RÖPORTAJLAR

 

 

So Fuar Kurucusu ve F İstanbul Fuarı koordinasyonunu yürüten Özgür SOFUOĞLU:

“F İSTANBUL GIDA, İÇECEK, İŞLEME VE AMBALAJ FUARI İLE FİRMALARIN KATMA DEĞERLİ İHRACAT GERÇEKLEŞTİRMELERİNE VE MARKALAŞMALARINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ”

 

 

Özgür Bey Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Özgür SOFUOĞLU. So Fuar firmasının kurucusuyum, aynı zamanda firmamızın yeni projesi F İstanbul Fuarı’nın da koordinasyonunu yürütüyorum.


So Fuar Grubu’nu tanıyabilir miyiz?
So Fuar Grubu 20 yılı aşkın süredir fuar sektöründe hizmet veren bir ekip tarafından yönetiliyor. Firmamız temel olarak fuar organizasyonu ile iştigal ediyor. Fuar organizasyonlarının farklı alanları var; bir fuarı tamamen organize edebildiğimiz gibi aynı zamanda uluslararası fuar organizasyonlarının milli katılımlarını da yapabiliyoruz. Yine grup bünyemizdeki firmalarımız aracılığıyla fuar katılımcılarına stant hizmetleri de sağlayabiliyoruz. Birçok fuar alt hizmetini de kendi bünyesinde barındıran Türkiye’deki nadir şirketlerden bir tanesiyiz. Aslında kimliğimiz itibariyle bize benzeyen firma yok; yani hem Türkiye’de fuar organize eden hem Irak’ta hem Gürcistan’da hem Türkmenistan’da hem Özbekistan’da fuar organize eden, Amerika dahil birçok ülkede de Türkiye Milli Katılım pavilyonları yapan ve bugüne kadar dünyanın 30 ülkesinde fuar yapmış eşsiz tecrübeye sahip bir şirketiz.

Fuarlar sektörel anlamda oldukça büyük bir öneme sahip. Fuarcılığın iş dünyasına katkılarını bir de sizden dinleyebilir miyiz?
Bu konudaki analizime şöyle başlamak istiyorum; biz 2005 yılında online fuar üzerine bir proje yapmıştık. O zamanlar daha dünyanın bu tarz çalışmalara hazır olmadığı konusunda bir analizim vardı. Sonrasında pandemi sürecinde de şunu gördük ki; online çalışmalar, online fuarlar yüz yüze iletişimin, yüz yüze ticaretin, yüz yüze fuarların yerini en azından çok uzun bir süre daha alamayacak. Fuarların ticaretteki önemini bize en güzel bu pandemi süreci gösterdi. Satıcılar alıcılarla buluşmayı çok özledi ve pandemide ciddi anlamda fuarların ticarette ne kadar büyük bir enstrüman olduğunu herkes bir kere daha anlamış oldu. Fuarlar en kolay ticaret yapma platformudur, hali hazırda dünyada bu iş milyarlarca dolarlık bir sektör ve çok büyük firmalar bu sektörde faaliyet göstermektedir. Türkiye’de de fuarcılık alanında faaliyet gösteren çok firma olmasına rağmen maalesef bu konuda henüz dünyada bir söz sahibi değiliz. İleri ki süreçte Türk fuar firmalarının da çok daha iyi yerlerde olacağına inanıyoruz.


Pandemi süreci fuarcılık sektörü açısından zor bir süreçti. Siz bu süreci nasıl geçirdiniz?
Bu süreçte, Sayın Bakanımız Covid-19 açıklamasını yaptığı an itibariyle bütün personelimizi hemen korumaya aldık ve anında tüm süreci sıkı takibe aldık. O dönemde 2020 Şubat’ta en son fuar yapan firmalardan biri de biz olmuştuk. 2020 yılı içerisinde birkaç denememiz oldu ama sürecin uygulanamaz olduğuna kanaat getirerek 2021 yılı ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Pandemi sürecinde fuar yapan ilk şirketlerden birisi olarak 2021 yılının Mayıs ayında Irak’ta uluslararası Construct Iraq inşaat fuarını organize ettik ve tüm önlemleri alarak oldukça da başarılı bir organizasyon gerçekleştirdik. Sonra Haziran ayında Özbekistan’da Agro Pack Uzbekistan fuarımızı yaptık, yine 2021 yılında yani insanlar henüz daha pandemiden dolayı evlerindeyken biz özel izinlerle organizasyonlarımızı gerçekleştirdik. O dönem fuarlarımızı halka açık değil daha çok B2B şeklinde gerçekleştirdik; online fuar yapmaktansa biz B2B olarak konsept fuar şeklinde yapmayı daha verimli bulduk. Firmaların direk hedeflerine ve iş yapmalarına yönelik ikili görüşmeler ile işimizi şansa bırakmadık. Firmalar hem parasını hem zamanını hem de hayatını tehlikeye atarak fuarlarımıza katılım gerçekleştiriyordu; bu doğrultuda tüm önlemler alınmalı ve ticari anlamda da maksimum verim sağlanmalıydı. Firmalar bize güvendi, katılım gerçekleştirdi; biz de onların güvenini boşa çıkarmayarak yüksek verim aldıkları organizasyonlar gerçekleştirdik. Sonra Moskova’da 2021 yılında milli katılım gerçekleştirdik. Avrupa bütün kapılarını kapatmışken İtalya’da bir milli katılım daha düzenledik. Yine Özbekistan’da seracılık fuarı sonrası Erbil’de uluslararası yaklaşık 200 firmanın katılımıyla Agro Pack Irak Fuarı’nı gerçekleştirdik. 2021 yılı bizim için çok yoğundu ve bütün fuarlarımızı verimli bir şekilde tamamladık. 2022’de de işlerimiz artarak devam ediyor.

 

Bu bağlamda 2022 yılı hedefleriniz nelerdir? Fuarcılık sektörüne dair yeni yatırım planlarınız nelerdir?
2022 yılında bizim hali hazırdaki fuarlarımızı daha uluslararası hale getirmek üzerine çalışmalarımız olacak. Ayrıca pandemi nedeniyle uzun zamandır kapalı olan Türkmenistan pazarındaki sektörel fuarlarımıza ağırlık vermeyi planlıyoruz. Özbekistan ve Irak’taki fuarlarımız hali hazırda uluslararası olup, büyütmeye devam edeceğiz. Irak’ta inşaat sektöründe tek UFİ kayıtlı fuarı biz yapıyoruz; bu doğrultuda Irak pazarından da büyük beklentiler içerisindeyiz. Aynı zamanda Agro Pack Irak Fuarı’mızı Almanya merkezli Fairtrade ile birlikte organize ediyoruz ve bu organizasyonumuz da Irak’ın marka fuarı olma kimliği ile öne çıkıyor. 


Yeni fuar çalışmalarında ise F İstanbul şu anki gündem konumuz. Türkiye’de irili ufaklı çok fazla gıda fuarı yapılıyor; zeytinyağı fuarı, bal fuarı, kahve fuarı, şekerleme fuarı gibi sektörlerde konsept fuarların yanında aynı zamanda iki tane daha genel gıda fuarı yapılıyor ve bunlara rağmen biz üçüncü gıda fuarını yapmayı hedefledik. Peki neden böyle bir fuar yapma gereksinimi duyduk? Bunun sebebi şu, sektördeki 20 yıllık deneyimimizi Türk fuarcılık sektörüne yansıtmamız gerektiğini düşündük. Burada yapılan fuarların katma değeri daha yüksek, ülkeye daha fazla değer sağlayan, daha uluslararası fuarlar olması gerektiğini düşündük ve bu sebeple F İstanbul’u düzenlemeye karar verdik. 5 yıldır bu projenin üzerinde çalışıyoruz, dünyada birçok firma ve kurumla F İstanbul projemizi paylaştık, birçok alıcıyla değerlendirme yaptık ve 2022 yılının Temmuz ayında ilk defa fuarımızı organize edeceğiz. Tabi ilk defa yapacağız ama biz ilk defa fuar yapmıyoruz. 30 ülkede fuar gerçekleştiren bir firmayız, bütün uluslararası bağlantılarımızı kullanarak ilk yılı olmasına rağmen hali hazırdaki gıda fuarları içerisinde uluslararası fuar olma özelliğine sahibiz. Online kayıt sistemimize gelen kayıtlardan F İstanbul’un yurtdışı alıcı ve yurtdışı katılımcı sayısı ile ülkemizde düzenlenen diğer gıda fuarlarını şimdiden geride bırakmış durumda olduğunu anlıyoruz. Bizim burada hedefimiz ülkemize yakışır bir fuar yapmak ve gıda sektörünün tarladan masaya kadar olan bütün süreçteki tüm firmalarını, yani üründen, ambalajından, işlemesinden, gıda katkı maddesinden, perakendesine kadar bütün sektörleri bir havuzda toplayıp bu işten maksimum verim sağlayacakları bir fuar organize etmeyi hedefledik. 


F İstanbul’un katılımcı ve ziyaretçi portföyü hakkında neler söylemek istersiniz?
F İstanbul 2022, şu an bizim başlangıç projemizdir. Başlangıç projemizde üç hol bulunuyor; bir holde şekerleme, atıştırmalıklar, kuru meyve; bir holde gıdanın işlenmesi, katkı maddesi ve ambalajlanmasını içeren bir teknoloji alanı; bir holde de temel gıdaların yer alması hedefleniyor. 


3000’in üzerinde satış noktası bulunan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) fuarımızı destekliyor. Yine Türkiye’deki restoranların en etkin derneği TÜRES tarafından destekleniyoruz. Bu işin görünen yüzü. Bir de görünmeyen yüzü var. Biz projeye başladığımızdan beri ihracat odaklı bir yaklaşım sergiledik. Amacımız, firmaların katma değerli ihracat gerçekleştirmelerini ve markalaşmalarını sağlamak. Burada da orta ölçekli ve küçük ölçekli firmaların da dünya pazarlarına açılmalarını sağlayacakları bir platform oluşturmayı hedefledik. Yani, konularına ayrılmış, yurt içinden kaliteli ziyaretçisi olan, yurt dışı hedefi olan bir fuar oluşturduk. Şu an F İstanbul için yurt dışından fuara ziyaret sağlayacak binlerce alıcı kaydı var ve bize hangi üründen istediklerini belirtiyorlar. Bölgesel ve trend ürün tercihleri var, biz bu doğrultuda katılımcı firmalarımıza maksimum verim sağlayacak yönlendirmelerde bulunuyoruz. Bölgesel ürün isteyen ülkelerin alıcıları, toptancıları, süpermarketleri şu anda kaydını yapmışlar ve fuara gelmek için programlarını yapmış durumdalar. Fuarla eş zamanlı belirlenen birtakım etkinlikler, paneller ve B2B görüşmeler de var. Yani ilk senesinde olmasına rağmen F İstanbul gelecekte neler sunabileceğini herkese kanıtlayacak nitelikte olacak. Herkesi fuara katılmaya ve ziyaret etmeye davet ediyoruz.


Fuarcılık sektörünün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Firmaların ve sektörün gelişimi hakkında sizin görüşlerinizi alabilir miyiz?
Türk fuarcılığı henüz başlangıç aşamasında ve çok büyük bir geçmişi yok. Maalesef fuarcılığın gelişiminin önünde bazı engeller vardı. Türkiye’de son 20 yıl içerisinde marka değerine ulaşmış çok az fuar var. Dünya çok ileriye giderken maalesef ülkemiz çok geride kaldı. Burada organizatörler olarak bizler Türkiye’de yaptığımız fuarlarda yeterli başarıyı sağlayamadık diyerek bir öz eleştiri yapabilirim. Ama burada işin diğer aktörlerinin de bu işin neden böyle olduğu ile ilgili elini taşın altın sokması gerekir. Şöyle bir örnek vereyim, 10 milyonluk Yunanistan’da binlerce katılımcısı olan bir gıda fuarı var. Ama Türkiye 80 milyonluk ülke ve çevresinde 2 milyarlık bir nüfus var; bırakın ticaretini sadece üretmeye kalksak en az 500 milyon insanı doyuracak kadar bir tarımsal potansiyele sahibiz. Ama maalesef ülkemizdeki gıda fuarlarının katılımcı sayısı halen 300-400 civarında. Bunun neden böyle olduğu konusunda herkes ve her kesim özeleştirisini yapmalı ve bir an önce doğru hamleler ile ülkemiz için büyük öneme sahip fuarların da gelişimine hep birlikte katkı sağlanmalı. Sektörün bir araya gelmesi, birikimleri bir arada değerlendirmesi ve devlet destekleriyle gelecek dönemde Türk fuarcılığının bambaşka yerlerde olacağına inanıyorum. Burada fuar organizatörlerinin birikimlerini de değerlendirmek lazım ve Türkiye’de her şeye rağmen 20-30 yıldır fuar organize eden firmalar var, sektörün bu birikimleri hızlı bir şekilde ileriye taşıması gerekiyor. 


Biz de sektörümüz adına sizlere yaptığınız girişim için teşekkür ediyor ve başarılı bir organizasyon temennisinde bulunuyoruz.

 

DİĞER RÖPORTAJLAR