MAKALELER
-
VİDALI KOMRESÖRLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAZANIMLARI
14.12.2022
-
ELEKTROLİZE SU VE ÇEŞİTLERİNİN GIDALARDA VE GIDA SEKTÖRÜNDE KULLANIMI
21.06.2018
Prof. Dr. Semih ÖTLEŞ, Bahar DEMİRCAN/ Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
ÖZET: Gıda güvenliğini sağlamanın yapıtaşları hijyen ve sanitasyondur. Bu nedenle yapılan temizleme ve dezenfeksiyon işlemi önemli bir konudur. Kullanılan dezenfektanlar insan sağlığı açısından risk oluşturmamalıdır. Gıda sanayinde en yaygın kullanılan dezenfektanlara; klor ve iyot içeren dezenfektanlar, yüzey aktif bileşikler, kuarterner amonyum bileşikler, amfoterik bileşikler, oksidan maddeler, alkali ve asit bileşikler örnek olarak verilebilir. Son yıllarda ise elektrolize oksitleyici (EO) su gıda alanında ve başka sektörlerde dezenfektan olarak test edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. EO suyunun üretimi için yalnızca su ve tuz (NaCl) gereklidir. EO su diğer geleneksel temizlik maddeleri ile karşılaştırılırsa: etkili dezenfeksiyon, kolay kullanım, nispeten ucuz, çevre dostu ve emniyetli olduğu için daha avantajlıdır. Ayrıca işlemek kolaydır ve bitkinin sanitasyonu ve gıdaların dekontaminasyonu için de uygundur.
-
TÜRKİYE’DE GAZOZUN TARİHİ
23.06.2017
Doç. Dr. Y. Birol SAYGI - ybirolsaygi@gmail.com
Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
-
Türkiye için yeni bir ürün: YEŞİL ÇAY PUDRASI
11.08.2016
Asya ülkelerinde 4000 yıldır tüketilmekte olan çay, coğrafi keşiflerden sonra hemen tüm dünyaya yayılmış ve günümüzde dünya genelinde yılda 3 milyon ton üretilerek dünyanın en popüler içeceklerinden biri olmuştur. Taze çay filiz ve yaprakları dünya genelinde siyah, yeşil ve oolong olmak üzere üç farklı çaya işlenmektedir. Başta Avrupa olmak üzere batı ülkeleri ve dünyanın diğer pek çok ülkesinde siyah çay tüketimi yaygındır. Nitekim dünyada tüketilen çayın % 78’si siyah, % 20’si yeşil ve % 2’si oolong çaydır. Yeşil ve oolong çaylar daha ziyade Doğu Asya ülkelerinde tüketilmektedir. Ancak son yıllarda batı ülkelerinde de yeşil çaya olan talep, yeşil çayın sağlığa faydalı birçok özelliği nedeniyle artmaya başlamıştır. Bu bağlamda ülkemizde de 2004 yılında, Çaykur tarafından yeşil çay üretimine başlanmıştır. Yeşil çayın tat ve aromasını batı toplumları pek sevmediğinden Çaykur Türk insanının damak zevkine uygun naneli, limonlu, melisalı, elmalı süzen poşet yeşil çaylar üretmiş ve pazara sunmuştur. Öte yandan tüketicinin bilinçlenmesi ve bilgiye ulaşmanın kolaylaşması nedeni ile ülkemizde yeşil çay tüketimi giderek artmaktadır. Uzak Doğu ülkelerinde genellikle yeşil çay ve oolong çayın tüketilmesi yanında, Japonya’da yüzlerce yıldır yeşil çayın başka bir şekli diyebileceğimiz Matcha adı verilen bir ürün tüketilmektedir. Dilimize yeşil çay pudrası olarak çevirebileceğimiz matcha, alkollü ve alkolsüz birçok içeceğin hazırlanmasında kullanıldığı gibi farklı gıda gruplarında katkı maddesi olarak da değerlendirilmektedir. Bu makalede yeşil çay pudrasının tarihçesi, üretim yöntemleri, bazı kalite özellikleri ve sağlık üzerine etkisi, kullanım alanları ve ülkemizde bu ürünün üretimi ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verilecektir.
-
Türkiye Ambalaj Pazarı
11.08.2016
İster tarımsal isterse sınai üretilen her ürün hemen o üretim noktasında tüketilmeyecek ya da kullanılmayacak ise bir ambalaja gereksinileceği bir gerçek. İşletmeler ürettikleri her türlü malı ambalajlamadan satamaz ya da nakledemezler. Ambalaj güvenli gıdaya ulaşmanın yanısıra markalaşma ve pazarlama için de vazgeçilmez bir unsurdur. Ambalaj bir ürünün giysisidir demek yanlış olmaz. Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun giysisi iyi değilse satmanız zor olacaktır. Bu nedenle ambalaj ticarette stratejik bir araçtır diyebiliriz.
-
Çayın faydaları ve üretim şekilleri
11.08.2016
Çay bitkisi Camellia familyasına ait, yaprakları dökülmeyen ve anavatanı Çin, Tibet ve Kuzey Hindistan olan bir ağaç türüdür. Çay bitkisinin başlıca iki çeşidi vardır. Camellia sinensis olarak bilinen küçük yapraklı çeşidi Orta Çin ve Japonya bölgelerindeki yüksek dağlarda ve serin yerlerde yetişir.
-
Geleneksel Fermente İçeceğimiz; Şalgam Suyunun Fonksiyonel Özellikleri
11.08.2016
{Beraat ÖZÇELİK - Mine GÜLTEKİN - ÖZGÜVEN / İTÜ Kimya-Metalurji, Gıda Müh. Bölümü - ozcelik@itu.edu.tr - gultekinmi@itu.edu.tr}