Döhler Gıda: YENİ NESİL İÇECEK; FONKSİYONEL!

 


 

Pandemi ile tüketiciler sağlıklı beslenmeye daha fazla yönelmiş ve bu yönelim ile fonksiyonel gıdalara gösterilen ilgi de artmıştı. Bu artış, pandeminin unutulmaya başlandığı bu dönemlerde de devam ediyor. Tüketiciler, bu yükselen trend yönünde farkındalığının artmasıyla artık daha az şeker kullanıyor ve bitkisel ürünler, süper gıdaları tercih ediyor. En çok talep gören fonksiyonel ürünlerin başında bağışıklığı destekleyici ürünler geliyor. Yapılan araştırmalara göre yetişkinlerin üçte ikisi vitamin ve mineral içeren yiyecek ve içecekleri tercih ediyor. Bunun sonucu olarak yıllık %8,5 artış ile 2030 yılında fonksiyonel gıda pazarının 285 milyar dolara ulaşması bekleniyor.


Sağlık, eğlence, yeni lezzet yaratma arzusu ve tükettiğinden keyif alma tüketicilerin istek listelerinin başında. Birçok tüketici içerik kategorisini iyileştirici ve canlandırıcı olarak gördüğünden, botanik ürünler yeni yiyecek ve içecek ürünü geliştirmeleri için aktif olmaya devam ediyor. Topraksı bir karaktere sahip otlar, baharatlar, mantarlar ve kökler artık daha fazla içecek şişelerinde yer alıyor. Turunçgiller ve zencefil, zerdeçal gibi baharatlı içeriklerle beraber maça, ginseng, yeşil çay ekstraktları ile zenginleştirerek premium segmentte yavaş yavaş ana tatlar haline gelmeye başladı. Döhler Karaman fabrikamızda ürettiğimiz, botanik özler, ekstraktlardan yararlanarak, biz de İstanbul Aroma Ar-Ge Laboratuvarımızda geliştirdiğimiz doğal aroma çözümlerimizi içecek laboratuvarımızın deneyimiyle fonksiyonel içeceklerin geliştirilmesinde geniş bir yelpaze sunuyoruz.


Tüketici trendlerini incelediğimizde ise; rahatlatıcı etkisiyle Çarkıfelek Meyvesi - Papatya, Böğürtlen - Lavanta, Frenk Üzümü - Nane, Beyaz Çay - Nektarin kombinasyonları, canlandırıcı etkisiyle Ananas - Zencefil, Mango - Zerdeçal, Ahududu - Misket limonu, Zencefil - Limon, bağışıklık artırıcı etkisiyle Mürver Çiçeği - Acai, Yasemin - Vanilya, Kiraz Çiçeği gibi aromalar tüketicilerin ilgisini çekiyor. Narenciye tatları, daha az tatlı bir tat profiliyle en üst düzey ferahlık sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda sağlıklı yiyecek ve içeceklerle bağışıklık sistemlerini güçlendirmek isteyen tüketicilerde de yankı uyandırıyor. Portakal, Greyfurt ve Limon gibi klasiklerle Pembe Greyfurt, Misket Limonu, Yuzu, Kumkuat, Klementin Mandalinası ve Pomelo aromaları yükselen trendler arasında.


Yine pandemi ile artan sağlık trendinin sonucu olarak, dünya genelinde sıfır/düşük alkol tüketimi yükselişte. %0,0 alkollü, özgün ve olgunlaşmış tat profiline sahip olan içecekler zaman geçtikçe daha fazla rağbet görüyor. Alkolsüz bira ve şarabın yanı sıra kokteyl, rom, viski, tekila ve cin gibi klasik yüksek alkollü içkilerin, alkolsüz çeşitlerini tüketici raflarda görmek istiyor. Özellikle genç tüketicilerin tercihi popüler alkolsüz kokteyller. En çok aranan, tüketilen kokteyllerden bazıları; Virgin Mojito, Virgin Margarita, alkolsüz Cin Tonik, Mimoza ve Virgin Pina-Colada'dır. Döhler olarak alkolsüz kokteyllerde ağızda mükemmel tat ile beraber alkol acılığının hissiyatını günümüzün trend aromalarıyla geliştirip, birleştirerek müşterilerimize renkli ve güzel tatlarda bir portföy sunuyoruz.


Son olarak uzak ülkelere seyahat imkânının çok kısıtlı olduğu 2020 yılından itibaren insanların “egzotik” tatlara olan isteğinin de arttığını görülüyor. Tüketicilerin çoğu sıra dışı tatlara sahip ürünleri sevdiklerini sıkça sosyal medyada paylaşıyor. Tabi “egzotik” tatlardaki canlı renklerin de bunda etkisi büyük. Bu "egzotik etki" örneğin Yuzu, Kalamansi, Demirhindi gibi turunçgiller ile elde edilebileceği gibi Çarkıfelek Meyvesi, Liçi, Mango gibi klasik aroma profilleri ile raflarda yerini almakta. Tabi ki unutmamamız gereken, adına ilham veren mistik yaratık gibi, sert görünümünün altında narin bir aromaya sahip, Ejderha Meyvesi. Hem renk hem de tat bakımından değişen birkaç farklı türü olan Ejder Meyvesi, daha hafif kavun ve kivi benzeri tatlardan, tatlı orman meyve tat profiliyle 2023 yılının rengi olan Viva Macenta’nın en büyük destekçisi olması bekleniyor. Bu nedenle Ejder Meyvesi 2023 yılının aroması olmaya aday. Biz de Döhler olarak İstanbul’daki Aroma Laboratuvarı’mızda egzotik aromalarımızı, Karaman Fabrika’mızda canlı renklerin doğal olarak üretileceği renk hammaddelerimizi müşterilerimize geniş bir yelpaze olarak sunabiliyoruz.


Sonuç olarak beslenme ve gıda konusunda trendlerin ne olacağını kesin olarak bilmek mümkün olmasa da pandemiyle geçen üç yılın ardından hayatımızda pek çok değişiklik meydana geldiği ortada. Fakat şu kesin ki fonksiyonel içecekler kategorisi altında bağışıklık destekleyici içecekler, 2023’te de en çok önemsenen konulardan biri olmaya devam edecek ve daha çok sayıda bağışıklık destekleyici ürünler olacak.