatif fırsatlara açık bir kategori olma özelliği taşımaktadır. Tüketici yönelimlerini değerlendirdiğimizde güzel bir tat ve dengeli bir lezzet beklentisine sahip olduğunu görüyoruz.


Aromsa olarak, kütüphanemizde yer alan zengin tat alternatiflerimiz ile iş ortaklarımıza birbirinden farklı tat profilleri sunuyoruz. Artan doğal içerik taleplerine yönelik, meyve tozlarımız ve ekstraklarımız ile ürün önerilerimizi paylaşıyoruz. Aynı zamanda formülasyon ve proses desteği veriyoruz. Süt ve sütlü ürünler laboratuvarımız bünyesinde bulunan pilot ekipmanlarımız ile üretim şartlarına yakın küçük ölçekli denemeler yapma imkanı sağlıyoruz. 
Her zaman yenilikçi, sonuç odaklı ve hızlı çözüm yollarını hedefleyerek iş ortaklarımızın önemli bir proje ortağı olmayı başarmaktayız. Süt ve süt ürünlerine yönelik inovatif çalışmaların daha da artacağı bilincinde olarak kendimizi sürekli yenilemeye ve geliştirmeye devam etmekteyiz.