EKTAM, KURULUŞUNUN 40. YILINI GURURLA KUTLUYOR

Sektörün öncü ve lider firmalarından biri olan ve yaptığı her üretimle ses getiren EKTAM, kuruluşunun 40. yılını kutluyor. 

 

Günümüzde birçok şirket uzun yıllara dayalı geçmişini kutluyor ve anılarını hatırlıyor. Bahsi geçen bu kutlamaların ana hedefinin klasik bir tören ile kutlamanın ötesinde, “Geçmişin Geleceğe Işık Tutması Amaçlı Olması” düşüncesinin etrafında toplanılmasının önemli olduğuna ve tüm bir yılı kapsayacak eğitim toplantılarının, bilimsel temelli konuşmaların ve anma etkinliklerinin yapılmasının sürekliliğine inanan EKTAM, 40. yılını kutluyor.


Konu ile ilgili açıklamada bulunan Ektam Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali KARA şunları söyledi: "EKTAM’ın 1977 yılında kuruluş amacı, mensubu olduğu Türkiye’nin en eski gıda ve içecek endüstrilerinden biri olan TAMEK Grubu'na ait o tarihlerdeki 5 farklı şehirde bulunan işletmelerinde mevcut makine ve ekipmanlarına daha düşük maliyeti olan yedek parça imal edilmesiydi. Sebep ise çok netti, o tarihlerde ekonomik yapılanmadan dolayı yurtdışından ithal parça getirmenin şirket bütçelerine verdiği finansal yük ağırdı. Özellikle gıda sektöründeki makine ve ekipmanların performanslarının, piyasaya sürülen ürünlerin kaliteleri ile direkt ilişkisi olması, ki bu günümüzde de aynen geçerlidir, düzenli periyotlarda yedek parça değişimine dayalı olan, bakım ve servis operasyonlarının önemli olduğu daha o yıllarda fark edilmiş idi.


1982 yıllarına gelindiğinde, o devirdeki şirket yönetiminin, artan nüfusa paralel olarak büyüyen içecek pazarını fark ederek, geleneksel yapılanmanın dışında çok doğru bir adım atarak günümüzde varlığını sürdürmekte olan konusunda uzman konumdaki 107 yaşında bir Alman firması ile teknik işbirliği yaparak tüm teknik dokümanın ve verinin EKTAM'a getirilmesini sağlamışlardır. Bu stratejik adım, bir çeşit dönüm noktası olmuş ve TAMEK grubunun 12 yıl içinde kat be kat büyüyerek Türkiye sathına yayılan “Şişeleme ve Gıda Fabrikaları”nın kurulmasının önünü açmıştır. Burada lokomotifin EKTAM olduğunu bir kere daha vurgulamak isteriz."


Üretkenliği sağlamanın ve artırmanın en doğru yolu “Teknolojik İlerleme ve İş Bölümüdür” ana fikri ile yola çıkan EKTAM, yıllar içinde hiç göz ardı etmediği “Fikirlerin Kimin Olduğunu Anlamak Şirketin Geleceğidir” düşüncesine sıkı sıkı sarılarak, entelektüel sermayeye verdiği önemle, günümüzde yurt içinde gerek kendi bünyesindeki personel ve gerekse beraber çalıştığı 500'den fazla yan sanayi vasıtasıyla istihdama ve yurt dışına yaptığı ihracatlar ile ülke ekonomisine finansal katkı yapar konumda yoluna devam etmektedir.


"Bugün takip ettiğimiz yolda, büro, arazi, bina gibi fiziksel varlık yatırımlarından ziyade daha çok entelektüel, örgütsel, kurumsal ve itibar getirici varlıklara yatırım yapılması fikri daha önde gitmektedir" diyen Ali KARA, "Elbetteki sonraki yıllarda, gelişmelere göre daha farklı stratejik adımların atılması düşünceleri hep zihinlerde mevcuttur. 40. yılımızda ve bundan sonraki yıllardaki tek hedefimiz; Dünya standardında Türk kalitesini 'yerli malı belgesine sahip dolum makineleri' ile en yükseklere taşımak olacaktır” şeklinde konuştu.