RÖPORTAJLAR

“2017 senesinde, dünyanın en eski ve saygın tasarım ödüllerinden biri olarak kabul edilen Red-Dot Awards: Communication Design ödüllerinde Beyoğlu Gazozu şişesi 34 kategori arasında “Ambalaj Tasarımı” kategorisinde “Red Dot” ile ödüllendirildi. 50 ülkeden 8 bin yeni tasarımın arasında yurt dışında ülkemizi bu şekilde temsil etmekten dolayı gurur duyuyoruz” diyen Gürallar Cam Ambalaj Genel Müdürü Abdullah GAYRET ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İlgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.

 

 

Yakın zamanda gündeminizde olan Sonsuz Okyanus Projesi’nden bahseder misiniz? Projeye ne şekilde destek sağladınız?
Gürallar Cam Ambalaj (GCA), 2017 yılından beri en aktif uluslararası sektör derneklerinden biri olan Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu’nun (FEVE) üyesidir. Sonsuz Okyanus (Endless Ocean) kampanyası ise FEVE ve sosyal medya ve bilgilendirme platformu olan Cam Dostları (Friends of Glass) önderliğinde yürütülen bilinçlendirme kampanyasıdır. Türkiye’de dahil olmak üzere on iki Avrupa ülkesinde eş zamanlı olarak 4 Nisan 2018 tarihinde başlatılan kampanyaya Türkiye adına Gürallar Cam Ambalaj da destek vermektedir. Deniz ve okyanuslardaki kirliliğe dikkat çekmek, tüketicilerin geri dönüşüm konusunda farkındalığını arttırmak ve sonsuz kez geri dönüştürülebilen cam ambalajı tercih etmeye yönlendirmek amacıyla başlatılan kampanyanın ilk aşaması, tüketici alışkanlıklarını ölçecek bir anket çalışması olmuştur. 


Anket sonuçları diğer ülkelerle karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilerek uluslararası bir tüketici barometresine konu oldu. Avrupa’dan 6 bin, Türkiye’den 700’den fazla katılımcı ile gerçekleştirilen ankete göre, tüketicilerin %78'i çevre ve sürdürülebilirlik konularına verdikleri önemden dolayı kendi alışveriş davranışlarında değişiklik olduğunu ifade ediyor. Kişiler günlük yaşantılarında çevresel etkiler konusunda daha hassas davranarak sürdürülebilir seçimlere yöneldiklerini belirtiyor. Türkiye’de ankete katılanların %74’ü deniz ve okyanuslarda biriken atıklarla ilgili yapılan çalışmaların, alışveriş esnasındaki davranışlarında, ürün tercihlerinde etkisi olduğunu kaydediyor. Türkiye’de yapılan ankete göre, tüketicilerin %80’i ambalaj çeşitleri arasında ilk sırada cam ambalajı tercih ederken, %72’si ise cam ambalajın ‘deniz ve okyanus dostu’ olduğunu söylüyor. 


Doğa dostu, çevreye saygılı üretimi önemseyen ve doğayı korumak adına tüketicilerin farkındalığını artıracak projelere destek veren GCA’nın kampanya çalışmaları tüm hızı ile sürüyor. Kampanya, yaz boyunca çeşitli etkinlikler ve çalışmalarla devam ederken, diğer yandan da toplumda çevre bilincini aşılamayı hedefliyor. 


Son yıllarda şirketinizde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyiz? 
GCA olarak, markalara kendi kimliklerine özgün cam ambalaj tasarımları çalışabilme kabiliyetimiz ile iş ortaklarımıza değer katmaktayız.  GCA ve Beyoğlu Gazozu iş birliğiyle tasarlanan Beyoğlu Gazozu şişesi bunun en iyi örneklerinden biridir.  2017 senesinde, dünyanın en eski ve saygın tasarım ödüllerinden biri olarak kabul edilen Red-Dot Awards: Communication Design ödüllerinde Beyoğlu Gazozu şişesi 34 kategori arasında “Ambalaj Tasarımı” kategorisinde “Red Dot” ile ödüllendirildi. 50 ülkeden 8 bin yeni tasarımın arasında yurt dışında ülkemizi bu şekilde temsil etmekten dolayı gurur duyuyoruz.


Şu anda gündemde olan son gelişmelerden biri de Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Ay Yıldızları Yarışması’dır. GCA olarak yarışmada farklı tasarımlarımızla üç ödül almaya layık görüldük. Yarışma, WPO-World Packaging Organization (Dünya Ambalaj Örgütü) ve APF-Asian Packaging Federation (Asya Ambalaj Federasyonu) tarafından akredite edildiğinden dolayı uluslararası arenada da yetkinliğe ve geçerliliğe sahiptir. Türkiye’de uluslararası boyutta geçerli olan tek ambalaj yarışmasıdır. Müşterilerimizle birlikle çalışarak geliştirdiğimiz Bahçeden Reçel Serisi, Balkaşık Bal Kavanozları ve Elvan Gazoz ambalaj ürünlerimizle gıda ve içecek kategorilerinde öne çıkmayı başardık.


Şirket olarak üzerinde çalıştığınız teknolojik ve inovatif projeler nelerdir? 
Fabrikamızda üretim, kontrol ve veri takip-raporlama aşamalarında yüksek otomasyona dayalı teknolojiler kullanılmaktadır. İnsan hatalarının minimuma indirilmesi amacıyla, proses içi ekipmanlar ve prosesler birbiriyle dijital olarak haberleşebilmektedir. Bu bağlamda, raporlar da manuel işlem gerekmeksizin oluşmaktadır. Sonrasında uygun ara yüzlerle raporlar kişiselleştirilmektedir. Ek olarak, Endüstri 4.0 uygulamalarını ülkemiz için kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak gören ekibimiz, şu anda devam eden projelerinde de üretimde oto kontrol ve müdahale üzerine fabrikamıza özgü dijital dönüşüm çalışmalarını sürdürmektedir. Teknoloji boyutunda, endüstrideki dijital dönüşümün ana aktörleri makine öğrenmesi (machine learning) ve yapay zeka araçlarının tüm süreçlerde etkin bir rol oynayacağına, böylelikle yeni müşteri deneyimleri ve ihtiyaçları yaratabileceğimize inanıyoruz. 


GCA yenilikçi bakış açısıyla iş ortaklarına sunduğu hizmet anlamında şu anki sisteminde de sektöründe bir hizmet inovasyonu gerçekleştirerek müşterilerine mühendislik ekibinden Müşteri Proje Koordinatörleri atamaktadır. Bu Müşteri Proje Koordinatörleri sorumlulukları dahilindeki müşterilerin tüm ihtiyaçları ile ilgili asıl iletişim kişisi ve şirket içinde sözcüsü olmaktadır. Bu arkadaşlarımızın performansı aynı şekilde hizmet verdikleri müşterilerimizin katkılarıyla ölçülmektedir.  Yaptığımız işte her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarından yola çıkmaktayız ve Müşteri Proje Koordinatörlüğü uygulamamız işimizin merkezinde müşterilerimizin olduğunu vurgulamaktadır. 


İçecek sektöründe kullanılan ürünleriniz ve kullanıcılarınıza sunduğunuz avantajlar nelerdir?
GCA olarak şu anda sadece flint (transparan-beyaz) cam üretimi yapmaktayız; üretim tesisimiz 365 gün faaliyet göstermektedir. Ürettiğimiz cam ambalaj ürünlerini farklılaştıran en önemli noktalardan biri ise şeffaflık, renksizlik ve parlaklık anlamında züccaciye cam kalitesine yakın olmasıdır. Tüm bu güçlü özelliklerimiz premium su markalarının aradığı özelliklerle uyumludur ve bu sayede GCA hem Türkiye hem de ihracatta premium su şişeleri konusunda ihtisaslaşmıştır. Sektöre verdiğimiz hizmette özellikle tasarımı ile farklı, daha hafif ve aynı zamanda dayanıklı ürünleri hayata geçirmekteyiz. 2018 senesini genel olarak değerlendirecek olursak, su sektöründe piyasaya sürülen ürün sayımızın iki kat artış göstermesi bunun en güzel göstergesidir. Bununla birlikte, aynı doğrultuda meşrubat ve meyve suyu sektörlerinde üretime geçirdiğimiz yeni ürün adet büyümesi de ivme göstererek proje hacmimiz %30 artmıştır. 


Bu sene şişe kategorisinde özellikle su sektöründe 10'dan fazla yeni farklı ürün ve hacim tasarımını hayata geçirmiş bulunmaktayız. Kavanoz kategorisinde ise çeşitli gıda sektörlerinde hizmet veren müşterilerimizin 8 ayrı ürününü üretmeye başlıyoruz. Bununla birlikte, 2018 yılında standart ürün ailemize zeytin, krem çikolata, reçel, bal, turşu vb gıda kategorilerine hitap eden 320cc, 340cc ve 500cc hacimli kavanozlarımızı eklemiş bulunuyoruz. 


Sektörümüzü ileriye götürmek amacıyla verimliliği artırmak ve ürünlerde mekanik dayanımı koruyarak ağırlık azaltmak için AR-GE alanına yatırım yapıyoruz. Ayrıca, ambalaj tasarımlarına da oldukça fazla önem ve emek veriyoruz.


İçecek sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? 
Sektörel olarak değerlendirmede bulunacak olursak, çalıştığımız ortak projeler ve yeni ürün tasarımlarını değerlendirdiğimizde özellikle su sektöründeki markalarımızla çalıştığımız projelerin dikkat çektiğini ifade etmek gerekir. Mayıs ayında Ambalajlı Su Üreticileri Derneği’nin (SUDER) 10'uncu Olağan Genel Kurulu’nda daha net gözlemlediğimiz gibi su kategorisinde faaliyet gösteren üretici markalarımızın da ambalajda cam kullanımını tercih etmeye başladıkları; cam ambalaj projelerine daha fazla yatırım yaptıklarını gözlemlemekteyiz.


Bu hem bizler hem de sektörümüz için mutluluk verici bir durum. Müşterilerimizden aldığımız geri bildirime göre markalarımızın cam ambalaj tercih etmelerinin nedenleri olarak ürünlerini daha sağlıklı, güvenilir ve premium seviyelere çıkarmak ilk sırada gelmektedir. SUDER verilerine göre; 2017 yılı sonunda Türkiye'de su pazarı hacmi yaklaşık 11,7 milyar litreye, sektördeki toplam ciro ise 5,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. 


Son dönemde su üreticilerinin cam ambalaj kullanımı konusundaki gelişmelerden bahseder misiniz? 
Su ve mineralli gazlı içecek müşterilerimiz için yurtiçinde ve yurtdışında toplamda 20’ye yakın farklı ürün projesini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu projelerin yarısı 2018 senesinde faaliyete geçti. Marka ihtiyaçlarını, tüketici araştırmalarını ve pazar trendlerini göz önünde bulundurarak özel olarak geliştirdiğimiz tasarımlar sayesinde bu ürün kategorilerine ilk kez girecek olan müşterimizle güvene dayalı işbirliği kurabildiğimizden dolayı memnuniyet duyuyoruz.


Özellikle son dönemde daha fazla su markası cam ambalaj tercih etmeye başlıyor. Sonsuz Okyanus Projesi kapsamında ülkemizde yürüttüğümüz anket çalışmasından da görüldüğü üzere, tüketicilerin ambalaj konusundaki farkındalığı artış gösteriyor. Tüketicilerde, sağlık ve güven unsurlarının yanı sıra çevresel konulara hassasiyetin de arttığını gözlemlemekteyiz. Aynı durum su üreticileri için de geçerli. Su üreticileri ürünlerini; tat, koku, aroma özelliklerini ilk günkü gibi koruyan, besin değerinde bir değişime neden olmayan, uygun koşullar altında raf ömründe kalitesini ve tazeliğini tam olarak muhafaza ederek tüketiciye ulaştıran bir ambalaj malzemesinde saklamak istemektedir. Aynı zamanda ürünlerini; hiçbir kimyasal tepkimeye girmeyen, tamamen doğal malzemelerden elde edilen, çevreye zarar vermeyen ve sonsuz kez geri dönüştürülerek çevrenin korunmasına katkıda bulunan, sağlıklı bir ambalaj içinde tüketiciye sunmayı tercih etmekteler. Cam ambalaj, bütün bu özelliklerin hepsine cevap vermektedir. 


Konuyu marka değeri anlamında ele alırsak, su üreticilerinin cam ambalajı tercih etme nedenlerinden biri de şeffaflığıdır. Böylece cam ambalaj içerisinde saklanan ürünler tüketicilerde güven sağlayarak markayı premium sınıfına konumlandırmaya yardımcı olur. Dolayısıyla su kategorisinde cam ambalaj pazar payı büyüme göstermektedir. Biz de GCA olarak bu büyümenin devam etmesini bekliyoruz.


Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

DİĞER RÖPORTAJLAR