BESLENME ALIŞKANLIKLARINDAKİ HIZLI DEĞİŞİM

Zeynep MEŞHUR / Aromsa İçecek AR-GE ve Uygulama Laboratuvarı Şefi
Mustafa ÖDEMİŞ / Aromsa İçecek Uygulama Teknik Uzmanı

 

Günümüzün aktif ve modern yaşam tarzı, tüketicilerin beslenme alışkanlıklarının hızla değişmesine neden olmaktadır. Beslenme konusunda tüketicilerin ihtiyaç ve beklentileri, gıda sektörünü daha proaktif ve şeffaf olmaya, bununla birlikte katma değer sunan farklı fonksiyonel ürünleri pazara sunmaya yöneltmektedir. Artık tüketiciler; daha doğal, az kalorili ve farklı fonksiyonelliği olan yiyecek ve içecekleri tercih etmektedir.

İçeceklerde ise trend, lezzet ve kalitenin ön planda olduğu, yeni tatlar ve fonksiyonel ürünlere yönelmektedir. Tüketicilerin, yeni ürünleri deneme eğiliminin daha fazla olduğu göz önüne alındığında; vitamin ilaveli, lif ve protein içeriği yüksek, probiyotik, kalorisi düşürülmüş veya mineral takviyeli ürünler ön plana çıkmaktadır. Bundan dolayı üreticiler, içecek çeşitlerinde mümkün olduğunca doğal hammaddeler kullanmaya, ürünü sağlık ve fonksiyonellik noktasında zenginleştirmeye başlamışlardır. 


Sağlıklı içecek konsepti sonucu yapay renklendiricilerden doğal renklendiricilere, koruyuculu ürünlerden koruyucusuz ürünlere, aromalarda da doğal aroma vericilere geçişler oluyor. Bunun yanında antioksidan ve besin değerinin yüksek olması gibi sebeplerle meyve/sebze ekstraktı ilaveli içecekler; protein ilaveli içecekler ile vitamin-mineral ilaveli, doğal aroma vericili sular gibi içecekler piyasada yerini bulmaya başladı.


Günümüzün Yükselen Trendi: Matcha...

Son zamanlarda, antioksidan değeri açısından oldukça zengin matchalı ürünlerin sayısında artış görülüyor. İçecek sektöründe olduğu gibi farklı ürün gruplarında da kullanılmaya başlanan Matcha, aslında yeşil çayın toz halidir.  Hasat edilmeden dört hafta önce gölgede bırakılarak klorofil miktarında bir artış sağlandığı için klorofil ve antioksidan miktarı açısından yeşil çaydan daha zengindir. Ayrıca toz halinde sıcak su ile tüketildiği için demleme yaprak yeşil çaydan 10 kat daha fazla etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri; Obezite

Amerika ve Avrupa’da büyük bir sorun haline gelen obeziteye karşı, Türkiye’de de önlemler alınmaktadır. İçeceklerde kullanılan şeker miktarının azaltılması veya tamamen çıkarılması sonucunda ürünlerin kalori değeri düşürülmektedir. Kalori düşürme çalışmaları birçok içecek grubunda devam etmekte ve bu ürünlere olan talep hızla artmaktadır. 


Yaratıcı Lezzet Ortağınız: Aromsa

Aromsa olarak ülkemizdeki ve globaldeki trendleri yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda, konseptler belirleyerek AR-GE merkezimiz bünyesinde bulunan laboratuvarlarımızda yenilikçi tatlar ve ürünler geliştiriyoruz. Sonuç olarak, global ve lokal trendleri birleştirip, farklı aroma kombinasyonlarımız ile hazırladığımız bitmiş ürünleri müşterilerimiz ile paylaşıyor ve katma değer sunan projeleri hayata geçiriyoruz. Sektörde yerli üretici olmanın avantajıyla hızlı ve kaliteli hizmet sunuyor ve AR-GE merkezimizde firmalara birlikte çalışma imkanı sunuyoruz. Deneme üretimlerini birlikte yapabiliyor, ürün ya da prosesle ilgili yaşanılabilecek her türlü konuyla ilgili teknik destek sağlayabiliyoruz. Hem Türkiye’de hem de globalde iş ortaklarımızın ürünlerine lezzet katmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz.