PEYNİR KATEGORİSİNDE FONKSİYONELLİK, LEZZET TRENDLERİ VE İNOVASYON FIRSATLARI

Aslı Kocakuşakoğlu Doğru / Süt&Süt Ürünleri Ar-Ge Müdürü


 

Peynir hem beslenme alışkanlığımızda önemli bir yeri olması, hem de yüksek besleyicilik değerine sahip olması nedenleri ile tüketimi yüksek olan bir kategoridir. Kategoriyi daha da canlandırmak, tüketiciler için farklı tercih nedenleri oluşturmak amacı ile üretici firmalar inovatif çalışmalar yapmaktadırlar.


Fonksiyonelliğe ilgi: Laktozsuz, ekstra protein, yağı azaltılmış 
Bu çalışmalarda öncelikle, peynirin doğası gereği içerdiği besleyici değerleri ürün etiketlerinde vurgulanırken, aynı zamanda, protein ve vitamin ilaveleri ile daha da zenginleştirilmiş ürünler raflarda yerini almaktadır. Fonksiyonelliğe olan ilginin artması ile bu ürünlere yönelim de artmaktadır. Peynir grubunda en önde gelen fonksiyonel iddialar arasında, bağışıklık, laktozsuz, ekstra protein, doğal içerikler, yağı azaltılmış vurguları yer almaktadır.


Ayrıca fonksiyonel içerikler ile birlikle kullanım fonksiyonelliği de, yeni deneyimler arayan tüketiciler için ilgi çekici bir tüketim alternatifi oluşturmaktadır. Örneğin, cipsler ile birlikte ya da ekmek üstü tüketim için daha çok yoğurt olarak tercih edilen çeşnili soslar, peynir grubuna da uyarlanarak, hem yapı ve tekstür olarak hem de besleyici değer olarak peynirin tercih edilebilirliğini arttırmaktadır. Aynı zamanda sebze ve baharat içerikli peynirli soslar, çorbalar gibi sıcak servis edilen yemeklere de dahil edilerek, tat zenginliğini artırmaktadır. 

 

Masum bir tatlı alternatifi olarak peynir 
Peynirin tuzlu tatlar ile olan sevilen uyumunu, tatlı yöndeki lezzetler ile de yakaladığını söyleyebiliriz. Bu uyum ile peynir aynı zamanda masum bir tatlı alternatifi olarak da karşımıza çıkıyor. Tatlı kategorisinde severek tükettiğimiz, çikolata, krem karamel, cheesecake gibi lezzet profilleri sevdiğimiz lezzetler ile peynirin besleyici değerini birleştiriyor. Tüketicilere sağlığın ve keyifli tüketimin bir araya geldiği ürünler sunuluyor. 


Aynı zamanda çocuklara hem peyniri sevdirmek hem de onlar için bu kategoriyi daha renklendirmek amacı ile çilekli, yaban mersinli, ananaslı gibi meyve içerikli peynir lezzetleri geliştiriliyor. Bu ürünlerde gerçek meyve, ekstraktlar, meyve tozları ya da meyve konsantreli kullanılmakta aynı zamanda aroma desteği ile de tat yönü zenginleştirilmektedir. Tatlı peynir alternatiflerini aynı zamanda pişirme işlemi gerçekleştirmeden, tatlılarınızda ve pastalarınızda kullanabileceğiniz pratik reçeteler üretici firmalar tarafından tüketiciler ile paylaşılıyor. Yoğun günlük akış içinde evde kolaylıkla yapabileceğimiz pratik tarifler geliştirilmiş olunuyor.


"Frenk soğanı, bahçe bitkileri, sarımsaklı kombinler, zerdeçal, karabiber, kuru domates, jalapeno, chili, mantar gibi tat alternatifleri tüketicinin beğenisini kazanan tat profilleri arasındadır."



Sürülebilir peynirde inovatif fırsatlar
Peynir grubundaki inovatif fırsatların çoğu karşımıza sürülebilir peynir grubunda çıkmaktadır. Ancak sert ve yarı sert peynir grubunda özellikle tütsü ve is notları ile tuzlu çeşni alternatiflerinin de giderek arttığını paylaşabiliriz. Bu nedenle sert ve yarı sert peynir kategorisi inovatif fırsatlara açık bir kategoridir diyebiliriz.


Bitki bazlı peynir alternatiflerine yönelimin arttığı günümüzde tüketicilerin bu gruptaki tat iyileştirme beklentisi devam etmektedir. Bitki bazlı ürün tüketim bilinci ile de olsa tüketicilerin bu ürünlerde cheddar, parmesan gibi spesifik tat beklentileri, üretici firmaları formülasyonlarını geliştirmeye teşvik etmektedir. Sevilen klasik tatlar ile birlikte bitki bazlı peynirlerde de tuzlu çeşnili tatlar süt alternatiflerine yönelen tüketiciler için kategoriyi genişletmektedir.

Ekstraktlarla zenginleşen formülasyonlar
Aromsa olarak tüm ürün kategorilerinde olduğu gibi peynir grubunda da hem trendleri takip ediyoruz hem de yenikçi çalışmalara kendi yorumumuzu da katarak trendlere yön veriyoruz. Tuzlu ve tatlı ürün tat profillerinde zengin lezzetlerin yer aldığı kütüphanemizde, tüketicilerin beğenisini sağlayacak ürünler geliştiriyoruz.


Aroma çeşitliliğimizi, ürün yelpazemizde bulunan meyve tozlarımız ve ekstraktlarımız ile de birleştirerek, formülasyonları zenginleştirici çözümler sunuyoruz.


Aynı zamanda EMC ve EMB ürün alternatiflerimiz ile birlikte, peynir kategorisinde karakteristik lezzet profillerini destekliyor, tüketicilerin tercih edilebilirliğini artıracak önerilerde bulunuyoruz.


Aromsa olarak yenilikçi yönümüzü, deneyimimizi ve motivasyonumuzu artıran güçlü yönlerimizden biri olarak kabul ediyoruz ve iş ortaklarımıza destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.


- Detaylı bilgi için www.aromsa.com adresini ziyaret ediniz.