DAMACANALARIN KULLANMA SÜRESİ 5 YILA UZADI

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında yönetmelikte değişiklik yaptı. Değişiklik 20 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre; damacanalar, 3 yıl değil 5 yıl kullanılacak, içme kullanma sularında asgari klor seviyesi 0.2 mg/L olacak, belediyeler klor seviyesini ayarlamak için otomatik klorlama cihazları takmak zorunda kalacak.


Değişen yönetmeliği bilgilerinize sunuyoruz.


Madde 1 - 17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesinin beşinci fıkrasının birinci cümlesi değiştirilmiştir. “İçme-kullanma sularının dezenfeksiyonunda klor ve klorlu bileşikler kullanılır, su deposunda suyun debisine ve basıncına göre ayarlanabilen otomatik klorlama cihazları ile dezenfeksiyon işlemi yapılır ve uç noktada yapılacak ölçümlerde serbest klor düzeyinin 0.2-0.5 mg/L olması sağlanır.” 


Madde 2 - Aynı Yönetmeliğin 31. maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendindeki “üç yıl” ibaresi “beş yıl” olarak değiştirilmiştir. 


Madde 3 - Aynı Yönetmeliğin 35. maddesinin dördüncü fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir. 
“f) Müdürlük ve Kurum elemanlarınca yapılacak denetim sırasında gerekli bilgi ve belgelerin verilmesinden ve denetime yardımcı olunmasından,” “sorumlu olup yalnızca damacana dolumu yapılan tesisler hariç tesiste görevi dışında başka bir iş yapamaz.”


Madde 4 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“İçme-kullanma suyu depolarında otomatik klorlama cihazı uyum süreci"


Geçici Madde 7 - Bu Yönetmeliğin 10. maddesinin beşinci fıkrasındaki suyun debisine ve basıncına göre ayarlanabilen otomatik klorlama cihazları ile getirilen dezenfeksiyon zorunluluğuna, bu maddenin yayımlandığı tarihten itibaren sekiz ay içinde mahalli idarece uyum sağlanır."