RÖPORTAJLAR

Yıldırım Soğutma Basınçlı Kompresör Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Cengiz YILDIRIM:

 

Cengiz Bey, içecek sektöründe kullanılan ürünleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
İçecek sektöründe tamamlayıcı malzeme olarak çok önemli yere sahip olan ve hatta o makineler olmasa sistemin çalışmayacağı anahtar görevi gören makinelerin imalatı ve satışını yapmaktayız. Satışını yaptığımız makineler; basınçlı hava kompresörleri, imalatını yaptığımız makineler ise; paket soğutma gruplarıdır. Basınçlı kompresörlerde ürün gamımız alçak basınç vidalı kompresör 40 bar yağlı ve yağsız kompresörler ve onların yan ekipmanlarıdır. Kendi imalatımız olan soğutma grupları su soğutmalı ve hava soğutmalı olmak üzere değişik iki ürün gamında 2 kw’dan 2000 kw’a kadar çeşitli boyutlarda müşterinin isteğine ve yerine göre imalat yapılmaktadır.


Ürün bazında, Türkiye pazarındaki payınız nedir?
Global olarak bakıldığında soğutma grubu pazarında dünyada Türk firmalarının çok büyük bir pazarı olmamakla birlikte tüm firmalar canla başla çalışarak dünya pazarında ki payını arttırmaya çalışmaktadır. Dünya ülkelerinde düzenlenen tüm fuarlarda Türk müteşebbisini görmek mümkündür. Türkiye’deki pazar payımıza gelince, tam bir pazar araştırması yapılmamakla birlikte, chiller üretiminde 100’e yakın yerli firma belki o kadarda yabancı firma bulunması kim ne kadar pazar payı aldığı belli olmamasına rağmen, tedarikçilerden alınan bilgilerle yapılan kendi içimizdeki analize göre %5 ile %7 dolaylarındadır. 2015 yılında 20. yılımızı kutlarken global krizlere rağmen imalatta bir rekor kırarak 148 adet çeşitli boyutlarda soğutma grubu imalatı yapılmıştır.

 

Şirket içi yapılanmanız ve kalite politikanız hakkında bilgi verir misiniz?
Şirketimiz 1995 yılında 30 m2'lik bir alanda İstanbul’da kurulmuş, 1996 yılında Gebze’de 100 m2’lik yerle serüvenini devam ettirmiş, şu anda ise 2500 m2’lik kapalı alanı olan modern, son teknoloji tezgahlarla imalatını sürdüren, bünyesinde 4 tane mühendis, 10 tane imalat teknikeri, 8 tane servis teknikeri, 6 tane satış uzmanı, 6 tane de diğer birimlerde çalışmak üzere 34 kişi ile sektörün yeniliklere ve değişimlere en hızlı şekilde uyum sağlayan firması olmuştur. İlk hedefimiz; sorunsuz ve müşteri memnuniyetini en öne çıkaran, kaliteden ödün vermeden dünyada üretilen en iyi yardımcı malzemeleri kullanarak enerji verimliliği en iyi olan ürünü üretmektir.


Türkiye içecek sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
İçecek sektörü Türkiye’de her yıl Türkiye’nin büyümesinin en az 3-4 katı büyüyerek ilerleme göstermektedir. Global firmaların ülkemizde yaptıkları satın almalar Türkiye’deki içecek sektörünün büyüklüğünün en güzel kanıtıdır ve geleceği dünya liderliğine oynayacak şekilde büyüyecektir.


Türkiye pazarından beklentileriniz nelerdir?
Türkiye pazarında biz şu anda imalatını yaptığımız soğutma grubu ile büyük oranda proses grubu ağırlıklı hizmet vermekteyiz. Beklentilerimizi konfor tarafına yaparak, hızlı bir şekilde ivmeyi dik olarak yukarı doğru hareket ettirmek istiyoruz.


2016’da beklentilerinizin ne kadarını karşıladınız? 2017 projeleriniz nelerdir?
2016 yılı ülkemizde yapılan hain kalkışmaya kadar global krizden en az etkilenmiş şekilde dünya durağanlığının üzerinde büyüme göstermese de düzlem bir trendde devam ederken, 15 Temmuz hain kalkışmanın etkileriyle üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyreğinde yavaşlamadan dolayı 2016 hedeflerimizin gerisinde kalmış durumdayız. 2017’de beklentilerimizin 2016’ya göre çok daha iyi olması 2016’da başlattığımız 2017’de bitirmeyi düşündüğümüz ve konfor kısmında da ürünlerimizi satışa başlatacağımız kalite belgeleri alım işini yani TSE’yi ve EUROVENT’i almak 2017’nin son çeyreğinde UL belgesini alıp USA pazarına girmek hedeflerimizin en belirginidir. Yatırımlarımızı ve satışlarımızı tamamen bu hedefler üzerinde dizayn etmiş bulunmaktayız.


Sektöre sunduğunuz artılar nelerdir?
Türkiye pazarına sunduğumuz en önemli katma değer, hizmet alınacak, enerji verimliliği sağlanacak ürünler üretmektir. Dışa bağımlılığı azaltmak, bu bağlamda da Türkiye’de ki işsizlik oranını aşağı çekecek artılar sunmaktır.


Sektörün sorunları ve sizin çözüm önerileriniz nelerdir?
Sektörün en büyük sorunu yeterli derecede büyüyememektir. İki sene önce ancak ihracatçı birliğini kuran, devletten destek alamayan sektör, özelde ve kamuda proses işleri hariç, esas parasal anlamda büyük cirolar tutan işlerde pay alamamaktadır. Bu sektörde üretilen ürünlerin yurt dışından gelen ürünlerden kullanılan ekipmanlar ve üretim kalitesi olarak daha kaliteli ve mühendislik bilgisi daha yüksek olmasına rağmen şartnamelere bizden olmayan isteklerde bulunması nedeniyle belki de pazar payının %80’lere ulaştığı konfor tarafında olunamaması büyük eksikliktir. Bundan dolayı da yerli imalatçıların yatırım yapmakta zorlanması, alt yapı olmasına rağmen ileri gitmesi gereken sektörün yerinde saymasına neden olmuştur. Şartnameyi hazırlayan kamu ve özelde çalışan birimlerin yurt dışı menşeli ürünlerde olan kalite belgelerini şart koşmaları yerli üreticinin teklif verme aşamasında kaybetmesine neden oluyor.


Devletin bir an önce devlet kurumu olan TSE ile veya teknik üniversiteler ile irtibata geçip, Türkiye şartlarına uygun kalite belgelerini oluşturup, şartnamelerine bu belgelerin yazılması, sektörel bazda yerli imalatçıların önünü açacaktır. Bu bağlamda Türkiye için çalışıp, hangi sektör olursa olsun makine imalatı yapan sektör firmalarına saygılarımı sunuyorum. Tekrar ve tekrar 15 Temmuz hain kalkışmasının bir daha bu ülkede yaşanmaması için Allah’a dua ediyorum.


Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.

 

 

DİĞER RÖPORTAJLAR