GAZLI İÇECEKLERDE SAĞLIK YARARLARI VURGUSU İÇİN FORMÜLASYONLAR NASIL ŞEKİLLENİYOR?

Bülent SOYER / Aromsa Teknik Satış Müdürü


 

Hangi tür içeceği konu edersek edelim öncelikli vurgu ve temel fayda unsuru, hidrasyon terimi olacaktır. İçeceklerin günümüzdeki kadar çeşitli olmadığı dönemlerde bu talebi su karşılarken, bugün farklı pek çok kategorideki içecekler öncelikli olarak bu amaca hizmet etmektedir.


Günümüzün içecek pazarına baktığımızda, hidrasyon gibi temel amacın dışında ilave farklı anlamlar ya da fonksiyonlar yüklenmiş çok fazla çeşitte içecekle karşılaşmak mümkün olmaktadır. Gazlı içecekler içecek raflarının eskilerinden sayılabilir. En eskilerinin tarihi yaklaşık olarak 200 yıl kadar önce olan gazlı içecekler hidrasyon gibi temel bir kavramı, karbondioksit gibi ferahlık veren, onları daha lezzetli ve görsel olarak çekici kılan, aynı zamanda eğlenceli bir bileşenle bir araya getirmiş ve eğlence ferahlık yaşam enerjisi gibi olgularla vurgulanarak pazarlanmıştır. Bugünkü enerji içecekleri kategorisi gazlı içeceklerden ayrılıp özelleşmiş olmasına rağmen, gazlı içecekler hala oldukça yüksek pazar payını elinde tutmaya devam ediyor.


Teknolojik imkanlar gereği koruyucularla desteklenen ve içecekten sağlık faydası arama taleplerine tezat oluşturan yüksek şeker içerikleri nedeniyle gazlı içecekler; ki şeker bu içeceklerde enerji veren ve canlılığı vurgulayan pazarlama stratejilerinin önemli bileşenlerinden biri, günümüzün sağlık kaygıları ve koruyucu kimyasallara olan mesafe nedeniyle, tüketicilerin sağlık taleplerine cevap verebilen kategorilerin arka sıralarında yer almıştır.


Peki gazlı içecekler ve sağlık vurguları yan yana gelemez mi? 
Hemen hemen tüm içecek türleri için geçerli olabilecek kimyasal koruyucular ya da yüksek şeker içeriği, tüketiciler için gazlı içecekler kategorisi ile anılmaktadır. Oysa ki içeceğin gazlı içecek olması ile bu bileşenlerin yan yana bulunması zorunluluğu, bugünün çözümleri ile beraber artık zorunluluk olmaktan fazlasıyla çıkmış durumdadır.


Kimi üreticiler tüketicilerin gazsız içeceklere bakış açılarının sağlıklı içecek olgusuyla daha kolay yan yana getirilebilecek kavramlar olduğu varsayımıyla sağlıklı kategoriyi gazsız içecekler etrafında konumlama çabasına girmişken gazlı içecekler için de karbondioksitin eğlenceli yanından vazgeçmeyen ancak tüketicilerin sağlıklı içecek taleplerini gözardı etmeyen çözümler sunabilmek elbette ki mümkündür.


Şekerin yarattığı boşluğu nasıl doldurabiliriz?
İlave yüksek şeker içeriği gazlı içeceklere olumsuz bakışların en önemli gerekçesi olarak bir yanda dururken, üreticileri şekere alternatif bileşenler bulmaya zorlayan etkenlerden diğerleri de tüm dünyaya yayılmaya başlamış olan, hükümetlerin içeceklere şeker içeriklerine göre getirmeye başladığı vergiler ve tüketicilerden gelen kalorisiz şekersiz ürün talepleridir. Bu talepler, üreticiler tarafından doğal ya da yapay kalorisiz tatlandırıcılara formülasyonlarda yer verilerek karşılık bulmuştur. Şekerin boşluğunu, doygunluk sağlamak için içeriklere ilave edilen çeşitli bileşenlerle telafi etmeye çalışılırken, tüketicilerin de bu konuda olabilecek küçük olumsuzlukları sağlık zararlarının minimize edilmesi yanında hoşgörü ile karşılamış olmaları gibi bir gerçek de karşımızda durmaktadır.


Başarılı şeker tadı arttırıcılar ya da tat modülatörleri sayesinde, içeceklerde tüketici hoşgörüsü ile birleşerek oluşan başarı öyküsünü, şekersiz ürünlerin market raflarındaki sayısının yıldan yıla artmasıyla görebiliyoruz.


Peki koruyucusuz çözümler neler?
Gazlı içecekler çoğunlukla yüksek karbondioksit içerikleri sebebiyle içeceklerde raf ömrü sağlamak üzere, dolumdan hemen önce ya da dolum sonrasında ambalajlı ürüne uygulanan pastörizasyon işlemlerine uygun olmayan ürün türüdür. Dolayısıyla bugünlere kadar karbondioksitin koruyuculuğunun yanında ilave potasyum sorbat ve sodyum benzoat gibi kimyasal koruyucular gazlı içecek formülasyonlarının vazgeçilmez iki bileşeni olmuştur. Buna karşılık gazsız içecek türleri için ambalaj tipine göre farklı alternatif şekilleri olsa da pastörizasyonla uzun raf ömrü sağlayabilmek mümkün olabiliyordu. 


Bugün içecek teknolojisinde karbonasyon cihazlarında ürünün karbondioksit ile doyurulmadan önce pastörizasyonuna imkan sağlayacak şekilde modifikasyonlar gerçekleşirken, bu ya son ürünün karbondioksit öncesi pastörize edilmesi ya da hazırlanan şurubun su ile seyreltilmesi öncesinde şurup pastörizasyonu uygulaması şeklinde yapılabilmektedir. Bu durumda; üründe kullanılan suyun işleme yöntemleri, doğru filtrasyon metodları, dolum koşullarının dış ortamdan izole koşullarda gerçekleşmesi ve içeceğin dolumunun yapılacağı ambalaj ve kapak sterilizasyonu, içecekte mikrobiyolojik olarak ürün güvenliğini sağlayabilmenin önemli adımları olarak öne çıkmaktadır. 


Doğal Aromalar ve Ekstraktlar gazlı içecek kategorisinin imajını yükseltiyor
Gazlı içecekte sadece doygunluğa katkı sağlamak üzere ilave edilen, aslında ilave edilme oranına göre ürün etiketinde isimlendirme farkı ortaya çıkartsa da tüketiciler için çok büyük anlamlar ifade etmeyen meyve içerikleri, artık daha yüksek sesle vurgulanmaya başladı. Bu bağlamda, etiketlerde botanik ekstraklar ve doğal aroma vurguları ya da fonksiyonel sağlık faydaları sağlayan besleyici diğer bileşenler daha sıklıkla karşımıza çıkmaya başlamıştır.
Çeşitli sağlık yararları iddialarındaki fonksiyonel bileşenler için en büyük zorluk, üzerinde yeterli araştırma olmaması sebebiyle fayda unsurları toplumsal deneyimlerle biliniyor olmasına karşılık, bilimsel bulgularla bunların ortaya konabilmesi için yeterli araştırmaya bugüne kadar konu olamamış olmaları ile ilgilidir. Dolayısıyla da bu iddiaların pek çoğuna ürün etiketleri üzerinde yer verebilmek mümkün olamamaktadır. Sağlık yararları iddialı ürünleri pazarlamanın en iyi yolu bu faydalara ürün etiketi üzerinde de yer verebilmekten geçerken bugün bu deklarasyonlar çok kısıtlı sayılabilecek bileşenler etrafında dönebilmekte, geriye kalan pek çok bileşen için faydalar sadece tüketiciler için olumlu algılar üzerinden yürüyebilmektedir. 


Buna karşılık sağlık yararları içeren, başta ekstraktlar olmak üzere fonksiyonel bileşenlerin gazlı kategorisi içinde kendine yer bulması, tercihlerinde sağlığını önceleyen tüketicilerin de gazlı içeceklere olan önyargılarında değişimler yaratmaya başladığını göstermektedir.


Aromsa, doğal ürünler için iş ortaklarının yanında
Farklı üretim metodları ile her türlü meyve, sebze ve bitki kullanarak elde ettiğimiz ekstraktlar temiz etiket ve doğal ürün taleplerine en uygun çözümlerdir. Gıda endüstrisinde ekstraktlar özellikle tadı geliştirmek, istenmeyen tadı maskelemek ve doğal antioksidan olarak kullanılmaktadır. İş ortaklarımızın talebine göre sıvı ve enkapsüle formda üretilebilen ekstraktlarımız, ilave edildikleri gıdaya doğal ve kendine özgü bir lezzet kazandırırken aynı zamanda gıdayı besin öğeleri bakımından zenginleştirmektedir.


Yaratıcı lezzet ortağınız olarak, alanında uzman kadromuz ile kaliteli hammaddelerden ürettiğimiz ekstraktları iş ortaklarımızın beklentilerine en uygun şekilde sunuyoruz. Doğanın sonsuz kaynaklarını kullanarak farklı taleplerinize her zaman en uygun çözümler bulabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


- Detaylı bilgi için www.aromsa.com adresini ziyaret ediniz.