RÖPORTAJLAR

Öncelikle sizi ve şirketinizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Eren Ergen. İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümü ile aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde eğitimimi tamamladım. Uzun süre turizm sektöründe faaliyet gösterdikten sonra 5 yılı aşkın bir süredir Agora Turizm bünyesinde 'drinktec Fuarı'nın da içinde bulunduğu pek çok fuar projesinin Türkiye’deki Proje Müdürü olarak görev yapmaktayım.


Agora Turizm olarak, 2009 yılından bu yana dünyanın lider fuarcılık şirketlerinden biri olan Messe München GmbH’ın Türkiye resmi temsilcisiyiz. Messe München bünyesinde; konusunda dünyanın lider fuarı olma özelliği taşıyan prestijli fuarlar ile birlikte yatırım araçları, tüketim araçları ve yeni teknolojiler alanında yaklaşık 40 fuar organize ediliyor. Senede yaklaşık 100 ülkeden 30 bin katılımcının yeni ürün ve teknolojilerini sergilediği Münih’teki organizasyonlarda yaklaşık 200 ülkeden 2 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapılıyor. Avrupa ve Asya’da 6 yurt dışı iştiraki ve 89 ülkede hizmet veren 66 temsilcilik ile geniş bir küresel ağa sahip olan Messe München’in; Münih’te düzenlediği fuarlara ek olarak Asya, Rusya, Ortadoğu, Güney Afrika ve Güney Amerika’da düzenlediği sektörel fuarlarla birlikte oluşturduğu küresel ağ, her yıl daha da genişliyor. 


Agora Turizm olarak sürdürdüğümüz bu faaliyetlerin yanı sıra, 2016 yılında 851. yılını kutlayan dünyanın en eski fuar ve sergi organizasyon şirketi Leipzieger Messe’nin de Türkiye resmi temsilciliğini yapmaktayız. 

Bugüne kadar iş ortaklarınızla birlikte yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiğiniz fuarlar ve konseptleri hakkında bilgi verir misiniz? 
Yurtdışında gerçekleştirdiğimiz fuarlar birçok sektöre hitap etmektedir. İçerisinde inşaat makineleri, çevre ve geri dönüşüm, fırıncılık ve pastacılık, içecek teknolojileri, yapı-inşaat malzemeleri, gayrimenkul ve yatırım, seramik teknolojileri, turizm, mücevherat ve saat, güneş enerjisi, optik, ağaç işleme teknolojileri & ormancılık, elektronik yan sanayi, analiz ve laboratuvar ekipmanları, taşımacılık ve lojistik, kapı ve pencere sistemleri, cephe ve yalıtım sistemleri, robot teknolojileri ve mekatronik gibi birçok sektör yer almaktadır. Aynı zamanda çevre, su, atık su ve geri dönüşüm sektörünün dünyadaki lider fuarı olan IFAT’ı her iki yılda bir Türkiye’de organize etmekteyiz. 


Neden drinktec? Bu fuarın Türkiye'deki pazarlama faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladınız?
drinktec’in her 4 yılda bir organize edilmesinden dolayı bu yıl, drinktec 2013 ile birlikte tüm satış ve pazarlama faaliyetlerini sürdürdüğümüz 2. drinktec Fuarı'mız olacak. Bu yıl drinktec Fuarı'na Türkiye’den katılım oranı bir önceki fuara oranla neredeyse %60’ın üzerinde. Fuarın genel anlamda büyümesinden dolayı halen yer sunamadığımız bekleme listesinde olan firmalarımız var.


drinktec’in tercih edilmesinde en göze çarpan kısım ise kuşkusuz yenilikçi ve konusunda dünyanın en büyük fuarı olmasıdır. drinktec, yeniliklerin yer aldığı bir platform olmanın yanı sıra en son teknoloji ve tüm sistemlerin ilk kez sunulduğu yerdir. Örneğin, salonlarda her çeşit dolum ve paketleme hatları (düşük teknolojiden ileri teknolojiye) kuruluyor, şişeler konveyör bantları üzerinden geçiyor ve yenilikçi PET şişeler gerçek bir endüstriyel tesiste olduğu gibi canlı olarak üretiliyor. Ve tüm bunların hepsi 5 gün boyunca ziyaretçilerin görüş ve beğenilerine sunuluyor.


Bu yıl katılımcı ve ziyaretçi kitlesi için ne gibi etkinlikler düzenlemeyi planlıyorsunuz?
Bu yıl drinktec, katılımcıları ve ziyaretçileri için yeniliklerin yılı olacak. 


Yeni içecek kavramı için “Special Area”, Hol B1: Tatlandırıcı üreticileri, renklendiriciler, tatlandırıcılar ve arıtma maddeleri üreticileri tüm yeni ürünlerini ve çözümlerini B1 holünde özel bir alanda sergileyeceklerdir. “Special Area” açık ve interaktif bir tasarıma sahiptir. Burada ürün geliştiricileri, marka yöneticileri, pazarlamacılar ve alıcılar yeni karışımları ve tasarlanan içecekleri “Special Area” Bar’ında deneme fırsatı elde edecek ve yeni fikirler üretebilecek. 


Innovation Flow Lounge (IFL): 2013 yılında son derece başarıyla gerçekleşen ilk gösteri, 2017 yılında yeni bir kavram ile devam edecek. Yüksek kalibreli uzmanlar, “Ürün yeniliği, paketleme ve pazarlama alanlarında sektörün geleceği“ temalı önemli konuları tartışacaklar. IFL ve Special Area fuarda ortak bir alana sahip olacak. Bu nedenle yeni içecek kavramı alanı ile ilgili konular ve içecek bileşenleri & fikirleri aynı ortamda ele alınacaktır. IFL, ürün, marka ve yenilik yöneticilerinin yanı sıra, satış ve pazarlama alanlarındaki yöneticileri hedeflemektedir.


drinktec forum: A2 holünde yer alan forum, fuar süresince sektörün geleceğini etkileyecek önemli konulara ev sahipliği yapacaktır. Araştırma ve sektörden bağımsız uzmanlar forumlarda tüm soruları yanıtlayacak, beraberinde öncü yaklaşımlar ve pratik çözümler sunacaklardır. Odak noktası ise teknoloji, üretim süreci ve otomasyon ile ilgili konulardır. Zentralverband Deutscher Milchwirtschaftler (Alman Süt Mamülleri Derneği) iş birliği ile fuarın son günü süt konulu konferanslar yapılacaktır. Bu konferansların tümünde Almanca - İngilizce simultene çeviri yapılacaktır. Ayrıca forumda Pazartesi günü “Yarının içecek profesyonelleri” kariyer günü olarak belirlenmiştir.


place2beer: Bu, diğer içecek geliştiricilerin drinktec 2013’de başarılı ilk gösteriyi kutladığı buluşma yeridir. B1 holünün bira severler ve bira ile ilgisi olan herkes için bir mıknatıs olacağından emin olabilirsiniz. Burada bira severler için son derece cazip teklifler sunulmaktadır. Bira severler, dünyanın dört bir yanından gelen en kaliteli biraları ücretsiz olarak tadabilecekler. Başarılı bira üreticileri hem biralarını sergileyecek, hem de tecrübelerini ve başarı hikayelerini anlatacaklar. 


Yarışmalar ve Ödül Törenleri: drinktec 2017 ayrıca birçok yarışmalara ve ödül törenlerine ev sahipliği yapmaktadır. Fuarın başlangıcından bir gün önce Doemens Akademisi “Bira Garsonlarının Dünya Şampiyonası” etkinliğini organize edecektir. Ayrıca Private Brauereien Bayern e.V. (Bavarya Özel Biracılar Organizasyonu) tarafından drinktec’te ikinci kez organize edilen “Avrupa’nın en iyi birası“ ünvanı ödülünü almak için en iyi biralar kıyasıya rekabet edecekler. 


Fuarın dünyadaki konumu hakkında neler söyleyeceksiniz? Türkiye'den çok sayıda ziyaretçinin merakla beklediği drinktec Fuarı için bu yıl katılım ne boyutta? Bu fuar ile Türk katılımcılara sunduğunuz avantajlar nelerdir?
1951 yılından günümüze her 4 yılda bir organize edilen içecek teknolojileri ve sıvı gıda endüstrisi konusunda dünyanın lider fuarı olan Drinktec, 11-14 Eylül 2017 tarihleri arasında tüm sektörü tek bir çatı altında Almanya Münih’te bir araya getirmeye hazırlanıyor. 


Kobilerden küresel oyunculara, sektörde söz sahibi olan herkesin markalarını ve ürünlerini dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere sunduğu en uygun ortam olan drinktec Fuarı'na Türkiye’nin ilgisi bu yıl oldukça yüksek. Sıvı gıda ve içecek üretiminden paketlemesine, hammadde ve içecek bileşenlerinden IT yazılım ve süreç optimizasyonuna, konteyner ve ambalajlama materyallerinden PET üretimi ve teknolojilerine kadar 30’un üzerinde Türk firması, drinktec Fuarı'nda en son yeniliklerini ve ürünlerini tanıtacaklar.


Geçen yıllardaki katılımcı ve ziyaretçi profili ve rakamsal değerleri hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu yılki beklentiler nelerdir?
2013 yılında 132 bin m2 alanda 76 ülkeden toplam 1.433 firmanın katılım gerçekleştirdiği fuar, 183 ülkeden 66.683 profesyonel sektör temsilcisi tarafından ziyaret edildi. Bu yıl ise yoğun katılım talepleri nedeniyle sergileme alanı 150 bin m2’nin üzerinde. 1.600’ü aşkın firmanın ürünlerini sergileyeceği fuar, daha şimdiden tüm sektör paydaşlarını bir araya getirme iddiasını daha da büyüyerek sürdürüyor. 


Fuarın bu yıl Türkiye katılımcıları kimlerdir ve ürün konseptleri nelerdir? Hedef katılımcı profiliniz ve rakamsal bazda müşteri kitleniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Bu yıl Türkiye’den; Al-Cap Ambalaj, Altıntaş Goldcap, Beta-pak, Çağrı-Alhan, Dalgakıran Makine, Deko Elektrikli Cihazlar, Deniz Su Arıtma (Aquamatch), Ektam Makine, Ersey Makine, Eskapet, Etapak, Germetal Makine, Has Plastik, ICS Makine (Partnersmak), Klimasan Klima, Köksan PET, Kombi Makine, Mert Yazılım (Trex), Mes Makine, Petka Kalıp, Rapsodi Dekorasyon (Rakle) Simfer, Teknopet, Tekser Teknik Seramik, Thermonoks Makine, Uğur Soğutma, Vibroser Seramik, Yılmaz Redüktör, Öztaş Demir Çelik, Üner Plastik gibi firmalar; su arıtma sistemlerinden şişeleme ve dolum makinelerine, PET üretimi ve kalıptan soğutma ve dolap sistemlerine, IT yazılım ve programlamadan zemin seramik kaplamalarına, makine yedek parçalarından otomasyon sistemlerine ve fermantasyon &stok tanklarına kadar en son yeniliklerini 70.000’in üzerinde sektör temsilcisinin beğenilerine sunacaklar. Bu arada katılım yoğunluğundan dolayı henüz yer sunamadığımız ve katılımı resmiyet kazanmamış firmalarımızın isimlerini maalesef henüz paylaşamıyorum.


Fuara ilişkin Türkiye’de ve dünya genelinde yürüttüğünüz tanıtım çalışmaları nelerdir? 
Potansiyel müşterilerimize ulaşabilmek adına çeşitli sektörel dergilerde ilanlarımız, web sitelerinde bannerlarımız yayınlanmaktadır. Bununla birlikte Google adwords çalışmalarımız, mevcut veri tabanımızda yer alan firmalara broşür postalaması ve düzenli olarak e-posta bildirimi sağlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz ay sektörel medya ve sektör paydaşlarımız için fuar hakkındaki en son güncel bilgileri paylaşmak üzere bir basın konferansı da düzenledik. Dünya genelinde ise 66 ülkede bulunan her temsilcilik fuar ile ilgili tv, radyo, sektörel basın gibi mecralar üzerinden tanıtım çalışmalarını sürdürmektedir. 


drinktec Fuarı başka hangi ülkelerde organize edilmektedir?
drinktec, Münih dışında Hindistan’da ve Güney Afrika’da düzenlenmektedir. Böylelikle 'drinktec', küresel olarak Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında içecek teknolojileri ve sıvı gıda sektörünün başarıya açılan en büyük kapısı olma özelliğini devam ettiriyor. 


Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

DİĞER RÖPORTAJLAR