RÖPORTAJLAR

Öncelikle ASÜD’ü tanıyabilir miyiz? Derneğinize üye firmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren, öncü sanayicilerimiz ile bir araya gelerek 2009 yılında kurduğumuz Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD)’nin üye sayısı bugün 140’a yaklaşmıştır. Üyelerimiz süt ve süt ürünleri üretimi, ambalaj, makine- ekipman, laboratuvar, lojistik, bilişim gibi alanlarda faaliyetlerini sürdüren alanlarında lider firmalardır.
Derneğimizin ana misyonu, “Hangi büyüklükte olursa olsun, ülkemizde faaliyet gösteren ve gelişmeyi amaçlayan sektör kuruluşlarıyla birlikte” sektörün sürdürülebilir büyümesini desteklemek ve halkımızın beslenme ihtiyaçlarını “Güvenilir Gıda” şartları içinde karşılayan üretim zincirinin oluşmasına katkı sağlamaktır. Ülkemizin her alandaki gelişiminin “Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma” hedeflerine ulaşıldığı gün gerçekleşeceği inancındayız. Bu noktada, zincirin en önemli halkası olan çiftçilerimiz ve bilhassa “süt üretiminde istihdam edilen tarımsal nüfusumuzun gelişimine katkı sağlamak” derneğimizin ana hedeflerindendir. ASÜD, Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu’nda 2009 tarihinden bu yana, Sanayici Alt Grubunu temsil etmektedir.
Bilindiği üzere süt, insanlar ve birçok canlı için yaşamın ilk gıdası olduğu gibi, süt ürünleriyle birlikte, insan yaşamanın her evresinde tüketilmesi gereken “mucizevî” bir gıda maddesidir. Özellikle kemik sağlığı açısından önemi bilinen süt ve süt ürünlerinin, çocukluk döneminden itibaren tüketilmeye başlanması hem sağlıklı nesillerin yetişmesine hem de ileriki yaşlar için tüketim alışkanlığı kazanılmasına yardımcı olacaktır. Bu manada, süt ve süt ürünleri tüketiminin arttırılması ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi, derneğimizin en önemli toplumsal sosyal sorumluluk alanıdır.
Türkiye’de gıda sektöründe çiğ süt üretimi hacim olarak ne kadar bir alanı kaplamaktadır? Sektörün bu konudaki hedefleri nelerdir? Türkiye’de ve dünyadaki süt üreticilerinin konumunu değerlendirmenizi rica edebilir miyiz? Türk üreticisi için hedefler nelerdir?
IDF verilerine göre, dünya toplam süt üretimi 2018 yılında %2,4 oranında artarak yaklaşık 864 milyon tona ulaşmıştır. Hindistan, dünya toplam süt üretiminin %22’sini üreterek dünyanın en büyük süt üreticisi konumunda yer alırken Hindistan’ı ABD, Çin, Pakistan ve Brezilya takip etmektedir. Dünyada en fazla arz fazlası süte sahip ülkeler ise Yeni Zelanda, ABD, Almanya, Fransa, Avustralya ve İrlanda’dır. Dünyada en fazla süt arz açığına sahip ülkeler Çin, İtalya, Rusya Federasyonu, Meksika, Cezayir ve Endonezya’dır.
Ülkemizde 2020 yılında bütün türlerden elde edilen toplam süt üretim miktarı bir önceki yıla göre %3,8 oranında artarak 22.960.379 ton olarak hesaplanmıştır. Dünya süt üretiminin yaklaşık %2,5’ini Türkiye karşılamaktadır. Çiğ sütün sanayiye gitme oranı ise dünyada %64, AB’de %94, ABD’de %100’dür. Hayvan varlığımızdaki göreceli artışa rağmen 2019 yılında entegre süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı bir önceki yıla göre %4,7 oranında düşerek 9.560.345 ton olarak hesaplanmıştır. Bu hususta ülkemiz süt sektörünün en önemli sorunlarından birini “kayıt dışı süt üretimi- tüketimi” oluşturmaktadır. 2018 yılında inek sütü üretimindeki kayıtlılık oranı %50,0 iken, 2019 yılında bu oran %46 olarak hesaplanmıştır. Bir an önce üretmiş olduğumuz çiğ sütün en doğru istatistiksel metotlarla sayımını yaparak, kayıt altına alınması için tedbirler almalıyız. Aksi taktirde ihracatta rekabet şansımız giderek azalacak, üretimimiz dünya liginin gerisinde kalacak ve ekonomimiz vergi kaybına uğramaya devam edecektir.
Sokak sütü halen gündemini koruyor. Sizin bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyiz? Dernek olarak bu konuda yürüttüğünüz çalışmalar ve devletin denetim politikası hakkında neler söylemek istersiniz?
Süt ve süt ürünlerinin güvenli tüketimi için ambalajlama oldukça önem arz etmektedir. Ambalaj hem tüketici sağlığını korumak hem de tüketiciye bilgi vermek gibi önemli bir işlevi yerine getirir. Süt ve süt ürünlerinde güvenli tüketimin en önemli şartının, hijyenik koşullarda üretilen süt ve süt ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği normlar çerçevesinde ambalajlanarak tüketiciye sunulmasıdır. Denetime tabi olmayan, ambalajsız olarak satışa sunulan süt ve süt ürünleri toplum sağlığı için büyük risk oluşturur.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son yapılan 2012 yılı Brusella eradikasyon programı ile insan vaka sayısı resmi verilere göre 2008 yılındaki 9818’den, 2014’de 4474’e kadar düşmüştür. Fakat vaka sayısı 2017 yılında 6457’ye kadar yükselmiştir. 2018 yılında ise yedi binleri geçmiştir. Ölüm vakasına rastlandığı da bilinmektedir. Buradaki artışın önemli birçok nedeninin olmasının yanı sıra hastalığın insanlar arasında yayılmasında önemli bir etken de sokak sütünün halen ülkemizde yaygın olarak insanlar tarafından “organik süt” algısıyla tercih edilmesidir. Bugün Türkiye’de tüketici bilincinin yeterince oluşmaması, hayvandan insana geçen hastalıkların yayılmasında önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnsanımızın, sütçüsüne olan güven duygusuyla kapısından aldığı çiğ sütteki bakteri sayısına, hastalık etmeni bakteri olup olmadığına ne zaman sağılıp ne zaman yola çıktığına ve kaç saat içerisinde kendisine ulaştığına ilişkin soruların cevaplarını alabilmelidir. Sokak sütünde bunu öğrenmesi çok zordur.
Mevzuatımız sokakta süt satışını yasal hale getirmiyor ancak özendiriyor! Maalesef toplumda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkartılan mevzuatla çiğ süt satışlarının serbest bırakıldığı gibi yanlış bir algı oluştu. Vatandaşımız bunu sanki koşulsuz olarak herkes çiğ süt satabilir veya açıkta süt (sokak sütü) satışı yasallaşmış gibi algılamıştır. Halbuki mevzuat koşullu olarak sertifikalı süte çiğ süt satışına izin vermiş ve Tarım ve Orman Bakanlığı çıkardığı mevzuatta satış koşulları ve şartlarını belirlerken, özel otomasyon sistemlerde, hastalıktan ari belgesi olan çiftliklerden elde edilen takip edilebilir sütlerin satışını uygun görmüştür.
Resmi kontrollerden geçmeyen, kayıt dışı biçimde ve üstelik ‘organik, doğal süt’ adı altında daha pahalıya satılan bu sütler, devletimizin vergi gelirlerinde de önemli bir kayba neden olmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız bu sütleri alırken bir kez daha düşünmeli ve sağımdan, kapısına gelene kadar ki her aşamayı sorgulamalıdır. Türk Gıda Kodeksi, gıda ürünlerinin nasıl paketlenip ambalajlanacağını ayrıntılı olarak belirlemiştir. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylı tüm işletmelerin ürettiği süt ve süt ürünleri hijyen kurallarına uygun olmak zorundadır ve belli periyotlarla denetlenmekte hatta sonuçları halkımız ile paylaşılmaktadır.
Yerli üretici doğru şekilde destekleniyor mu? Devletten beklediğiniz destekler nelerdir?
Ülkemizde halen süt sığırcılığı yapan işletmelerin %67’si on başın altındadır. Bu noktada hastalıktan ari, AB onaylı, büyük kapasiteli çiftliklerin desteklenmesi önem arz etmektedir. Bunun için de kamunun rehberliği ve destek mekanizmalarına ihtiyaç var. Ari ve onaylı işletmeler özelinde verilen destekler yeniden planlanmalıdır. İşinin ehli aile işletmeleri desteklenerek modern çiftliklere dönüştürülmeli, AB onaylı süt çiftliklerinin sayısı arttırılmalıdır. Bu da süt ve süt ürünleri ihracatına doping etkisi yapacak, çiftçimizin üretmiş olduğu süt gerçek değerini bu sayede bulacaktır. İç piyasada müdahaleye gerek kalmadan, çiğ sütün fiyatı, sütün kalitesi ile doğru orantılı olarak artarken, çiftçimizin refah seviyesi de yükselecektir. İhracatımızı artırmak için yağ ve protein değerlerimizi artırmamız temel önceliğimiz olmalıdır.
Her yıl artan çiğ süt miktarımızı dikkate alırsak, ihracata giden çiğ sütü destekleyen bir destekleme modelini devreye sokmamız elzem gözüküyor. Bu sayede çiftçimizin ürettiği çiğ sütün kalitesi yükselecek, sanayicimizin randıman kayıplarının önüne geçilebilecektir. Böylece ülke olarak dünya pazarlarında önemli bir rekabet avantajı elde etmiş olacağız. Devletimizin de arz fazlası olduğu dönemlerde müdahalesine gerek kalmayacaktır.
Yerli üreticilerin teknoloji kullanımı ve ambalaj seçimi konusunda neler söylemek istersiniz?
AB’ne ve Çin’e ihracat yapan firmalarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu firmalarımız ilgili ülkelerin denetim ve onay prosedürlerini yerine getirmiş firmalardır. AB’ne ihracat onayı alan tesis sayımız 25’e, Çin’e ihracat yapan tesis sayımız 63’e ulaşmıştır. Bu da gösteriyor ki sanayicilerimiz dünya standartlarında ve birçok ülkeden daha üst seviyede üretim yapıyor. Ayrıca süt ve süt ürünleri makineleri üretimi alanında faaliyet gösteren üyelerimiz, ülkemizde kazandıkları tecrübe ve birikimle dünyanın birçok yöresinde anahtar teslimi tesisler kurmaktadır. Bu başarı, sektörümüzün geldiği seviyenin en büyük kanıtıdır.
Türkiye’de ve dünyada süt tüketimini karşılaştırır mısınız? Yerli tüketim için ulaşılması gereken rakamlar nelerdir? Firmalar bu rakama ulaşabilmek adına ne gibi çalışmalar yürütmeli?
Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimine ilişkin net veriler bulunmamakla beraber, içme sütü ve diğer süt ürünlerinde kişi başı yıllık tüketim miktarları tahmini olarak hesaplanmaktadır. Süt üretimimizdeki kayıt dışılık süt ve süt ürünlerine ilişkin tüketim miktarlarının hesaplanmasında güçlük yaratmaktadır. Belirli bir birim çiğ sütten farklı süt ürünlerinin elde edilmesi, söz konusu birim miktara ilişkin tüketim hesaplamasında mükerrerliğe sebep olmaktadır. Bunun yanında; kayıtlı süt üretim miktarları üzerinden hesaplanan tüketim değerleri haricinde üreticinin hane halkı tüketim payı, akraba ve yakın çevresi ile paylaştığı miktar ve yine üreticinin kendi pazarladığı çiğ süt miktarı ülkemizde kişi başı yıllık süt ve süt ürünleri tüketim hesaplamasında karşılaşılan güçlüklerdir.
TÜİK tarafından her yıl yayınlanan çiğ süt üretim miktarı ile aynı yıla ilişkin nüfus verileri ele alındığında ve süt-süt ürünleri ithalat ve ihracat rakamları göz ardı edildiğinde, ülkemizin 2019 yılı kişi başı süt tüketimi 276 kg/kişi süt eşdeğeridir. Ülkemizde toplamda 1,5 milyon ton olan içme sütü üretim miktarının 1,36 milyon tonu (%93) UHT olarak piyasaya sunulurken, kalan miktar pastörize sütlerdir. Gelir artışı, kentleşme ve bireylerin beslenme konusunda daha bilinçli tercihler yapması sonucu artan talep modern tesislerde üretilen süt ve süt ürünleri miktarının artmasını sağlamıştır. Ülkemizde kayıtlı içme sütü üretim miktarları ve dış ticaret verileri ile entegre süt işletmeleri tarafından toplanan süt miktarı haricinde kalan sütün miktarı ele alındığında 2019 yılı kişi başı içme sütü tüketimi yaklaşık 39,7 kg (hayvan beslemede kullanılan miktar harici) olduğu tahmin edilmektedir. IDF verilerine göre, dünya kişi başına düşen süt tüketimi ortalaması 2018 yılında bir önceki yıla göre %1,3 artarak 113,7 kg süt eşdeğeri olarak hesaplanmıştır (hesaplamaya dahil edilen stok değişimleri yağsız kuru madde süt eşdeğeri esasına göre yapılmıştır). Bu miktara göre kişi başı süt tüketimi 2005 yılından bu yana %10 oranında (+ 13 kg) artmıştır.
Süt gibi önemli bir protein kaynağının kişi başı tüketim miktarını artırmamız sağlıklı nesillerin geleceği için önem arz etmektedir. Bu nedenle süt fiyatları üzerine yük getiren, katma değer vergisi, ambalaj vergisi gibi vergisel yükleri biraz daha aşağı çekerek tüketimi artırabiliriz.
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.
DİĞER RÖPORTAJLAR
-
PepsiCo Türkiye İçecek Kategorisi Kıdemli Pazarlama Direktörü Aslı Önder: “SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZLE TOPLUMSAL KALKINMAYA KATKIDA BULUNUYORUZ” 25.05.2023
-
DÜNYA LİDERİ GUALA CLOSURES GROUP TÜRKİYE’DE 25.05.2023
-
Çiftsan Etiket Ambalaj Genel Müdürü Hakan YOLGUN: "SEKTÖRÜNDE LİDER MARKALARIN ANA TEDARİKÇİSİYİZ" 25.05.2023
-
UBS, TÜRKİYE PAZARINDA HEDEF BÜYÜTTÜ 16.04.2023
-
PTM Tank Genel Müdürü ve Expert Danışmanlık Ortağı Hakan KORKMAZ: “AVRUPA KALİTE VE STANDARTLARINDA HİZMET SAĞLIYORUZ” 16.04.2023
-
Atlas Copco Kompresör Tekniği Servis Bölüm Müdürü V. Özgün ŞENOL: “SMARTLİNK İLE %30’A VARAN ENERJİ TASARRUFU SAĞLANABİLİYOR” 19.01.2023
-
Blum Coffee House Kurucuları Müge Cergel: “ÖNCELİĞİMİZ, SUNDUĞUMUZ HER İÇECEĞE YUVA SAMİMİYETİNİ KATMAK OLDU” 19.01.2023
-
Arabica Coffee House Kurucusu Avukat Sertaç YALÇIN: “FARK YARAT ÖNCÜ OL” 14.12.2022
-
Hamidiye Kaynak Suları San. Tur. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin ÇAĞLAR: GÜVENİLİR, SAĞLIKLI VE DOĞAL HAMİDİYE, ÖDÜLE DOYMUYOR 11.11.2022
-
Yıldırım Soğutma Genel Müdürü Cengiz YILDIRIM: “2023 YILINDA İHRACATIMIZI BÜYÜK ÖLÇÜDE ARTIRMAYI PLANLIYORUZ” 11.10.2022
-
Ambalaj Makinecileri Derneği Başkanı Saner SAN: “AMD’NİN HEDEFİ, ÜYELERİNİN DÜNYA ÇAPINDA BİLİNİR OLMASI” 11.10.2022
-
Teknosin’in Genel Müdürü, ortağı ve ikinci nesil temsilcisi İdil Yağlı PAKER: “KENDİ ALANIMIZDA, TÜRKİYE’DE AR-GE VE ÜRETİM YATIRIMI YAPAN TEK ŞİRKETİZ” 11.10.2022
-
YILPAR Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emin Altuğ YILANCIOĞLU: “YENİ TESİSİMİZLE YILLIK 100 MİLYON EURO CİRO HEDEFLİYORUZ” 13.09.2022
-
TESİS KURULUMUNDA DOĞRU ADRES... EXPERT DANIŞMANLIK 03.07.2022
-
Park Cam Sürdürülebilirlik Yöneticisi Bahar Özkan: “PARK CAM EN İNCE AYRINTISINA KADAR DÜŞÜNÜLMÜŞ, SORUMLU BİR FABRİKA” 03.07.2022
-
Faik KARADENİZ: “AMBALAJLI SU SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ” VE KARDAN SU’YUN HEDEFLERİ 03.07.2022
-
İçecek Factory Genel Müdürü Kemal ENİŞTEKİN: “PREMİUM SEGMENTTE PAZARA YÖN VEREN KONUMA EMİN ADIMLAR İLE İLERLİYORUZ” 08.06.2022
-
BOLT MAKİNE, EN İYİ GIDA MAKİNELERİNİN EN UYGUN KOŞULLARDA KULLANILMASINI SAĞLIYOR 08.06.2022
-
So Fuar Kurucusu ve F İstanbul Fuarı koordinasyonunu yürüten Özgür SOFUOĞLU: “F İSTANBUL GIDA, İÇECEK, İŞLEME VE AMBALAJ FUARI İLE FİRMALARIN KATMA DEĞERLİ İHRACAT GERÇEKLEŞTİRMELERİNE VE MARKALAŞMALARINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ” 17.05.2022
-
Su Çözümleri Genel Müdürü Erkan KURT: “İLERİ SEVİYE PROJELER GELİŞTİREREK SEKTÖR İÇERİSİNDE ÖNCÜ GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ” 17.05.2022
-
Yıldırım Soğutma Basınçlı Kompresör Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Cengiz YILDIRIM: “SERVİSTE 7/24 HİZMET ANLAYIŞINI GERÇEK ANLAMDA UYGULUYORUZ” 21.04.2022
-
Tekomark A.Ş. Genel Müdürü İbrahim AYDEMİR: İçecek sektörünün yeni çözüm ortağı: Tekomark A.Ş. 21.04.2022
-
Tetra Pak Türkiye ve İran Kurumsal İletişim Direktörü Buket YAMAN: “GÜVENLİ, YENİLİKÇİ VE ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLER SUNUYORUZ” 28.03.2022
-
Beypazarı Maden Suyu Yönetim Kurulu Üyesi Bilge ERCAN: KADIN VE ERKEK, SORUMLULUKLARI EŞİT OLARAK PAYLAŞIRLARSA AŞAMAYACAKLARI ENGEL YOKTUR 28.03.2022
-
Gülsoy Gıda Genel Müdürü Aynur Gülsoy İncetan: “KADIN İÇİN “POZİTİF AYIRIMCILIK” KAVRAMI, KIZ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE DEĞİŞİM GÖSTEREBİLİR” 28.03.2022
-
Tasarım Üssü Ltd. Genel Müdürü Gamze GÜVEN: “SEKTÖRDE KADIN-ERKEK DENGESİ VERİMİ ARTIRACAKTIR” 28.03.2022
-
Tetra Pak Türkiye ve İran Kurumsal İletişim Direktörü Buket YAMAN: “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİMİZİN TEMELİ, 'GIDAYI, İNSANI VE GEZEGENİ' KORUMAK” 24.11.2021
-
Kromtech-TSS Genel Müdürü Anıl ÇALIŞKAN: “SÜT SEKTÖRÜNDE ÇIĞIR AÇACAK ÇEVRECİ PROJELER ÜRETİYORUZ” 24.11.2021
-
Yılcap Ambalaj San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bulut ERYILMAZ: “2022 YILCAP İÇİN İHRACAT YILI OLACAK” 14.10.2021
-
Bosforo Mühendislik Genel Müdürü Ahmet Emre TURGUT: “İNOVASYON, KALİTE, SÜREKLİLİK VE UYGUN FİYAT DEĞİŞMEZ KURALIMIZDIR” 14.10.2021
-
Akbarkod Genel Müdürü Caner ŞAHİN: “HIZLI ETİKET YAZICILAR İLE HEM ZAMANDAN HEM MALİYETTEN KAZANIN” 14.10.2021
-
İÇECEK SEKTÖRÜNDE TSE COVİD-19 GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ ALAN İLK FİRMA; ULUDAĞ İÇECEK 24.08.2021
-
KIZILAY’DAN İNSANİ YARDIM ALANINDA ÇALIŞAN İLK AR-GE MERKEZİ 24.08.2021
-
Su Sanayicileri Derneği (SUSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahman KILIÇ: “PANDEMİ SÜRECİNDE TEDAVİNİN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASIYDIK” 26.07.2021
-
Expert Tasarım Danışmanlık Makina A.Ş. Kurucusu ve Ortağı Metin ÖNER: “DOĞRU PROJELERLE ZAMANINDA VE UYGUN MALİYETLİ YATIRIMLAR SUNUYORUZ” 26.07.2021
-
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ozan DİREN: “TÜRKİYE’NİN MEYVE SUYU İHRACATI, 350 MİLYON DOLAR SEVİYESİNE YAKLAŞTI” 21.06.2021
-
Meypo Meyve İşleme Makinaları ve Atika Mühendislik Genel Müdürü Ali Ekber TORUN: “PANDEMİ DÖNEMİNDE DE YATIRIMLARA ARA VERMEDİK” 21.06.2021
-
PAYNATech Kurucu Ortağı ve Satış&Proje Müdürü İlhan ÜNSEL: İÇECEK SEKTÖRÜNDE DÜNYACA BİLİNEN MARKALARIN TÜRKİYE’DEKİ ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ 21.06.2021
-
Tchibo Zincir Mağazalar ve Ev Dışı Tüketim Kanalları Satış Direktörü Cenk Rodoslu: “KAHVE ODAKLI YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ” 21.06.2021
-
İdeal Memba Suları A.Ş. Genel Müdürü Salim Demir: “ARKANIZDA MUTLAKA İMZANIZI TAŞIYAN BİR YENİLİK BIRAKIN” 24.05.2021
-
Üner Plastik A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Cumhur FİLİK: “KAPAK, AMBALAJIN ANAHTARIDIR” 11.05.2021
-
TEKİR İÇECEKLER, YATIRIMLARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR 11.05.2021
-
Vakıf Taşdelen Doğal Kaynak Suyu Genel Müdürü Burhan ALEV: “BİLİNÇLİ VE SAĞLIKLI YAŞAM DÜZEYİ ARTTIKÇA AMBALAJLI SU TÜKETİMİ DE ARTIYOR” 11.05.2021
-
YENİ NESİL FABRİKALAR KURAN GEMAK’IN MİSYONU: DÜNYA MARKASI OLMAK 16.04.2021
-
Teksüt Satış ve Pazarlama Direktörü Murat KELEŞ: "SÜT VE PEYNİR ÇEŞİTLERİMİZİ 4 KITADA 21 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ" 16.04.2021
-
Hemitek Teknik Genel Müdür Yardımcısı Melih MÜMİN: "GELECEĞE HAZIRIZ" 16.04.2021
-
GÜNLÜK 5 BİN TON SÜT İŞLEME KAPASİTESİYLE; AK GIDA 16.04.2021
-
Coca-Cola Türkiye Genel Müdürü Başak KARACA: COCA-COLA İLE “DAHA İYİSİ İÇİN” 24.03.2021
-
Waterland Su Arıtma Ve Çevre Teknolojileri Genel Müdürü Özkan AKSOY: “25’DEN FAZLA ÜLKEDE, 350’DEN FAZLA ANAHTAR TESLİM KURULUM SAĞLADIK” 24.03.2021
-
Oğuz Gıda CEO’su Enes ÖRER: BİR DÜNYA MARKASI OĞUZ GIDA 24.03.2021
-
Kets Arıtım Sistemleri Pazarlama Müdürü Alpaslan KÖKCÜ: KETS ARITIM, YATIRIMLARINI HIZ KESMEDEN SÜRDÜRÜYOR 24.03.2021
-
Softamin Kimya Firma Yetkilisi Ahmet KÖKCÜ: “GÜZEL VE DOĞRU İŞLER, ANALİZE VE BİLİMSEL VERİLERE BAĞLI ÇALIŞMA PRENSİBİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLİR” 24.03.2021
-
Tasarım Üssü firmasının Yöneticisi Kreatif Direktör Gülay Gamze GÜVEN: “HER BİR YENİ PROJEYİ ÜSTÜNE TİTREYEREK BÜYÜTÜP, PAZARA ÇIKIŞINI HEYECANLA İZLİYORUZ” 24.03.2021
-
MEDER- Meşrubatçılar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Burcu COŞKUN: “MEŞRUBAT SEKTÖRÜ OLARAK, TOPLUM SAĞLIĞINI GÖZETEN UYGULAMALARA ÖNEM VERİYORUZ” 24.03.2021
-
Beypazarı Maden Suyu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi ERCAN: "YENİ DOLUM HATTIMIZ İLE YILLIK 1,5 MİLYAR ŞİŞE DOLUM KAPASİTESİNE ERİŞTİK" 17.02.2021
-
Optimak STU Satış ve Pazarlama Müdürü Osman AKCAN: ‘’ANAHTAR TESLİM PROJE DEĞİL, ANAHTAR TESLİM FABRİKA KURUYORUZ’’ 17.02.2021
-
Atlas Copco Kompresör Tekniği Bölüm Müdürü V. Özgün Şenol: “HEDEFİMİZ, TÜRK SANAYİSİNİN TÜM SEKTÖRLERDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ ARTIRMAKTIR” 17.02.2021
-
Tchibo Türkiye Genel Müdürü Tuba YAPINCAK: “2021 NORMALLEŞME VE YENİDEN ATAĞA GEÇME SÜRECİ OLACAK” 26.01.2021
-
Cargill Gıda Ürün Direktörü Cem BEYSEL: “5 KITADA 70 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ” 26.01.2021
-
TETRA PAK, “İYİ OLANI KORUR” SLOGANIYLA HİZMET VERİYOR 24.12.2020
-
“FANUC, SEKTÖRDEKİ YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR” 24.12.2020
-
FUSKA’DA YATIRIMLAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR 18.11.2020
-
YILCAP Ambalaj San. Tic. A.Ş. Satış Müdürü Sercan KIRAN : “ÜRETİM SERÜVENİMİZİ DÜNYAYA DUYURMAYI HEDEFLİYORUZ” 21.10.2020
-
SAFİR OZON SİSTEMLERİ'NİN MİNİ OZON ÜNİTELERİ TÜKETİCİYLE BULUŞTU 21.10.2020
-
POLAT MAKİNA, 2020’Yİ YENİLEŞME YILI İLAN ETTİ 16.04.2020
-
GEMAK A.Ş, AR-GE YATIRIMLARINDA HIZ KESMİYOR 16.04.2020
-
“TÜRKİYE’DE İLK VAKANIN GÖRÜLMESİYLE SİPARİŞLERİMİZDE YÜZDE 80 ARTIŞ OLDU” 16.04.2020
-
Pro-Tek Hijyen/Ahmet VURAL: “KORONAVİRÜS'TEN KORUNMAK İÇİN ZORUNLU DEZENFEKSİYON ŞART!” 29.03.2020
-
UZUNGÖL’ÜN ZİRVESİNDEN SOFRALARA; BULAK SU 29.03.2020
-
SU HAYAT'TIR 17.10.2019
-
TETRA PAK, “İYİ OLANI KORUR” 17.10.2019
-
“EKİPMAN DEĞİL, ÇÖZÜM ÖNERİYORUZ” 17.10.2019
-
62 YILLIK GEÇMİŞİYLE TÜRKİYE’NİN EN KÖKLÜ SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİCİLERİNDEN TEKSÜT 17.10.2019
-
GELENEĞİ İLE GELECEĞE İLERLEYEN FİRMA; CLOSURELOGİC, TÜRKİYE’DE ÜRETİME GEÇTİ 17.10.2019
-
KENDİ ETİKETİNİ KENDİN BAS, ÜRÜNÜNÜ ÖNE ÇIKAR, ZAMAN VE MALİYETTEN KAZAN 17.10.2019
-
SU SEKTÖRÜNÜ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE NELER BEKLİYOR? 28.11.2018 “Su sektöründe işe başlarken; danışmanlık hizmeti alınmaması, yanlış yatırım tercihinde bulunulması, profesyonel ekiple çalışılmaması, yeterli fizibilite çalışması ve bütçeleme yapılmaması, marka planı oluşturulmaması ve reklam bütçesi hazırlanılmaması, bayilik sürecinin doğru yürütülememesi, rakipleri ve yenilenen teknolojinin takip edilmemesi gibi süreçler yatırımların olumsuz sonlanmasına sebep oluyor” diyen Önel Mühendislik Müş. Müt. San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Faik KARADENİZ’den su işletmesi kurarken ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler aldık. "Yaşanan olumsuz süreci su firmaları zararsız atlatabilir ve para kazanarak büyümeye devam edebilir" diyen Faik KARADENİZ ile yaptığımız söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.
-
ÜNER PLASTİK, YATIRIMLARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR 30.10.2018
-
Safir Ozon Ltd. Şti. / Metin ÖNER: “TEKNOLOJİ DONANIMLI SİSTEMLERLE ÜRETİM HIZI ARTIRILMALIDIR” 30.10.2018
-
Gemak Tic. A.Ş. / Necil BÜYÜKPAMUKÇU: “AKILCI MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİMİZ VE YÜKSEK ÜRETİM KALİTEMİZLE TÜM MÜŞTERİLERİMİZİN HİZMETİNDEYİZ” 30.10.2018
-
Balkan Soğutma / Orhan GÖNCÜ: “HOTELLERİN ISI GİDERLERİNDE %80, ELEKTRİK VE FULL-OİL TARZI TOPLAM GİDERLERİNDE DE %45 TASARRUF” 30.10.2018
-
Danem Ltd. Şti. / Doç. Dr. Tuğba KÖK TAŞ : “GERÇEK KEFİR, KEFİR DANELERİ KULLANILARAK ÜRETİLEN KEFİRDİR” 30.10.2018
-
BEYPAZARI DOĞAL MADEN SULARI 27 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR 23.07.2018
-
GÜRALLAR CAM AMBALAJ "SONSUZ OKYANUS PROJESİ"NE DESTEK VERİYOR 23.07.2018
-
BERRAK SU, ULUSLARARASI LEZZET ÖDÜLÜ ALARAK KALİTESİNİ TESCİLLEDİ 23.07.2018 “Ülkece kaynaklarımızı kirletmeden muhafaza etmenin bilinci geliştirilmelidir” diyen Ran-Nak Uluslararası Nakliyat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. / Berrak Doğal Kaynak Suyu Genel Müdürü Kerim CAYMAZ ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.
-
Dimes Grup CEO’su Ozan DİREN: “ÜLKEMİZİN ZENGİN MEYVE ÇEŞİTLİLİĞİNİ, ÜRÜN İNOVASYONU İLE DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ” 21.06.2018
-
Sinerji A.Ş.: “MÜŞTERİLERİMİZİN ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ” 21.06.2018
-
MEYED: “MEYVE SUYU YARAR” 21.06.2018
-
Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Sabit KARACA: “SÜT SEKTÖRÜ 2018’DEN UMUTLU” 23.03.2018
-
Thermonoks Makina San. Ve Dış Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Vakur KUTAY: “BARDAK SU SEKTÖRÜNÜ ÇİFT HANELİ RAKAMLARLA BÜYÜTMEK İSTİYORUZ” 23.03.2018
-
Sartonet Seperasyon Teknolojileri A.Ş. Gıda ve İçecek Satış Müdürü Uzman Biyolog Erol AYDIN: "SARTONET, 2017 HEDEFLERİNİ HIZLA GERÇEKLEŞTİRİYOR" 23.03.2018
-
WATERLAND SU ARITMA VE ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ GÜÇLÜ SERVİS AĞIYLA HİZMET VERİYOR 02.02.2018
-
Delta Telekom Enerji İnşaat Gıda Yemekçilik Meşrubat San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Metin RECEPOĞLU: "İÇECEKTE MASUMİYET ÇAĞINI BAŞLATIYORUZ" 23.06.2017
-
Agora Turizm ve Tic. Ltd. Şti. Proje Müdürü Eren ERGEN: "DRINKTEC FUARI'NA, TÜRKİYE’NİN İLGİSİ BU YIL OLDUKÇA YÜKSEK" 23.06.2017
-
CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak AKTEKİN: "GEZEGENİMİZ İÇİN FARK YARATMANIN BİRLİKTE HAREKET ETMEKTEN GEÇTİĞİNİN BİLİNCİNDEYİZ" 23.06.2017
-
MULTIVAC, FOTEG FUARI'NDA SON TEKNOLOJİ PAKETLEME ÇÖZÜMLERİYLE YER ALACAK... 13.03.2017
-
SİPA Türkiye Şubesi Genel Müdürü Betül Boz YÖNEY: “PET AMBALAJA YATIRIM ARTIRILMALI” 13.03.2017
-
Akdeniz Makina ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti.'nin Satış ve Pazarlama Direktörü Nuri CEYLAN: "AKDENİZ MAKİNA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR" 13.03.2017
-
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek: "VERİMLİLİĞİN SEKTÖRE DÖNÜŞÜMÜ MUHTEŞEM OLACAK" 13.03.2017
-
GCA Gürallar Cam Ambalaj Genel Müdürü Abdullah GAYRET: “MÜŞTERİLERİMİZLE "İŞ ORTAKLIĞI" KURMAYI KÜLTÜRÜMÜZÜN YAPI TAŞI HALİNE GETİRDİK” 08.02.2017
-
BETA GIDA, SEKTÖRDEKİ YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR 08.02.2017
-
SİNERJİ A.Ş., SU VE İLAÇ SEKTÖRLERİNDE DE ADINDAN SÖZ ETTİRECEK 08.02.2017
-
ULUDAĞ İÇECEK; 6 KATEGORİ, 18 ALT MARKA, 38 DEĞİŞİK ÜRÜN VE 118 FARKLI AMBALAJLA HİZMET VERİYOR 02.12.2016
-
İSPAK AMBALAJ, TÜRKİYE’NİN ESNEK AMBALAJ ALANINDA İLK AR-GE MERKEZİNİ KURACAK 02.12.2016
-
“LİDER TEKNOLOJİMİZ MÜŞTERİLERİMİZ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞER YARATIYOR” 02.12.2016
-
İMAJ TEKNİK, YENİ YERİNDE, YENİ HEDEFLERLE BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR 02.12.2016
-
AKDORUK DOĞAL KAYNAK SUYU “YEŞİL FABRİKA” KONSEPTİ İLE HİZMET VERİYOR 02.12.2016
-
NESTLÉ PROFESSİONAL, NESCAFÉ MİLANO ISPİRAZİONE ITALİANA'YI TANITTI 31.10.2016
-
“MÜŞTERİLERİMİZE ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÜKSEK OLAN ÜRÜNLER SUNUYORUZ” 31.10.2016
-
“BLOWAY İLE ENERJİ TÜKETİMİNDE, %40-60'LIK BİR KAZANÇ SAĞLIYORUZ” 31.10.2016
-
İYİ AMBALAJLI İYİ ÜRÜN SUNMAK YARIŞA 1 ADIM ÖNDE BAŞLAMAKTIR 31.10.2016
-
NOVA GÜÇ, PAZAR PAYINI ARTIRDI... 31.10.2016
-
KOMSAN, SEKTÖRÜ YENİ ÜRÜNLER İLE TANIŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR 31.10.2016
-
“ÜRÜNLERİMİZDE SAĞLIK, KALİTE VE LEZZETİ BİRLEŞTİRDİK” 31.10.2016
-
İÇECEK SEKTÖRÜNDE KODLAMA VE MARKALAMA SEÇİMLERİ 27.08.2016
-
“TÜRKİYE, EN BÜYÜK 8. AMBALAJLI SU ÜLKESİ HALİNE GELDİ” 25.07.2016
-
“100 MİLYON ŞİŞE MADEN SUYU SATIŞI HEDEFLİYORUZ” 25.07.2016
-
DAĞDAN GELEN DOĞALLIĞI İLE ELMACIK DOĞAL MİNERALLİ SU 25.07.2016
-
TEKİR İÇECEKLER GRUBU: “YENİ LANSMANLARLA MARKA ÇALIŞMALARIMIZA HIZ VERECEĞİZ” 25.07.2016