GIDA SEKTÖRÜNDE SPREY KURUTMA EKİPMANLARI

Gareth Hine (Satış Direktörü) / European Spray Dryer Company

 

 

Yığın gıda ve süt tozu üretiminde dünya çapındaki talep, merkezinde sprey kurutma teknolojisine ihtiyaç duymaktadır. Dünya çapında sayısız gıda ve süt tozu üretim şirketi ile, geniş ve çeşitli ürün yelpazesi için tüketicilerin gereksinimlerini karşılayarak, mükemmel sprey kurutma sağlayıcısını seçmek her zamankinden daha da önemlidir.


Gıda ve süt ürünleri üretim sektörlerinde sprey kurutma ekipmanı temin etmek isteyen müşteriler yüksek kalitede materyal, garantili sistem performansı, modern elektronik sistem entegrasyonu ve kesintisiz sistem performansına ihtiyaç duymaktadırlar. Ayrıca ürün kurutma konusunda tecrübeli, kapsamlı sprey kurutma deneyimine sahip ve verdikleri paranın karşılığını alacakları üreticiler ile çalışmayı tercih etmektedirler. 


Geleneksel olarak, sprey kurutma tedarik pazarında nispeten uzun geçmişi ve kapsamlı kurutma bilgisi olan az sayıda Avrupa merkezli çok uluslu şirketler pazara hakim olmuştur. Ancak son zamanlarda Hindistan ve Çin gibi büyüyen üretim merkezlerinden yeni tedarikçiler ortaya çıkmaktadır.


Endüstrideki yeni gelişmeler genellikle çok uluslu ülkeler tarafından yönlendirilir ve kalite standartları her zaman son derece yüksektir. Ancak, bu deneyim ve kalite çok önemli sermaye yatırım maliyetleri ile birlikte gelir. Hintli ve Çinli sprey kurutucu üreticilerinin yeni üretimlerinden satın alınması önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlayabilir, ancak bu tasarruflar daha düşük kalite standartları, zayıf malzeme izlenebilirliği, azaltılmış ve sınırlı ürün kurutma bilgisi ile karşılaşılmasına neden olabilir.


Peki, her iki konuda en iyisini sunan gıda ve süt tozu üreticileri için alternatif bir satın alma çözümü var mı?


Endüstrinin önde gelen üretim ve ekipman standartlarına sahip kapsamlı çok uluslu maliyet giderlerinden muaf bir sprey kurutucu üreticisi mi?


Bir sprey kurutucu üreticisi 45 yıllık kapsamlı sprey kurutma tecrübesini sunabiliyor ve aynı zamanda çok uluslu ülkelerle karşılaştırıldığında önemli miktarda sermaye maliyetinden tasarruf sağlayabiliyor mu?
Sadece Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde tasarım, üretim ve kaynakları kullanan Avrupa merkezli bir sprey kurutucu üreticisi?


Cevap Evet!!


İngiltere merkezli European Spraydry Technologies (ESDT), yukarıdakilerin tümünü ve daha fazlasını sunabilir. Şirket, anahtar teslim ihtiyaçlarını karşılamak için düşey film evaporatörleri (TVT ve MVR), akışkan yatakları, yüksek verimli siklonlar, ters jet torbası filtreleri, CIP sistemleri ve çok daha fazlasını içeren çok çeşitli sprey kurutucu tasarımlarına ve yardımcı tesise sahiptir.


Sprey kurutma çözümleri dünya çapında ABD, Avrupa, İngiltere, Güney Doğu Asya ve Orta Doğu'da bir çok yeni tesiste kurulmuş ve çalışmaktadır. 


ESDT içinde bulunan felsefeyi açıklayan Teknik ve Operasyon Direktörü Mike Gorsen, “Sprey kurutmayı basit tutmak, onları operatör dostu ve çok güvenilir kılar. Bu, teknik olarak gelişmiş, yüksek kaliteli ve güvenilir bir ürün sunmamızı sağlar. Anlaşılması ve çalıştırılması kolay bir süreç içinde yüksek kaliteli tozlar sağlamak üreticiler için çok önemlidir. ESDT sprey kurutucu portföyü, yüksek basınçlı püskürtme nozül teknolojisine sahip denenmiş ve test edilmiş “uzun form” sprey kurutucu tasarımına dayanmaktadır. Bu tip kurutucu, bir ince toz emme tertibatı ile ve ya olmadan ve kurutulacak malzemeye bağlı olarak çeşitli tasarım/işlem düzenlemelerinde tedarik edilebilir. Uzun formlu sprey kurutucu tasarımı muhtemelen piyasadaki en çok yönlü yapılandırma olmasına rağmen, ESDT ayrıca müşterilerinin özel ihtiyaçlarına uygun her türlü sprey kurutucu tasarımı sunabilmektedir. Mevcut diğer kurutucu tipleri arasında, yüksek basınçlı nozullara veya döner atomizasyona sahip çok kademeli ve geniş gövde üniteleri de bulunmaktadır. ESDT tarafından sağlanan ekipman ve hizmet kalitesi, kendini içlerinde “Blue Chip” seviyesinde de olan mevcut müşterilerin çok sayıda tekrar siparişlerine yansıtır” dedi.


ESDT Ortağı Chris Doyle ise şunları söyledi: “Herhangi bir yıl içinde, çoğu tecrübeli tasarım ve proje dağıtım ekibimiz tarafından sağlanan detaylara ve kişisel hizmetlere gösterilen ilginin bilincinde olan mevcut müşterilerden kaynaklanan üretimin yüzde elli kadarını izleyebiliriz. ESDT işinin özü gıda ve süt üretim tesisi olmakla birlikte, ekipman aynı zamanda kimya, geri dönüşüm ve ilaç sektörlerine de yaygın olarak satılmaktadır. En son şirket AR-GE gelişmeleri, müşterilerinin test, ürün geliştirme ve küçük ölçekli üretim gereksinimlerini karşılamak için küçük ölçekli sprey kurutma pazarına odaklanmıştır. Bu, 3 kg/saat ile 25 kg/saat arasında su buharlaştırma kapasitesi sunan beş farklı model ile yeni bir ESDT pilot ölçekli sprey kurutucuların piyasaya sürülmesiyle sonuçlanmıştır.”


ESDT Satış Direktörü Gareth Hine da, “Bu yeni pilot ölçekli sprey kurutucu serisini çok heyecan verici bir fırsat olarak görüyoruz. Bu alandaki tesisin gelişimi çok uzun süredir statik durumdadır. Bugün piyasada bulunan en son teknolojilerden ve üretim süreçlerinden tam olarak faydalanan yeni bir dizi daha küçük sprey kurutucu modelini piyasaya sunduk. ESDT pilot ölçek aralığı hem performans hem de estetik düşünülerek tasarlanmıştır. Son teknoloji tasarım, modern, dokunsal ve laboratuvar, geliştirme ünitesi veya küçük üretim tesisi için ideal görünen ekipmanlarla sonuçlanır. Memnun müşterilerden gelen yeni pilot ölçekli sprey kurutucular serisi hakkındaki geri bildirimlerin hepsi ortak bir kanıya varmaktadır. Örneğin: “The ESDT5, bir müşterinin ifadesiyle; kusursuz çalışıyor!” Hank Hrankowsky, Synergy Flavors Inc., ABD.” şeklinde bilgi verdi.


ESDT serisindeki en küçük sprey kurutucu, 13 Amp güç kaynağı ile her yerde kullanılabilen ESDT1 “tezgah üstü” laboratuvar ölçekli sprey kurutucusudur. ESDT 1, 1.5 kg/saat buharlaşma kapasitesine sahiptir (200°C'de emme havası ve 90°C'de boşaltma havası ile). Bu model, sprey kurutma deneyiminizi başlatmak için gerekli tüm bileşenlerle (pompa tankları ve toz toplama kutuları vb.) standart olarak sağlanan bağımsız bir çözümdür. ESDT 1 şimdi çok yönlülüğünü daha da arttıran bir kapalı devre (Inert) (Close Circuit) seçeneği ile donatılabilmektedir. 


Daha karmaşık ürün geliştirme ihtiyaçları için ESDT çok kademeli, uzun form sprey kurutucusu ile 46kg/h su uçurma kapasitesini sürekli akışkan yataklı kurutucu topaklaması ile desteklemektedir. Daha büyük üretim ölçekli sprey kurutma sistemleri, bireysel müşterilerin gereksinimlerini karşılamak için özel olarak tasarlanmış olsa da, küçük ölçekli sprey kurutucu serisi, toz toplama, havalandırma, endüstri ile ilgili son dokunuşlar ve kontrol rejimi gibi çok seçenekli standart yapılandırmalar sunmaya hazır olarak tasarlanmıştır.


ESDT, ekipmanlarını sürekli olarak gözden geçiren ve geliştiren ilerici bir şirkettir. En son tanıtılan AGGI, ESDT1 gibi tezgah üzerine monte edilmiş ve sadece 13A güç kaynağına ihtiyaç duyan ve tamamen hazır olan 300 g'lik bir akışkan yataklı aglomeratörüdür. Buna ek olarak, Vibe Agglom, ESDT’nin küçük, tamamen işlevsel 50 kg/saat sürekli akışkan yataklı kurutucusu, aglomerasyonlu soğutucu ve bağımsız bir makine olarak kullanılabilir veya daha fazla kapasite için küçük bir sprey kurutma sistemine entegre edilebilir.


European Spraydry Technologies, müşterilere, önemli sermaye maliyet tasarruflarıyla birlikte en yüksek standartlarda üretilen endüstri lideri sprey kurutma çözümleri sunma yeteneklerine dayanarak, önümüzdeki yıllarda önemli bir büyüme beklemektedir.
Gareth Hine ekledi: “ESDT, gıda ve süt tozu üreticilerine sprey kurutma çözümleri için mükemmel bir ortak sağlamak için elinden geleni yapmaya hazırdır”. 


Ayrıntılı bilgiye; www.spray-dryer.com adresinden ulaşılabilir veya Türkiye Genel Mümessili Pen-Taş Kimya ile iletişime geçebilirsiniz.