MEYED Başkanı Ozan DİREN: “MEYVE SUYU İHRACATINDA 2023 HEDEFİ, 1 MİLYAR DOLAR”

 

Türkiye'nin meyve suyu endüstrisinde işlenen yaş meyve üretiminin yaklaşık 20 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini söyleyen MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Ozan DİREN, "Meyveleri katma değerli bir şekilde işleyerek bu yararlı ürünü tüm dünyaya sunan meyve suyu endüstrisi, yıllık yaklaşık 1,3 milyon ton meyve alımı gerçekleştirirken, Türkiye'nin dört bir yanındaki 1 milyon çiftçi ve ailesine güvenli gelir kaynağı fırsatı sunarak kırsal kalkınmaya yarar sağlamaktadır. 2023 için 1 milyar dolar ihracat hedefimizi tüm zorluklara rağmen yakalamak için çalışıyoruz" dedi.


Sektörümüz, dönemsel ihtiyaçlara paralel olarak 100 bine yakın istihdam sağlıyor. Endüstrimizin temel hedefi, tüketimin ve ihracatın artacağı öngörüsüyle halihazırda yüzde 10 düzeyine yaklaşmakta olan meyve işleme hacmini, kademeli olarak yüzde 20’ler, hatta 30’lar seviyesine çıkararak tarıma ve tarım emekçilerine, ihracat, istihdam ve yatırımda büyüyerek, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktır. Ülkemizin meyve çeşitliliği ve kalitesinden başlayarak AR-GE becerileri, üretim kalitesi ve teknolojileri, Türk iş insanları ve profesyonellerinin girişimcilik ve uluslararası ticaret alanındaki atılganlığı sayesinde endüstrimiz dünya genelinde önemli bir yere sahiptir. Ürünlerimiz, yurt dışı pazarlarda rekabetçi bir konumdadır. Dünyada tüm sektörlerde güvenilir ve sürdürülebilir tedarik zincirleri arayışı var. Bu durum, ülkemize katkılarını daha da artırma fırsatı sunuyor. Endüstrimizin hedefi, bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmektir" diyerek Türkiye'nin, 120'den fazla ülkeye meyve suyu ihracatı yaptığını söyleyen Diren, ABD, Güney Kore, Hollanda, Birleşik Krallık ve Almanya’nın en fazla ürün gönderilen ülkeler olduğunu belirtti. Toplam ihracatın yaklaşık yüzde 50'sini elma suyunun oluşturduğunu ifade eden Diren, nar, portakal suyu, üzüm suyu, vişne suyu, karışık meyve sularının yanı sıra siyah havuç konsantresinin ihracatta kuvvetli ürünler olduğunu dile getirdi.


Kişi başı meyve suyu tüketiminde Türkiye'nin, yıllık maksimum 10 litreyle düşük bir seviyede bulunduğunu belirten Ozan Diren sözlerini şöyle sonlandırdı: "Dünyaya baktığımızda, kişi başına düşen meyve suyu tüketimi ülkemize oranla 2-4 kat daha fazladır. AB ülkelerinde tüketim ortalaması yılda kişi başına 18 litre düzeyinde, Almanya'da ise 30 litreye ulaşıyor. Türkiye’de şeftali, kayısı ve vişneli ürünler tercih edilirken, dünyada elma ve portakal suyu yoğun talep görmektedir. Karışık meyve suları ve nara yönelik talep de artmaktadır. Önceden çoğunlukla yarı mamul şekilde meyve suyu konsantresi ihracatı gerçekleştiriyorduk. Bugün o pazarı büyütmeye devam ediyoruz, Daha da ötesinde katma değeri attırarak Türk meyve sularının yurt dışında raflarda, pazarda kalıcı şekilde yer alması için endüstri olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”