RÖPORTAJLAR

“Yeni yatırımımızla 2020’de 150 milyon Euro ciro, ihracat hacmine 75 milyon Euro katkı hedefliyoruz” diyen ve Türkiye’nin esnek ambalaj alanında ilk AR-GE merkezini kuracaklarını söyleyen İspak Esnek Ambalaj San. A.Ş. Genel Müdürü Eser ERGİNOĞLU ile gerçekleştirdiğimiz keyifli söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.

 

 

 

Firmanızın kuruluşu, ürün gamınız ve hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Kibar Holding bünyesinde faaliyet gösteren İspak Ambalaj, 1974 yılında kuruldu. 40 yılı aşkın tecrübesi, yenilikçi ve ilerici ekibiyle esnek ambalaj sektörüne ürün ve hizmetler sunuyoruz. 225 çalışanımızla, mevcut tesisimiz, yıllık 15 bin ton üretim kapasitesine sahiptir. Baskı makinelerinde 10 renge kadar rotogravür baskı ve basılacak malzemenin arka yüzüne 3 renge kadar fotoselli baskı olanağı sağlayabiliyoruz. Ayrıca in-line olarak cold seal ve laklama aplikasyonları gerçekleştiriyoruz. 9-60 mikron kalınlıkları arasındaki alüminyum folyolar, gravür baskı yapılabilen polimer filmler, kağıtlar, karton, lamineli malzemeler baskı yapılabilen malzemeler olarak sıralanabilir. Laminasyon makineleri ile; solventli laminasyon, solventsiz laminasyon ve yaş laminasyon proseslerini web inspection sistemleri yardımıyla alüminyum folyo/polimer filmler, alüminyum folyo/kağıtlar, polimer filmler/polimer filmler yapılarıyla 2-3 ve 4 katlı, kullanılacak ambalaj malzemesine uygun olarak yaş, solventli, solventsiz laminasyonlar yapılabilmekteyiz.


9-250 mikron kalınlıkları arasındaki alüminyum folyolar ile lamineli malzemelere, primer laklama, termo laklama ve epoksi laklama; wax makineleri ile wax kaplama, wax laminasyonu gibi prosesler gerçekleştirmekteyiz. Tek katlı ve çok katlı yapılara wax ve hotmelt uygulamalarında inline, “web coating weight measurement” sistemi ile kaplama gramajı üretim esnasında ölçülebilmektedir. 2013 yılında alınan yeni ekstrüder makinesi ile izolasyon, buzdolabı arka folyosu ve laminasyonlu çok katlı yapıların üretimlerini yapıyoruz. Yeni etiket kesim makinesi ile gıda, içecek, kozmetik ve evcil hayvan maması sektörlerinde pazar payımızın büyümesini hedefliyoruz.


Şirketinizde son bir yıl içerisinde yaşanan yenilikler hakkında bilgi alabilir miyiz? Ürün gamında bir değişiklik söz konusu mu? 2017 projeleriniz nelerdir? 
Bu yıl Türkiye’de tek seferde yapılan en büyük esnek ambalaj yatırımını gerçekleştirdik. İzmit’te bulunan Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurularak, yaklaşık 200 milyon liraya mal olacak yeni tesisimiz ile mevcut üretim kapasitemizi 3 katına çıkarmayı planlanıyoruz. 2 Haziran 2016’da temellerini attığımız tesisimizi Mart 2017’de devreye almayı hedefliyoruz. Yılda 40 bin ton üretim kapasitesi ve yüksek üretim hızı ile alanında Avrupa’nın en büyüklerinden biri konumuna ulaşacak yeni fabrikamızda, yatırımın tamamlanması ile İspak Ambalaj’ın toplam çalışan sayısı da 450 kişiyi bulacak. Yaklaşık 200 milyon lira yatırım maliyeti ile hayata geçireceğimiz bu yeni yatırım ile 2020 yılında 150 milyon Euro ciro ve ihracata 75 milyon Euro’luk katkı hedefliyoruz. Özellikle gıda ve medikal ambalaj alanlarında portföyümüzü genişletmeyi hedeflemekteyiz. Aynı zamanda Türkiye ve Avrupa’da esnek ambalaj sektöründe satın alma ve birleşme imkanlarını da yakından takip ediyoruz. Tamamı Avrupa menşeli son teknolojiye sahip ekipmanlarla donatılan tesis, 25 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 60 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Gıda ve ilaç endüstrileri için hijyenik üretim alanlarına da sahip olacak fabrikamızda, aynı zamanda AR-GE departmanı ile yeni ambalaj tasarım merkezimiz de faaliyete geçecek. Çevre duyarlılığı yüksek olarak tasarlanan yeni fabrikada, yılda 5 bin ton solvent geri kazanım tesisi de kurularak, karbon ayak izi minimum seviyeye indirilecek. 


Şirket içi yapılanmanız ve kalite politikanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Sahip olduğunuz kalite belgeleri nelerdir? 
“Ambalaj Önemlidir” mottosu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ulusal ve uluslararası üst seviyede kalite ve uygunluk belgelerimizle ve ödüllerimizle sürekli gelişim için çalışıyoruz. Gıda sektörüne hizmet veriyor olmanın bir gereği olarak; ISO 9001, ISO 22000, OHSAS-ISO 18001 ve BRC IOP uygulamalarıyla sürekli gelişimi hedefleyen firmamız; TPM sürecinin ikinci aşaması olan "TPM Continuity Award" "TPM Devamlılık Ödülü"nü aldı. İspak Ambalaj, save food, ESA (European Snacks Association) ve INC (International Nut and Dried Fruit Council) üyesidir. 


Üretimde mükemmelliği tescilleyen, işyerlerinin rekabet gücünü arttırmayı amaçlayan, verimli bir çalışma ortamı yaratılması ve kayıpların ortadan kaldırmasına yönelik TPM sürecinde hızla üst basamaklara doğru ilerliyoruz. İspak Ambalaj olarak, TPM Ödülleri’nin ikinci basamağı olan TPM Mükemmellikte Kararlılık Ödülü’nü (Award For Excellence in Consistent TPM Commitment) almaya bu yıl Mart ayında hak kazandık. İşyerlerinin rekabet gücünü artırmayı amaçlayan TPM (Total Productive Maintenance), verimli bir çalışma ortamı yaratılması ve kayıpların ortadan kaldırmasına yönelik bir Japon yönetim sistemidir. TPM çalışmaları kapsamında otonom bakım, 5S, planlı bakım, kaizen, eğitim ve yetkinlik geliştirme, yeni ürün ve ekipman projeleri, kalite, Ofis TPM ve iş güvenliği alanlarında çalışmalar gerçekleştiriliyor. 2009 yılında Toplam Üretken Bakım (Total Productive Maintenance - TPM) çalışmalarını başlattık. Toplam 5 aşamadan oluşan TPM Ödülleri’nin ilk basamağı olan TPM Mükemmellik Ödülü’nü (TPM Award) 2012 yılında aldık. 2015 yılının Haziran ayında ön denetimden geçtik, Aralık ayında final denetimini başarıyla tamamlayarak ikinci basamak ödülünü almaya hak kazandık. 


JIPM firması tarafından verilen TPM Ödülleri’nin bütün basamaklarını almayı hedefliyoruz. Kalite politikamızdan hiçbir zaman taviz vermeden "sürekli değişim" sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörde bu dereceye ulaşan sayılı firmalar arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Ayrıca Ambalajın Ay Yıldızları Yarışması’nda fleksibıl ambalajlar kategorisinde “Kahve Kapsülü Alt Kapama ve Üst Folyo Ambalajı” ürünüyle Bronz Ödül kazandık. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nın kazananları belirlendi. Ambalaj üreticileri, marka sahipleri ve tasarımcıların piyasadaki ambalajlarıyla katıldıkları yarışmaya başvuru yapan 199 ambalaj, 11 farklı kategoride değerlendirildi ve 64 ambalaj ödüle layık görüldü. Bu yıl ikinci kez yurtdışı başvuruların kabul edildiği yarışmada İspak Ambalaj da ödüle layık görüldü. ASD tarafından verilen bu ödül bizi çok mutlu etti. Yarışma, Dünya Ambalaj Örgütü (WPO-World Packaging Organization) ve Asya Ambalaj Federasyonu (APF-Asian Packaging Federation) tarafından akredite edildiği için şampiyon finalistler WorldStar’ın yanı sıra AsiaStar’a da katılabilecekler. Biz de İspak olarak World Star’a katılmak üzere başvurumuzu yapmış bulunuyoruz.


İçecek sektöründeki ürünleriniz ve özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz? Ürün bazında Türkiye pazarındaki payınız nedir? 
İçecek sektörüne bardak su folyosu, özel kesim kapak, Doypak, etiket; süt ürünleri sektörüne ise tereyağ ve margarin folyosu, Mixpap ve bandrol folyosu, porsiyonluk ürün folyosu, çok katlı folyolar, özel kesim kapak, üçgen peynir folyosu, üst folyo, doypak, şişe üst folyosu üretiyoruz.


İhracat hedefleriniz nelerdir? 
Yeni yatırımımızla 2020’de 150 milyon Euro ciro, ihracat hacmine 75 milyon Euro katkı hedefliyoruz. Halen 4 kıtada 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. 40 yılı aşkın tecrübemizle, yenilikçi ve ilerici ekibiyle esnek ambalaj sektörüne ürün ve hizmetler sunuyoruz. Her türlü işlenmiş gıda, şekerleme, çikolata, süt ve süt ürünleri, ilaç, kozmetik, içecek, beyaz eşya, izolasyon sektörleri için ambalaj çözümleri üretiyor; dünyanın önde gelen birçok firmasına hizmet veriyoruz. 


Ambalaj sektöründe AR-GE gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Bu konuda neler yapıyorsunuz? 
Müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik katma değer sağlayan yaratıcı ambalaj çözümleri geliştirmeyi hedefleyen AR-GE ekibimiz; müşterilerimizin pazarda rekabet gücünü artıran, optimum raf ömrü ve gıda güvenliği gereklerine uygun, maliyet avantajı, kullanım kolaylığı sağlayacak alternatifler sunuyor. İspak AR-GE bölümü, tecrübeli ve donanımlı ekibiyle mevcut hizmet kalitesine katkı sağlamanın yanında, firmanın yeni yatırımının başarısında da güçlü birikimi ile önemli bir role sahiptir. Ambalaj dünyasındaki yenilikleri ve teknolojileri yakından takip eden İspak AR-GE bölümü, TÜBİTAK’la, müşteri ve tedarikçileriyle de ortak çalışmalar yürüterek ambalaj dünyasında başarılı projelere imza atıyor. 


İspak Ambalaj olarak, Türkiye’nin esnek ambalaj alanında ilk AR-GE merkezini kurmak için gerekli olan altyapı çalışmalarını da başlatmış bulunuyoruz. Bilgi birikimimiz, sistematik çalışma ilkelerimiz ve kalite odaklı, dinamik, yaratıcı personelimiz ile ilkelerimizden ve kalite politikamızdan hiçbir zaman taviz vermeden "sürekli değişim" sloganıyla yolumuza devam ediyoruz. 


Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

 

DİĞER RÖPORTAJLAR