RÖPORTAJLAR

Closurelogic, alüminyum kapak sektöründe bir dünya devi. Firma, geçtiğimiz yıllarda TALOG kapak üretiminde ilk kez merkezleri olan Almanya dışında bir ülkede üretime geçmeye karar verdi. Araştırma çalışmalarını Türkiye üzerinde yoğunlaştıran firma, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde faaliyete geçti. Closurelogic ve firmanın Ankara - Kazan ilçesi yakınlarında kurulan üretim tesisi ile ilgili olarak, Closurelogic Avrasya/Ortadoğu/Afrika Ticaret Müdürü ve Closurelogic Türkiye Fabrika Genel Direktörü Barış DİLSİZ ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

 

Barış Bey öncelikle Closurelogic’i bize ve okurlarımıza tanıtır mısınız?
Closurelogic, cam içecek ambalajı sanayisindeki vidalı kapatma sistemlerinin mucidi olarak bilinen ALCOA_CSI geleneğinin devamıdır. Bu yönüyle firmayı, geleneği ile geleceğe ilerleyen, yenilikçi bir firma olarak tanımlamak çok doğru olur. Uzun bir geçmişi olan firmamız için bazı dönüm noktalarını hatırlatmakta yarar var:


Closurelogic ve temel ürünü olan alüminyum kapağın tarihi 1900’lü yılların başına uzanır.


İçecek sektöründeki cam şişe ambalajlarında kullanılan alüminyum kapakların ilk örneği, 1930 yılında ana üretici firma olan ALCOA New Kingston’un laboratuarlarında geliştirilmiş; bu ilk ticari alüminyum kapağa, parlak ve altın renginde olduğu için “Goldy” adı verilmiştir.


1940 yılına gelindiğinde Richmand Indiana-ABD’de, “Aluminum Seal Company” adı ile kapak üretim tesisleri faaliyete başlamıştır. 1950’lere gelindiğinde Goldy, likör başta olmak üzere gıda, ecza ve hatta motor yağı sektörlerini iyiden iyiye kontrolüne almaya başlamıştır. 

 


1950’lerden 60’lara gelinirken, vidalı cam şişe ağızlarının bugün de kullanılan 28 mm MCA tip standartlarını ve yine günümüzde de kullanılan 28 mm alüminyum roll-on kapağı geliştiren firmamız, kendi sektöründe standart belirleyici bir konumdaydı. Yine aynı dönemde; bugün Closurelogic’in merkez üssü Almanya/Worms’ta kurulmuş olan Wicander&CO alüminyum kapak tesisi de firmamızın üretim tesisleri arasına katılmış ve Avrupa’daki gelişimini sürdürmüştü. 


1969’da, ALCOA adını alan firmamız, tear-off ve 28 mm ROPP kapak üretimlerinin yanı sıra, dünya çapındaki metal kapak ve kapatma makineleri üretim sektörüne dahil olarak ilerlemesini sürdürmüştü.


1980’ler hem dünya içecek sektöründe hem de sektörün ambalaj bileşenlerinde daha yenilikçi çözüm arayışlarının doruğa çıktığı bir dönemin başlangıcı olmuştu.


Büyük kırılma; 1983 yılındaki ALCOA mühendislik dehası tarafından alüminyum ve plastik malzemelerin tek bir kapakta başarı ile birleştirilip, yüksek kaliteli TALOG kapağın doğuşu ile gerçekleşmişti. TALOG, dünya cam şişede şişelenmiş içecek sektöründe, kendine özgü “Premium” segmentini yaratarak pazarın hizmetine sunmuştu. TALOG kapağın gözalıcı başarısı 1989’da üst-orta segment Alu-Star kapak ile devam etmiş ve takip eden yıllarda merkez fabrikamızın Almanya’nın en iyi üzüm bağları ile çevrili Worms kentinde olmasının getirdiği avantajla, Closurelogic yükselen trend Bus Long Cap 30*60 şarap kapakları üretimine geçmişti.


2000’li yılların sonuna doğru ALCOA; özellikle Amerikan ekonomisindeki resesyondan dolayı, bünyesindeki 32 üretim tesisini Yeni Zelandalı Rack Grup’a satmıştı. Bu tarihten sonra Closure System International Germany (kısaca CSI Germany) adını alan firmamız, bu evrede PVC-free conta malzemesinin doğal kaynak suyu, maden suyu, meşrubat, meyve suyu, soğuk dolum, pastörizasyon vb. özel uygulamalar için geliştirilmesi çalışmalarına öncülük etmişti.


2010 yılı, firmamızın geliştirdiği ve dünya içecek endüstrisi hizmetine kazandırdığı bir diğer ilk olan alüminyum şişeler için önemli bir yıl oldu. Tüm bu yenilikçi gelişmeler bu tarihlerde firmamızın 3.5 milyar kapak üretimi ile 50’ye yakın ülkeye tedarikte bulunan ilk alüminyum kapak üreticisi olmasını sağladı.


2013 ise tüm bu başarıların FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi Sertifikası ile taçlandırıldığı yıl oldu.


Tarihler 01.01.2014’ü gösterdiğinde merkez üssümüz Worms tesislerimiz CSI Avrupa Grup Başkan Yardımcısı Javier Munoz tarafından devralınarak bugünkü adımız olan Closurelogic GmbH ile ilkler ve başarılarla dolu olan yolculuğuna devam etmektedir.

 

"Cam şişe ambalajlarında kullanılan alüminyum kapakların mucidi olan Closurelogic, TALOG kapak gibi bu alandaki pek çok ürün standardının da geliştiricisidir"

Closurelogic’in Türkiye'deki yatırım süreciyle ilgili bilgi verebilir misiniz? Ankara'daki fabrikanızda üretimin kazandırdıkları nelerdir?
Closurelogic-Türkiye olarak; Avrasya- Orta Doğu-Kuzey Afrika satış yönetimini devraldıktan hemen sonra Javier Munoz ile birlikte, bu bölgeye daha yakın ve hızlı hizmet verebilmek adına ortak bir karar aldık. Bu kararla firma, ilk kez TALOG kapak üretimi ve teknolojisinin Almanya merkezinin dışında bir ülkeye yani Türkiye’ye taşınması sürecine girdi.


Çalışmalar büyük bir hızla başladı, başkent Ankara’da üretim tesisimizin altyapı, istihdam ve diğer tüm hazırlıklarını 2017 yılı sezonu içinde faaliyete başlayacak şekilde tamamladık. 2017’nin sonlarına doğru üretime geçtik. Türkiye tesisimizde işçi, mühendis ve idari personellerden oluşan kadromuzla bölgede istihdam yarattık. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren çeşitli tedarikçi firmalarla ticari ilişkiler kurduk. İlk aşamada Türkiye içine, daha sonra komşu ülke ve bölgelere tedarik yaparak başlayan fabrikamız, 2019 yılına gelindiğinde Latin Amerika, Çin ve Hindistan bölgelerine de TALOG kapak arzına başlamış ve şu anda da devam ettirmektedir.


Dünyanın ve tüm diğer saygıdeğer müşterilerimizin özellikle “Premium” ürünleri için ilgi gösterdiği alüminyum TALOG kapak, artık ülkemizin başkentinde üretiliyor, bölgemize ve dünya içecek pazarına arza devam ediyor.

 

"Türkiye, Closurelogic’in TALOG kapak üretiminde Almanya dışında faaliyet gösterdiği ilk ve tek ülke"


Yakın gelecekle ilgili hedefleriniz nelerdir? 
2020 yılı içinde üretim gamımızı 28 mm ROPP&5SE kapak üretim fazı ile geliştirerek; takip eden dönemde diğer metal ve plastik kapak üretimlerimizi de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’deki üretim faaliyetimizin başlangıcından bu yana, farklı ürünlerimizin de arzını gerçekleştiriyorduk. Bu ürünler arasında TALOG kapak ile beraber üretimi Almanya’da gerçekleştirilen 28 mm ROPP&5SE, 28 mm Alustar 30 mm LongCap şarap kapakları bulunuyordu. Önümüzdeki dönemde de yerel üretimini yapmadığımız ancak Closurelogic markası altında bulunan yeni ürünlerimizin satış ve pazarlamasına daha çok ağırlık vereceğiz. 


Gelecekten söz açılmışken İspanya Closurelogic tesisimizde zeytinyağı sektörü için geliştirilmekte olan bir kapak modelinden söz etmek isterim. Olio Premium adını verdiğimiz bu yeni nesil kapak, dorika ve marasca boyun tipli cam şişeler için geliştirildi. Hali hazırda İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus ve Fas gibi dünya zeytinyağı pazarının öncü ülkelerine arz edilmeye başlandı. Bu ürünün önümüzdeki dönemde Türkiye pazarında da kendinden daha fazla söz ettireceğini düşünüyorum. 

 

Bunların yanı sıra bir diğer önemli gelişme de firmamızın tamamlayıcı unsuru olan makine (kapak kapatma sistemleri) operasyonunu bünyesine katması oldu. Closurelogic ailesi 2019 yılı itibariyle, daha önce ALCOA CSI döneminde grup şirketlerinden biri olan CSI Machinery üretim tesislerini bünyesine katmıştı. Bu aşamadan sonra firmamız Closurelogic, halihazirda komple kapak kapatma sistemleri, kapama kafaları, turret, kule ve tüm ilgili yedek parça aksam, makine üretim ve arzına devam ederek Closurelogic Machinery şirketi ile büyümeye devam edecektir. 

 

"Closurelogic, 2019 yılı tibariyle kapak kapatma sistemleri sektörüne de CL Machinery markasıyla girmiş bulunuyor"

 


Yurt dışı menşeili bir firma olarak Türkiye'de sektörün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Her sektörde olduğu gibi ülkemizdeki içecek sektörünü de çok başarılı buluyoruz. Ülkemize bu konudaki inanç ve güvenimiz tamdır. 


Verdiğiniz bilgiler ve keyifli sohbetiniz için çok teşekkür ederiz.

 

DİĞER RÖPORTAJLAR