İÇECEK ENDÜSTRİSİNE YÖN VEREN AROMA TRENDLERİ

 

Döhler Gıda olarak tüm yeni ürün geliştirme çalışmalarımızı bu geniş tüketici tercihleri ve davranış analizlerine dayandırarak yürütmeye çalışıyor, bunu yaparken hem bölgesel market verilerinden hem de tüketicilere doğrudan yönelttiğimiz araştırma sorularımızdan faydalanıyoruz. Yeni ürün geliştirme çalışmalarında yakalanmak istenilen lezzet profillerinin en optimize halini belirlemek için çoklu tüketici kabul testleri yürüterek, çözümlerimizin son ürün uygulamalarındaki performansını mükemmelleştiriyoruz.


Doğal, sağlıklı, sürdürülebilir, olabildiğince az içerikli ve elbette lezzetli ürünler tüketicilerin her kategoride olduğu gibi içecek kategorisinde de gözdesi konumunda. Bu ana trendlerin altında toplanan ürünlerin geleceğin en çok tüketilecek ürünleri olacağı bir gerçek, ancak raflarda kalıcılığı sağlamanın yolu bu kriterleri yerine getirmenin yanı sıra tüketiciler tarafından sevilip kabul görecek yeni lezzetlerin doğru belirlenmesi. 


Dünya genelinde 2020-2021 yıllarında alkolsüz içecek kategorisinde yeni lansmanı yapılan ürünleri incelediğimizde; portakal, elma, limon, mango ve çilek aromalarının tüketiciler tarafından en çok kabul gören ve en sevilen aromalar olduğunu görüyoruz. Kola, şeftali, ahududu, zencefil aromaları da yine listede üst sıralarda kendine yer buluyor. Sağlık trendinin gün geçtikçe hayatımıza daha fazla girmesiyle beraber, doğal aromalar, bitkisel ekstaktlar, meyve infüzyonları, fermente çay bileşenleri gibi çözümler yeni ürün lansmanlarında daha da çok yer alıyor. Özellikle acerola meyve ekstraktı, hem içerdiği yüksek C vitamini seviyesi hem de beğenilen lezzet profili ile yeni lansman yapan ürünlerdeki içerik gözdelerinden biri.


Gazlı ve aromalı su kategorisinde değerlendirdiğimiz içeceklerde kola aroması zirvede iken limon, portakal, elma ve tonik aromaları bu kategorinin sevilen lezzetlerinden. Özellikle pandemi dönemi sonrasında bu kategoride citrus aromalarının sıklıkla kullanılmaya başladığını görüyoruz. Yüksek C vitaminli kan portakalı, mandalina ve nar bu kategorinin dikkat çeken aroma tercihlerinden. Aromalı su kategorisi Türkiye’de geride bıraktığımız yıl %7’lik bir büyüme ile enerji içeceklerinden sonra en çok gelişim gösteren kategori olmuş durumda. Önümüzdeki yıllarda da bu kategorinin büyümeye devam edeceği ve yüksek hacimlere ulaşacağı öngörülüyor. Karadut, kızılcık, yabanmersini gibi tüketici tarafında sağlık algısı yüksek kırmızı meyveler, geride bıraktığımız dönemde bu kategorinin yükselen yıldızları konumunda. 


Enerji içecekleri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketiciler tarafından yüksek kabul gören ve büyümeye tüm hızıyla devam eden bir kategori. Aynı zamanda diğer içecek gruplarından farklı olarak, pandemi koşullarından etkilenmeden yükselme göstermeyi sürdüren nadir ürün gruplarından. Pazardaki yerini gün geçtikçe sağlamlaştıran enerji içeceklerinde, tüketiciler tarafından kabul görmüş tutti frutti aromasının yanı sıra sezonluk ürün ve sınırlı üretim başlıkları altında limon-lime, kırmızı meyveler, mango, yabanmersini, vişne, ahududu gibi yenilikçi aromalarla, guarana ekstraktı ve benzeri doğal enerji verici bileşenlerin daha yoğunlukta kullanıldığı yeni ürünler market raflarını süslüyor. 


Pazardaki varlığını iyice güçlendiren bir diğer kategori ise kuşkusuz, soğuk kahveler. Her ne kadar henüz soğuk çayların tüketim büyüklüğüne ulaşamamış da olsa, soğuk kahveler her geçen yıl istikrarlı ve emin adımlarla pazarını genişletiyor. Önümüzdeki beş yılın forecastlerine baktığımızda bu kategorinin % 7,2’lik bir CAGR ile büyümesi bekleniyor. Özellikle latte, mocha, espresso gibi sevilen lezzetlerle marketteki varlığını garantileyen soğuk kahveler; aynı zamanda karamel macchiato, beyaz çikolata, bisküvi aromaları gibi daha tatlı lezzetlerle ve daha güçlü kahve aromalarıyla zenginleştirilmiş sert içimli profillerle ürün çeşitliliğini arttırıyor. Soğuk çaylarda ise, iyi bir pandemi dönemi geçirilmiş olmamasına rağmen, kategorinin geleceğine dair beklentiler oldukça yüksek. Özellikle yeni ikili aroma kombinasyonları ve farklı çay profilleriyle başarıyı yakalamak mümkün.


Meyveli içecekler, nektarlar ve smoothieler kategorisinde regülasyonun belirttiği limitler içerisinde %100 meyveden gelen FTNF aromalar grubunun tüketimi revaçta. Dünyada ve Türkiye’de doğala özdeş aromalardan bir kaçış ve her noktada doğal içeriklere yönelim gözlemliyoruz. Tüketicilerin fonksiyonellik algısına dair beklentisini en çok karşılayan ürün grubunu hiç kuşkusuz meyve içerikli ürünler oluşturuyor. Meyve içerikli ürünlerde ürünün içerisinde kullanılan aloa vera, zencefil, kızılcık veya matcha gibi bitkisel ekstraktlar ile yeşil sebzeler, vitamin - mineral içeriği yüksek doğal ürünler bu kategorinin büyümesinde önemli yapı taşlarını oluşturuyor.


Döhler Gıda olarak, aroma çözümlerimizle içecek sektörüne yıllardır destek olmaya devam ediyor, bunu yaparken öncelikle tüketici bilimleri ve davranış trendlerinden başlıyoruz. Ardından sizlerle beraber ürünlerimizi doğru teknolojilerle birleştirerek market raflarını süsleyen lezzetli son ürün içeriklerini elde ediyoruz. Portföyümüze farklı, yenilikçi ve bölgeye özgü çözümler ekleyebilmek adına, yakın zamanda Döhler Karaman Fabrikamızda üretime başlayan yeni Aroma Fabrikası yatırımımızı, İstanbul’da kurduğumuz Aroma Geliştirme Laboratuvarımız ve Pilot Üretim Merkezimiz ile destekliyor, marketteki bir sonraki ürününüz için sizlere sunduğumuz tüm çözümlerimizle inovasyonu hızla buluşturuyoruz.