MEŞRUBAT SEKTÖRÜ

 

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içeceklerdir. Gazlı içecekler, meşrubat denildiğinde ilk akla gelen kategorilerdendir. Türkiye’deki içecek tüketiminin yaklaşık %38’i bu ürün grubunda gerçekleşmektedir. Özellikle yaz aylarında milyonlarca kişi tarafından tercih edilen gazlı içecekler vücudu serinletmek için tercih edilir. Başlıca gazlı içecek kategorilerine biraz daha yakından bakalım.

 

Kola; gazlı içecekler kategorisinde Türkiye’de de %65’lik pazar payı ile tüketicilerin hala en çok tercih ettiği gazlı içecek konumunda. Yüksek şeker içeriğinden dolayı zaman zaman eleştirilere konu olması, son yıllarda kalorisi düşürülmüş ya da kalorisiz kola içeceklerine rağbetin artmasına neden oldu. Bu ürünlerde kullanılan şeker alternatiflerinin, gerek ürünün aromatik yapısına gerekse ağızdaki dolgunluğa (mouthfeel) ve içtikten sonra ağızda bıraktığı tada (aftertaste) etkisinden dolayı önemi oldukça büyük. Döhler Gıda olarak, müşterilerimize şekere ikame olarak kullanılabilecek, yüksek stabiliteye sahip ve raf ömrü boyunca stabilitesini koruyan doğal şeker aromaları ve doğal mouthfeel verici aromaların yanı sıra, müşterilerimiz özelinde reçetelendirdiğimiz ve Türkiye’de üretimini yaptığımız tatlandırıcı karışımları ve deiyonize elma ve hurma konsantresi gibi meyve şekerleriyle sınırsız çözümler sunmaktayız. Değişen tüketici alışkanlıkları ve yeni jenerasyonların etkisi ile tüketiciler severek tükettikleri ürünlerin farklı versiyonlarını ya da daha sağlıklı versiyonlarını tüketme eğiliminde. En çok tüketilen gazlı içecek olan kola için de aynı durum söz konusu. Aromatik yapısı beğenilerek tüketilen kolanın sürekli tartışma halinde olan içeriğinin de doğal bileşenlerle ikame edilmesinin yanı sıra farklı aromatik yapılarla birleştirerek tüketiciye daha cazip gelecek alternatifleri ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında portakallı kola, limonlu kola gibi meyveli kolaların yanı sıra farklı bitki ektstraktlarıyla oluşturulmuş kola tadındaki içecekler de ön plana çıkmaktadır. Ürün portföyümüzde yer alan gerek kahve gerekse çaydan elde edilen doğal kafeinlerin yanı sıra, bitki ekstrakt karışımları, karamele alternatif malt ekstraktı ve farklı aroma yapılarında meyveli compound karışımlarımızla müşterilerimize sınırsız ürün portföyümüzle yenilikçi hizmet vermeye devam ediyoruz.


Enerji içecekleri; 2020 yılında pandemi, bir çok ürün grubunda olduğu gibi içecek sektöründe de etkisini gösterdi. Gerek gazlı gerekse gazsız tüm içecek kategorilerinde tüketim miktarları farklı oranlarda azalma gösterirken, %8.8’lik hacimsel artışla enerji içecekleri içecek kategorisinde artış gösteren tek ürün grubu oldu. Tüketici grubunun çoğunlukla 18-35 yaş olduğu bu ürün grubu, ülkemizdeki genç nüfüsun da etkisiyle her geçen yıl büyümeye devam edeceğini bizlere göstermektedir. Üreticiler için yerel tüketimin yanında önemli bir ihracat kalemi olan enerji içecekleri, ana tüketici grubunun da etkisiyle dünyada ve ülkemizde farklı konseptleri oluşturularak piyasaya sunulan ürünlerin başında gelmektedir. Özellikle pandeminin etkisiyle tüketicilerin beklentilerine en hızlı dönüş yapan enerji içeceği konseptlerinden en revaçta olanları özellikle sayıları günden güne artan bilgisayar oyuncuları için geliştirilen “gamer energy” içecekleri ile bağışıklık sistemi güçlendirici enerji içecekleridir. Ortaya çıkan bu kategoriler tüketicilerin hali hazırda tükettikleri ürünlerden vazgeçmeden ek taleplerinin olmasından ortaya çıkmaktadır. Döhler Gıda olarak müşterilerimiz özellinde talep ettikleri içerikleri Karaman ve İzmir fabrikalarımızdaki yerli üretim kapasitelerimiz sayesinde sıvı ve toz enerji içeceği compoundları olarak sunmaktayız. 134’den fazla ülkede hizmet vermemizin avantajı ile pazar ve tüketici trendlerini yakından takip ediyor olmamız, güçlü AR-GE ve tedarik zinciri desteğimizle birlikte, her kategoride olduğu gibi enerji içeceklerinde de bizi öncü yapmaktadır. Ülkemizde ve dünyada ürün çeşitliliğinin artmasında değerli müşterilerimizle birlikte işbirliği yapmaktan ve yeni ürün kategorilerinin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.


Gazoz; Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar şişe içinde olduğu gibi sifon adıyla seyyar el arabalarında bardakla da satılmıştır. Özellikle 70’li ve 80’li yılların mahalli gazozlarının yeniden üretilmesi -pek çoğunun artık mahalli olmaktan çıkıp yaygınlaşması- ve çeşit çeşit gazozların satıldığı kafelerin çoğalmasıyla gazoz tüketimi de hatırı sayılır bir biçimde arttı. Bu kadar geleneksel ve eskiye uzanan gazoz gerek formül geliştirme, gerekse üretim teknolojileri ile her zaman gelişime açık. Gazoz pazarında artık klasik gazozların yanı sıra limon, portakal, mandalina gibi meyveli gazozlar ile tamamının düşük enerjili veya kalorisiz formlarını görmek mümkün. Şüphesiz bu çeşitliliğin ardında yatan en önemli etken yine tüketicilerin farklı tat arayışına girmesi, gelenek ile yenilikçiliği birleştiren trendlere odaklanmayı beraberinde getiriyor. 


Maden Suyu; Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda özel miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. 500 ppm'den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1500 ppm'den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir. Doğal maden suları içerdikleri yoğun mineraller sebebi ile sertliği daha yüksek olduğu için içme sularına göre daha yoğun bir tada sahiptir. Bu yoğun tadı önlemek ve içimi kolaylaştırmak ve hatta mikrobiyolojik oluşumları önlemek için karbondioksit ilavesi yapılmaktadır. 
Maden suyu son yıllarda ülkemizde tüketimi hızla artan fakat Avrupa ülkelerindeki tüketim miktarlarına göre hala çok düşük olan bir içecektir. Tüketiciler maden suyunun diğer içeceklere göre daha sağlıklı olduğunu düşündükleri için son yıllarda daha çok tercih etmektedirler. İçerdiği zengin mineral ve elementler ile geleneksel Türk damak tadı ve tüketim alışkanlıklarında büyük bir yere sahip olan maden sularının pazardaki gelişimi “aromalı”, “aromalı-renkli” ve “aromalı-renkli-meyveli” olarak devam etmiştir. Özellikle yüksek mineral içeriği ve düşük şeker oranıyla tüketicilerin sağlık algısında çok önemli bir pay alan maden sularında son zamanlarda doğallık çok daha fazla vurgulanmakta, doğal aroma, doğal renklendirici, meyve suyu ve çeşitli vitamin takviyeleri içeren ürün gruplarının sayısı giderek artmaktadır. Buna ilave olarak koruyucu içermeyen formları da raflarda yerini almıştır. 


Maden sularının Türkiye pazarındaki ürün çeşitliğinin artmasında çok önemli bir etkiye sahip olan firmamızın bu kategoriyi diğer içecek grupları ile birleştirilerek daha fazla tüketici kitlesine ulaştırmaya yönelik çalışmaları artarak devam etmektedir. Diğer içecek gruplarından farklı olarak her kaynaktan çıkan farklı mineral yapıda ve duyusal özellikte olan maden sularını tailor-made çalışma esasımızla tüketici beklentilerini karşılayan ve yüksek stabiliteli ürün formulasyonları geliştirmeye devam ediyoruz. 


Mevcutta Karaman fabrikamızda ürettiğimiz meyve bazlı compoundlar, likit ve toz enerji bazları, tatlandırıcı karışımları, vitamin karışımları ve doğal renk maddelerinin yanı sıra, 2. çeyrek itibariyle faaliyete geçecek olan, yüksek teknoloji ile donatılmış aroma tesisimizle müşterilerimize yüksek kaliteli ve yenilikçi ürün gruplarımızı en hızlı şekilde tedarik etmeye devam ediyoruz. Aroma fabrikamız ile eş zamanlı olarak hayata geçirdiğimiz ve İstanbul merkez binamızda yer alan aroma laboratuvarımız da yeni doğal aromalarımızın hızlı bir şekilde geliştirilerek yeni projelerimizin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynayacak. Döhler Gıda olarak gerek ülkemizin doğal kaynakları gerekse insan gücüne olan tam inancımızla Türkiye’de yapacağımız yatırımlarımıza ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.