RÖPORTAJLAR

Gamze Hanım sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
1987 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun oldum. Çok severek okuduğum ilk tercihim olan bu bölümden ve sonrasında master programından mezun olduktan sonra serbest çalışmaya başladım. Bir yandan bu yeni mesleği topluma ve üreticilere tanıtmak amacıyla mesleki örgütlenmemiz için uğraşırken, bir yandan da farklı malzeme ve üretim yöntemlerini tanıdığım çeşitli sektörlerdeki büyük ve orta ölçekli şirketlere ürün tasarımı hizmeti verdim. 


Peki, Tasarım Üssü nasıl kuruldu?
1997 yılında Ankara’da kurduğumuz şirketi bir sene sonra müşterilerimiz burada olduğundan İstanbul’a taşıdım. 2000 yılında şirketin adını Tasarım Üssü olarak değiştirdim. Ev, ofis, kent mobilyaları, aydınlatma elemanları, promosyon ürünleri, züccaciye, vitrifiye ve banyo ürünleri gibi çeşitli sektörlere tasarım yaptıktan sonra, 2004 yılında Tekel’in özelleştirilmesi ile Mey İçki Yeni Rakı jenerik markasına ikonik bir şişe talep etti. Açılan davetli konkurda bizim tasarımımız olan şişe seçildi ve o tarihten beri 16 yıldır verdiğimiz hizmetlerin yaklaşık %80’i ambalaj tasarımı üzerine oldu. Bu alanı çok sevdik ve uzmanlaştık diyebiliriz.


Hedef müşteri kitlesi kimlerdir?
Hedef müşteri kitlemiz öncelikli olarak hızlı tüketim sektöründeki gıda, içecek, temizlik ve kozmetik sektörleridir. Değişen tüketim alışkanlıkları ve yaşam tarzları, yeni ihtiyaçlar kapsamında bu sektörlere yönelik gıda ve ambalaj tasarımının yanı sıra yenilikçi servis, deneyim ve sistem tasarımları da ilgilendiğimiz alanlardır. Müşterilerimizle uzun soluklu iş birliklerimiz bizim için çok anlamlıdır. Mey İçki ile 16, Eti ile 11 yıldır çalışıyoruz.


Ambalaj tasarımı oldukça spesifik ve zor bir süreç, bizi bu süreç hakkında bilgilendirir misiniz?
“Zoru hemen yaparız imkansız vakit alır” diyerek çalışıyoruz. Şaka bir yana işimizi sevdiğimiz için zor gelmiyor. Her bir yeni projeyi üstüne titreyerek büyütüp pazara çıkışını heyecanla izliyoruz. Bize marka sahipleri tarafından verilen brief’e göre teklif sürecimizden sonra uzlaşılan sözleşme ile süreç başlıyor. Bu süreçte yaptığımız pazar ve rakip analizi, trend analizi beraberinde ilk etapta birçok alternatif tasarım sunuyoruz. Genelde bu çok alternatifli çalışmamız müşterimizin kafasını karıştırmıyor tam tersine seçenekler içinden tüketici testiyle veya yönetime sunarak rahat seçim yapabildiklerini aktarıyorlar. Seçilen tasarımın istenilen özellikleriyle üretilmesi için tedarikçilerle görüşme gerekirse revizyonlarının tasarım özelliklerinin kaybedilmeden yapılması, numune üretimi süreçlerini de üstleniyoruz.

 

Müşterilerinize sunduğunuz hizmetler nelerdir?
Müşterilerimize üç boyutlu strüktürel ambalaj tasarımı, marka kimliği stratejisi kapsamında isim ve logo tasarımı, ambalaj grafik tasarımı, illüstrasyon, prototip ve numune üretimi, gıda ve ürün tasarımı, tasarım danışmanlık hizmeti kapsamında hizmet veriyoruz.

Sizi tercih eden firmaları nasıl yönlendiriyorsunuz?
Üç boyutlu ambalaj tasarımı yanı sıra marka kimliği ve ambalaj grafik tasarımı konusunda da hizmet veriyoruz, ambalajların üretim ve baskı onayları aşamalarına kadar da sorumluluğumuz sürüyor. Hatta geçen sene başlattığımız yeni bir girişim olarak ambalaj grafikleri üzerinde tüketicilerle sosyal medyada iletişim kurmaya yönelik yarışma ve kampanya önerileri de geliştiriyor, öneriyoruz. Bir de alternatif çevreci sürdürülebilir malzeme hizmet ve sistem önerileri araştırıp sunuyoruz müşterilerimize. İsterlerse onları tedarikçilerle de tanıştırıp, buluşturuyoruz.


Ekibinizde kaç personel bulunuyor?
Biz butik bir tasarım ofisiyiz. Bu sayede her proje ile ben yakından ilgilenebiliyorum. Benim dışımda ekipte 4 tasarımcı, bir müşteri ilişkileri temsilcisi ve finans müdürümüz var.


Ambalaj yarışmalarının başarılı markalarından birisiniz. Bugüne kadar aldığınız ödüller hakkında bilgi alabilir miyiz?
2005 yılından bu yana 15 senedir çok çeşitli ulusal ve uluslararası ambalaj yarışmalarına katıldık. ASD Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verdiği Ambalajın Ay Yıldızları Yarışması, Design Turkey İyi Tasarım Ödülleri, WPO Dünya Ambalaj Örgütü Worldstar Ödülü, Asia Star, Observeur du Design ve Red Dot yarışmalarında birçok ödül kazandı tasarladığımız ambalajlar. Bu ödüller kadar bizi memnun eden bir diğer konu tasarımlarımızın satışları arttırması.


Türk üreticilere ambalaj tasarımı konusunda önerileriniz nelerdir?
Marka sahipleri pazarlama departmanları ile kapsamlı brief vererek, süreci iyi yöneterek ve gerek malzeme gerekse iletişim alanında tasarımcılar tarafından önerilen yeniliklere açık olarak daha katma değerli ürün ve hizmetlere erişebilirler. Uzun soluklu iş birlikleriyle, tasarımcıların katkısıyla başarılı markalar yaratılabilir. Ambalaj tedarikçileri ise tasarımcılarla, aynı olan müşterilerinin memnuniyeti için, daha verimli iş birlikleri yapabilir. Bu sayede birlikte uluslararası pazarlarda ihracat potansiyelleri de artabilir ve inovasyona, yeni malzemelere yatkınlıkları gelişerek rekabette avantajlı konuma geçerler.


Tasarımın yanı sıra üretim konusunda da destek sağlıyor musunuz?
Evet, kısıtlı adette üretim, cam ambalajda cam malzemeden tıpkısının aynısı numune üretimi, üzerinin etiket veya baskısı, prototip üretimi konusunda ve doğru üretici veya tedarikçi bulmada da hizmet veriyoruz.


Sizce yerli üretici yolun neresinde?
Ambalaj üretiminde yerli sektör çok gelişmiş teknoloji, insan gücü ve yatırımlara sahip. Ama ithal malzeme girdisi, yenilikçi üretim ve tasarım açısından yeterli AR-GE, ÜR-GE yapamaması sebebiyle hak ettiği sürdürülebilir büyümeye ulaşamıyor olabilir. Gıda sektörü de Türkiye’de çok gelişmiştir ve ihracat potansiyeli yüksektir ama yine tasarımcıların ve yaratıcı insanların katkısı ile yaratıcı özgün ürün ve hizmetlerle rakipsiz olma potansiyeli varken tam değerlendirilmiyor, düşük katma değerli rekabet oluyor kanısındayım. Ülkede yetişmiş çok tasarımcı var ama her iki sektör de onlardan tam yararlanmıyor, potansiyel kullanılamıyor kanaatindeyim. 


Sektörde yaşanan zorluklar ve sizin çözüm önerileriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bu potansiyeli değerlendirmek için tasarımcılarla marka yöneticilerini masa başı sohbetlerine ya da günümüzde zoom sohbetlerine çekip, tanıştırmak, tartıştırmak, var olan problem çözümleri için beyin fırtınası toplantıları ve iş birliklerinin önünü açmak gerek.

Müşterileriniz hakkında referans bilgisi paylaşmak ister misiniz?
Müşterilerimiz için tasarladığımız işler bu sayfalardaki fotoğraflardan ve Tasarım Üssü web sitesi ve sosyal medya sayfalarından görülebilir. İşim gereği Interpack, ISM Prosweets, Drinktech, Gulf Food, Paris Emballage, Prodexpo, Ipack Ima gibi birçok uluslararası ambalaj ve gıda fuarında stant açtım veya ziyaret ettim. Bu tip sektörel fuarlarda Türkiye’de geliştirilmiş yenilikçi faydalı model veya patent alınmış, dünyaya pazarlanacak ambalaj malzemeleri, yöntemleri ve tasarımları sunulsun isterim. Bu kapsamda FMCG, ambalaj ve tasarım, her üç sektörün daha da gelişebilmesi için yaratıcı insanlarla, mühendisler bir araya getirilmeli, ortak projelerle yapacakları inovasyonlar teşvik edilmeli diye düşünüyorum. Bu da kurumsal girişimlerin yanı sıra sektörel dernekler ve devlet teşvikleri ile yapılabilir.


Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.

 

DİĞER RÖPORTAJLAR