RÖPORTAJLAR

Belliss&Morcom distribütörlüğünü alarak sektördeki yükselişini hızlandıran Dhe Endüstriyel firmasından Gıda ve İlaç Uygulamaları Satış Mühendisi Metin Çelik ile firmaları, yeni distribütörlükleri ve sektörün geleceği üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İlgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.

 

Metin Bey öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Sınıf öğretmeni anne ve babanın büyük oğlu olarak 1984 yılında Trabzon’da dünyaya gelmişim. Üniversite eğitimime kadar Adana’da yaşadım. 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra İngiltere’de bir süre İngilizce ve makroekonomi eğitimi görerek 2010 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yapma kararı aldım. Bu tarihten beri endüstriyel gıda sektörüne yönelik ürünlerin projelendirmesi ve satışıyla ilgilenmekteyim. Yaklaşık 3 yıl sıvı gıda uygulamaları için plakalı ısı eşanjörü ve pastörizatör konularına yönelik çalıştıktan sonra, 6 yıldır çalıştığım DHE Endüstriyel bünyesinde basınçlı hava ve gazlar ile ilgili ürün gruplarımızın satışını gerçekleştirmekteyim.


DHE Endüstriyel’e gelince, 2003 yılında beri “Ekipman değil çözüm öneriyoruz” sloganı ile hava/gazların sıkıştırılması ve şartlandırılması üzerine faaliyet gösteren; Parker (Domnick Hunter&Hiross&Zander), Gardner Denver&Compair ve Sauer gibi dünyaca bilindik birçok markayı Türkiye sanayisinin kullanımına sunan 25 kişilik bir firmadır.


Büyük çoğunluğunu mühendis ve teknik personellerin oluşturduğu firmamız, endüstrinin hemen hemen tüm kollarına hitap edecek şekilde basınçlı hava kompresörleri, boosterlar, kurutucular, hava ve gaz filtrasyonu ve yerinde azot/oksijen/hidrojen üretimiyle kendi sektöründe A’dan Z’ye komple çözümler sunmaktadır.


İçecek ve gıda firmalarına yönelik hizmet ve ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Aslında basınçlı hava&gazlar söz konusu olduğunda bu soruyu sadece içecek veya gıda sektörlerine indirgemek biraz eksik kalacaktır. Endüstriyel otomasyonun olduğu hemen her işletmede bir hava kompresörü bulunmak zorundadır. Sadece üretilen çeşitli basınçlardaki havanın işletme içerisindeki kullanımına göre filtrasyon ve şartlandırma gereklilikleri değişmektedir. Gıda ve içecek sektörü burada diğer birçok sektörden ayrışarak daha temiz hava kullanmak durumundadır. Yani pnömatik hava kullanımının yaygınlaşmasıyla steril hava veya yağsız hava ihtiyacı sektörün olmazsa olmazları arasına doğru hızla gitmektedir. Bu noktada, ağırlıklı içecek sektöründeki ambalaj üretiminde kullanılan 40 bar şişirme havasındaki çözüm ortağımız Belliss&Morcom ve vidalı hava kompresörlerle elde ettiğimiz 13 bar’a kadarki proses/servis havasındaki çözüm ortağımız yine Gardner Denver bünyesindeki Compair’dir.


Kompresörlerimizin ürettiği havanın filtrasyonu, steril hale getirilmesi, kurutulması, alüminyum tesisat sistemleriyle kaçaksız olarak taşınması ve kondens yönetimi konularında dünya lideri Parker’ın ürünlerini satıyoruz. Diğer taraftan şurup yastıklama, PET şişe dolum, teneke veya tetrapak kutu kapatma gibi spesifik meşrubat uygulamaları için azot jeneratörlerimizle müşterilerimizi dışa bağımlılıktan kurtarıp, önemli tasarruflar sağlıyoruz.


Son olarak gazlı içecek sektöründe karbondioksit kaynaklı meydana gelebilecek herhangi bir koku, lezzet farklılığı veya duyusal bozuklukları gidermek için karbondioksit saflaştırıcılarını temin ediyoruz.


Temsilciliğini yaptığınız firmalar ve ürünleri hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
Firma ismimizin de esin kaynağı olan Domnick Hunter firması 1960’lı yıllardan bugüne kendi sektöründeki Gardner Denver ve Compair gibi birçok global kompresör üreticisi ve gıda sektörüne makine üreten Tetra Pak, Krones, Multivac gibi firmalara basınçlı hava filtresi, kurutucu ve diğer şartlandırma ekipmanlarını sağlamaktadır. 90’lı yıllarda kurutucu ve filtre üretimi yapan Hiross ve Zander firmalarını satın alan Domnick Hunter, 2008 yılında global olarak Parker tarafından satın alınmış ve sektördeki ağırlığını daha da artırmıştır.


Yerinde gaz üretimi projelerinde ivme kazandıkça ürettiğimiz gazları yüksek basınçta tüp ve manifoltlarda depolama gerekliliği doğduğu için 2009 yılında 130 yıllık Alman Sauer firmasıyla çalışmaya başladık ve böylece 500 bar basınca kadar yaptığımız birçok uygulamada pistonlu kompresörlerle tanışmış olduk. 


2015 yılında ise portföyümüze eklediğimiz 218 yıllık kompresör tecrübesine sahip Alman vidalı kompresör üreticisi Compair ile oldukça başarılı bir dönem geçirdikten sonra bu başarımız 2018 yılında yine Gardner Denver Grup’un 119 yıllık yüksek basınç kompresör üreticisi Belliss&Morcom’un distribütörlüğü ile taçlandırıldı. GD grubunun belirlediği “ONEAIR” isimli global strateji ile esas amaçlanan şey, grubun sahip olduğu 40 bar ve 10 bar’lık basınçlı hava çözümlerinin tek bir yerel distribütör ile müşterilere ulaştırılması olmuştur. Öyle ki Türkiye’de başlanan bu yeni konsept geçtiğimiz bir yıllık süreçte rekor bir kompresör satışı ile etkisini göstermiştir.


Belliss&Morcom distribütörlüğünün firmanıza geçişiyle birlikte organizasyonunuzda ve işleyişinizde bir değişiklik oldu mu?
Bellis&Morcom’un da bünyemize geçmesiyle; ben zaten gıda, ilaç ve kozmetik sektör dinamiklerini yıllardır takip etmem nedeniyle ağırlıklı içecek sektöründe kullanılan 40 bar hava projelerini ve satış destek sorumluluğunu üstlenmiş oldum.


Basınçlı hava sektöründe yıllardır oluşmuş olan saygınlığımıza yakışır bir hizmet verebilmek için elbette bazı değişiklikler planladık ve aksiyonlarımızı aldık. Zaten Gardner&Denver da bizlere 6 aylık bir geçiş süreci tanımıştı. Bu süre zarfında PET şişirme prosesi bulunan müşterilerimizi ziyaret ederek, geçmiş dönemde yaşanmış olan problem ve eksiklikleri tespit etmeye çalıştık. Buna göre sektörden aldığımız ortak geri bildirimler; yedek parça ve servis süreçlerinin Türkiye’den koordine edilmesi gerektiği, üretici ile yaşanan dil engeli, teknisyenlerin yurtdışından gelişi, hava kurutucularına servis sağlanamaması, taleplere alınan geç geri dönüşler vb. gibi başlıklarda toplandı.


Önceki yıllardan da farkında olduğumuz neredeyse tüm müşterilerimizin üretim duruşlarına tahammülü olmadıkları bilinciyle, 13 kişilik teknik servis ekibimizi pistonlu ve vidalı kompresörler olarak iki bölüme ayırdık. Kendisi gemi makineleri mühendisi olan arkadaşım Sn. Yusuf Onur Çatalbaş’ın önderliğinde her biri fabrika eğitimli 3 teknisyen ile birlikte 20 ile 500 bar arasına hitap eden pistonlu kompresör bölümümüzü oluşturduk. Piyasadaki 150’ye yakın makinemizin modellerine göre kritik sarf malzemelerini ve yedek parçalarımızı stoğumuza getirmeye başladık. Aslında 2016 yılında oluşturduğumuz ERP altyapısı ile bakım gören tüm makinelerimizi kayıt altına almıştık, o yüzden bu geçiş bizim için çok hızlı ve kolay oldu. Öyle ki müşterilerimizin kullandığı tüm kompresör, azot jeneratörü, kurutucu, filtrelerimiz seri numaralarıyla bu sisteme entegre olup, bakım periyotlarına göre teknik servis destek ekibimizin önüne otomatik olarak düşmekte ve bu sayede tüm yedek parça ihtiyaçlarını servis zamanından önce çekme sistemiyle stokumuza getirmiş oluyoruz.


W ve V dizayna sahip, şaftsız, çift yönlü sıkıştırma yapabilen ve düşük hızlarda çalışan Bellis Morcom’un sağlam dizaynı sayesinde işimiz daha da kolay. Çünkü en küçük iki modelimiz dışında kompresörlerimizde sadece 8000 saatte bir kez bakım ihtiyacı olmaktadır. Çoğu su firması bu süreyi 2 yılda doldurabilmektedir.


Müşterilerimize hızlı müdahale açısından teknisyenlerimizden birisi Sapanca’da ikamet etmektedir. Bu sayede Ankara, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Eskişehir gibi doğal su kaynaklarının bol olduğu bölgelerdeki müşterilerimize çoğu zaman aynı gün içinde ulaşabiliyoruz. Diğer taraftan Compair’in geliştirdiği uzaktan erişim modülüyle tüm makinelerimizin çalışma parametreleri teknisyenlerimizce uzaktan görüntülenebiliyor ve herhangi bir arıza durumunda anlık mesajlarla müşteri ve yine teknisyenlerimiz bilgilendiriliyor. Bu aslında son yıllarda konuşulan Endüstri 4.0 konseptinin bir sonucu olarak kullanıcılara ve bize büyük esneklik sağlıyor.


Son birkaç yıl içerisinde şirketinizde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyiz? 
Hemen hemen her yıl azot jeneratörü konusunda Parker’ın Avrupa ve dünyadaki bayileri arasında ilk sıralarda boy gösteriyoruz. Geçen yıl Compair tarafından EMEA bölgesi için Aftermarket Sales Ödülü aldık. Yine sektörümüze yönelik hazırlanan bir dergideki geniş çaplı ankette Parker Azot Jeneratörleri Türkiye’de en çok bilinirlik ödülüne layık görüldü.


Önümüzdeki dönem için yakın ve orta vade hedefleriniz nelerdir?
Yıllardır süre gelen büyüme trendimizi devam ettirerek hem satış hem de satış sonrası kadrolarımızı genişletmek ve müşteri sayımızı artırmak yakın vade planlarımız arasındadır. Orta vadede ise sorumluluğumuzdaki ülke sayısını artırarak daha geniş bir coğrafyada hizmet vermek olarak söyleyebiliriz.


Sektörün en önemli sorunları sizce neler? Bu sorunların çözümü için neler yapılmalı? 
Lojistik aktarma avantajına sahip coğrafyamızda bilinirliği ve güvenilirliği artmış marka ürünleri dünyayla buluşturamamak bence en önemli sorunumuz. Sektördeki işletmelere daha ekonomik lojistik altyapı temin edilmesi, turizmden gelen gücümüzü ve tecrübelerimizi yurt dışı pazarlama faaliyetlerinde de etkin bir şekilde kullanarak ihracat potansiyelimizin artırılması bence yapılması gereken eylem planlarının başında gelmelidir.


İçecek sektörünün geleceğini değerlendirir misiniz? 
Dünyada su kaynaklarına ve tarımsal zenginliğe sahip en önemli ülkelerden biri olan Türkiye’nin, doğru yöntem ve teknolojiler kullandığı takdirde bölgede ve hatta dünyada rekabetçi ve söz sahibi bir konuma gelebileceğine inanıyorum.


Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

 

DİĞER RÖPORTAJLAR