RÖPORTAJLAR

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? İçecek sektörüyle ilk buluşmanızdan bu yana yürüttüğünüz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Sakarya Üniversitesi Fizik bölümü mezunuyum, üniversiteden mezun olduğum günden beri satış dünyasının içinde kariyer yolculuğuma devam ediyorum. Procter&Gamble’ın distribütör operasyonlarında satış temsilcisi olarak başladım. Daha sonra terfiler ile satışın tüm kademelerinde top müşteri, alt bayi, lokal kanal ve bölge yöneticilikleri gibi görevlerde bulundum. Daha sonra masanın öbür tarafında bulunma fırsatlarını değerlendirerek Gıda Dışı Satın Alma, Kuru Gıda Satın Alma, Satın Alma Gruplar Müdürlüğü görevleri ile satışın diğer ayaklarında tecrübe edindim. Sonraki süreçte unlu mamuller sektöründe Fabrika Müdürlüğü ile üretimi tanıma, Genel Müdürlük unvanı ile finans, lojistik, satış operasyonlarının koordineli bir şekilde yürütme ve tüm dişlilerin işleyiş yapısını öğrenme fırsatım oldu. Daha sonra tekrar satışa dönerek Türkiye Satış Direktörlüğü görevi ile tüm Türkiye’yi il il, ilçe ilçe tanıma şansı buldum. 


Son 4 yıldır içecek sektöründe işi sadece içecek olan Oğuz Gıda ailesinde sırası ile Ulusal Zincir Mağazalar Satış Müdürü, Satış Operasyonları Direktörlüğü ve son olarak CEO’luk görevlerimle devam ediyorum.


Oğuz Holding olarak içecek sektörünün bir çok kategorisinde faaliyettesiniz. Ürün çeşitliliğiniz ve yıllık üretim kapasiteniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Oğuz Gıda, 1997 yılında %100 yerli ve milli sermaye ile kurulan bir aile şirketi olup, an itibari ile 5 fabrikası bulunan Türkiye’nin en büyük içecek üreticisidir. Soğuk ve alkolsüz tüm içecek ürünlerini tüm gramaj ve ambalajlarda üretme becerisine, know how bilgisine tecrübesine ve son teknoloji hatlarla donanmış tesislere sahiptir. Juss markası ile meyve suyu ve soğuk çay, Sarıyer markası ile maden suları-limonata-şerbet ve gazoz çeşitleri, Black Bruin markası ile enerji içecekleri vitamin içecekleri, Malton markası ile malt içecekleri vb. gibi kategorileri üretim bandında sayabiliriz. Her üretim hattımız son teknoloji ile ilerliyor ve ürün çeşidine göre üretim kapasiteleri farklılık gösteriyor. Örnek verecek olursak, saatlik sadece tek hatta 52 ton ürün elde ettiğimiz hatlarımız bulunuyor.

Bu ay konumuz Meşrubat. O nedenle Sarıyer Gazozu hakkında bilgi almak istiyoruz. Sarıyer Gazozu nasıl doğdu? Türkiye’deki konumu ve hedefleri nelerdir?
Öncelikle Oğuz Gıda çok güçlü bir AR-GE ekibi ve tesislerine sahip olarak, sürekli son tüketicinin beklentilerini araştırmakta, ülkemizde ve dünyada son trendleri müşteri eğilimlerini ve gelişmeleri yakından takip etmekte ve bu yönde çalışmalar gelişmektedir. Gazoz kategorisi son yıllarda eskiye dönüş trendi ile birlikte büyüyen bir kategoridir.


Sarıyer Gazoz markamız 2018 yılı başında doğmuş, Bolu fabrikamızda cam maden suları çeşitleri, Sakarya fabrikamızda 250 ml- 1,5 lt gazlı PET, 330 ml kutu, 200 ml-250 ml cam gazoz çeşitleri, Adana fabrikamızda aseptik dolum koruyucusuz ürünler limonata ve şerbet çeşitlerimiz ile üretimine devam etmektedir.


2020 yılında tamamladığımız 5 milyon Euro’luk yeni yatırımımız ile Sakarya fabrikamıza kurmuş olduğumuz yeni cam dolum hattımızda, Sarıyer Gazoz üretimlerimiz artarak devam etmekte iken Sarıyer markamızın cam şişeleri Dünya Ambalaj Örgütü 2020 yılı Tasarım Ödülü’ne layık görülmüştür.


Sarıyer Gazoz üretiminde %100 pancar şekeri kullanarak son tüketicilerimizin sağlık hassasiyetlerini karşılayarak, onları özlediği, aradığı o eski güzel ve özel tatlar ile buluştururken, ülkemizde ulusal zincir - yerel zincir - geleneksel kanal-horeca noktalarında ciddi bir pazar payı elde etmiş ve etmeye devam ederken her zamanki gibi kategori liderliğine doğru yol alıyoruz.


Oğuz Gıda olarak tüm dünya adına zor geçen pandemi süreci için neler söylemek istersiniz? Bu zorlu süreçte neler yaptınız? Diğer firmalara önerileriniz nelerdir?
İç pazarda geleneksel kanal diye tabir ettiğimiz bakkal-büfe işletmelerinde ve ev dışı tüketim kanalı diye tabir ettiğimiz otel-restoran-kafe vb. işletmelerde işler durma noktasına gelmiş olsa da Oğuz Gıda olarak Juss-Black Bruin-Sarıyer Gazoz markalarımız ile tüm kanallarda yaygın satış politikamız ile son tüketiciye her kanaldan her satış noktasından ulaşma gayemiz bu dönemde ulusal zincir mağazalar ve Cash&Carry mağazalar vasıtası ile hız kesmeden devam etti, çok ciddi bir talep ile karşı karşıya kaldık. Bu aşırı talebi Oğuz Gıda olarak sürekli işimize yatırım yaptığımızdan dolayı son teknoloji üretim hatlarımız ve kapasitelerimiz sayesinde hızlı bir şekilde karşılamada bir problem yaşamadık. Sadece bildiğiniz işi yapmak olarak özetleyebiliriz aslında. Bizler Oğuz Gıda olarak sadece içecek işi yapıyoruz ve tüm bilgi birikimimizi yatırımlarımızı bu işe yapıyor ve en iyisi olma gayretiyle hiç durmadan çalışıyoruz.

Bir sektör duayeni olarak, yeni kurulan meşrubat firmalarına ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz? Yatırım yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Oğuz Gıda tüm yatırım adımlarında işin her zaman başlangıç noktasında da olmayı ve tüm süreci yönetmeyi ilke edinmiş bir firmadır. Şöyle ki; Juss Meyve Suları üretimine başlayacağı zaman önce meyve bahçeleri satın alarak kendi ana hammaddesini üretmiş, sonra Adana’da bulunan Starkon püre işleme tesislerini faaliyete sokarak yetiştirdiği meyvelerden kendi püresini üretmiş, son olarak Adana ve Sakarya fabrikalarında ürünlerini son teknoloji makinelerinde ambalajlamıştır. Aynı durum Oğuz Çiftliği Süt markamız için de geçerli olmuş, Konya Ereğli’de 100 dönüm arazimizde 2.000 baş hayvanımız ile çiftliklerimiz kurulmuş, kendi hayvanlarımızdan elde ettiğimiz çiftlik sütlerimiz 16.000 m2 kapalı alanda dünya standartlarında inşa edilen tesisimizde, yine son teknoloji hatlarımızda paketlenmiştir.


Oğuz Gıda fabrikaları; Adana-Konya-Bolu-Sakarya gibi farklı lokasyonlarda kurulmuş ve bu bizlere ülkemizin tüm noktalarına hızlı ve kolay ulaşım olanağı sağlamıştır. Bu anlayışlar size hem ürünlerinizin kalitesini bir dış etmenden bağımsız olarak kendinizin belirlemesini, lojistik operasyonlarını kolay ve hızlı yönetmenizi, hem de rekabetçi avantajı sağlar. Özetle bir işi yaparken, en başından tüm sürece hakim olunmalı, tüm ayrıntılar ile ilgilenilmeli, her detay ayrı bir şekilde ele alınarak hesaplanmalı, yatırım sadece bildiğiniz işe yapılmalı ve bu noktada her zaman son teknoloji ile ilerlenmeli, işinizi severek yapmalısınız.


Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

DİĞER RÖPORTAJLAR