RÖPORTAJLAR

“Tetra Pak olarak gıdayı, insanı ve gezegeni koruma misyonumuzla düşük karbonlu ve iklim değişikliğine etkisi olmayan, gıda güvenliği gerekliliklerinden ödün vermeden, tamamen yenilenebilir ve yine tamamı geri dönüşebilen ambalajlar üretme hedefi ile de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sürdürülebilir büyüme hedeflerimize ulaşabilmek için her konuda iş birliği içerisinde olduğumuz tedarikçilerimiz, müşterilerimiz ve diğer paydaşlarımızla yakın bir şekilde çalışmayı sürdüreceğiz” diyen Tetra Pak Türkiye ve İran Pazarlama Direktörü Gaye ATAKAN ile gerçekleştirdiğimiz keyifli söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.

Tetra Pak’ın yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?
"İyi Olanı Korur" sloganımız ve gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir hale getirme vizyonumuz çerçevesinde 160’ın üstünde ülkede 25 binin üzerinde çalışanımız, dünya çapında 55 üretim tesisimiz, 11 teknik eğitim merkezimiz ve 5 AR-GE tesisimiz ile faaliyet gösteriyoruz.


Türkiye’de de 1972 yılından bugüne faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Kemalpaşa’da bulunan İzmir fabrikamız, Bursa ve İstanbul ofislerimiz ile 400’ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Yapılan yatırımlarla 10 milyar paketi aşan üretim kapasitesine sahip Tetra Pak İzmir Fabrikası’nda bugün 27 farklı ambalaj ürün üretiliyor. Üretilen 5 milyarın üzerinde paket, dünyanın 4 kıtasında tam 40 ülkeye ihraç ediliyor.


Tetra Pak olarak Türkiye ve dünyada içecek kategorisi içinde süt, %100 meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecekler, su, soğuk çay, soğuk kahve, yoğurtlu içecekler ve fermente içecekler gibi pek çok sıvı ve yarı sıvı gıda ürünlerini paketleme ve işleme çözümlerine sahibiz. Kullandığımız kağıt FSC (Orman Yönetim Konseyi) sertifikalı kaynaklardan geliyor. FSC ile güvenilir ve sürdürülebilir orman yönetimini destekliyor, yaptığımız geri dönüşüm çalışmalarıyla doğal kaynakların daha az ve verimli kullanılmasını sağlıyoruz.

 

Tüketici alışkanlıklarında ürün seçimi ile ilgili ne gibi değişimler yaşanıyor? Bu konuyla ilgili yaptığınız çalışmalar oldu mu?
İşimizin doğası gereği tüketici alışkanlıklarında yaşanan değişimi sürekli araştırıyor ve gözlemliyoruz. Tüketiciler; ferahlama, susuzluğunu giderme, enerji alma, beslenme gibi farklı ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ürünler arıyorlar. Son yıllarda katma değerli içecek kategorilerinde yükseliş görüyoruz. Kentleşme ve yaşam tarzı değişimleri ile, tüketicilerin kolaylık arayışı ön plana çıkıyor. Tüketiciler artık ürün ambalajlarının da kolay açma, kapama, kavrama, dökme ve saklama olanağı verecek, kullanım kolaylığı sunacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Dışarıda tüketime elverişli, taşıması ve içmesi kolay, doyurucu, atıştırmalık ürünler ve yeni tatlar pek çok marka için yeni fırsatlar sunuyor. Öte yandan çevre konusu da tüketicinin gözünde günden güne önem kazanan bir konu. İnsanlar iyi ve doğru kaynaklardan gelen ürünleri kullanmak istiyorlar. Sadece kendilerinin değil, yerkürenin sağlığını da dikkate alıyor, tükettikleri içeceğin ambalajının da çevreye ve sürdürülebilir geleceğe katkı sağlamasını bekliyorlar. Çevresel kaygıların arttığı ve çoğu sektörde sürdürülebilirlik arayışının ön plana çıktığı son dönemde ambalaj malzemelerinin yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmesi tüketicinin önem verdiği konular arasında yer alıyor. 


Ipsos ve müşterilerimiz ile 15 ülkede 8.500 tüketici ile gerçekleştirdiğimiz sağlıklı ürün seçimi, çevre, marka deneyimi gibi konulardaki görüşlerinin incelediği Tetra Pak Index 2019 raporumuza göre, tüketiciler kendilerini çevrelerindeki dünyadan ve kendi sağlıklarından doğrudan sorumlu olarak görüyor. Bunun yanında çevre sorunları günlük yaşamda daha belirgin hale geldikçe, sağlıkları üzerindeki etkisine dair endişelerinin de arttığını söylüyorlar. Ankete katılanların %86’sı önümüzdeki beş yıl içerisinde çevre sorunlarının daha da büyüyeceğini düşünürken, üç kişiden ikisi günlük hayat rutinlerinde hızlıca değişikliğe gidilmezse, çevresel etkilerin daha da kötüye gideceğine inanıyor. Bu nedenle ambalaj konusunda daha bilinçli seçimler yapıyorlar, etiketlemede çevresel bilgi arıyorlar ve daha pahalı olsalar bile çevreye duyarlı ürünler satın alıyorlar. Her 5 tüketiciden yaklaşık 4’ü de yiyecek ve içeceklerde çevreye duyarlı ambalajlara daha fazla para ödemeyi kabul ediyor. Aynı çalışmanın 2020 yılı sonuçlarına baktığımızda da her ne kadar Covid-19’dan dolayı sağlık ve gıda güvenliği ile ilgili konular ön plana çıksa da çevre konusunun da hemen ikinci sırada öncelikli bir konu olarak yer aldığını görüyoruz.

Su, Türkiye’de de karton ambalaj ile buluştu. Bu alandaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Az önce bahsettiğim gibi paketlemede ürünlerin kolay kullanılabilir olması, çevresel etkisinin en aza indirilmesi gibi konularda tüketici tarafında giderek artan bir bilinç söz konusu. Şu an içinde bulunduğumuz pandemi dönemi de bizlere daha fazla çevreyle uyumlu, yeni yaşam alışkanlıkları geliştirmemiz gerektiğini bir kez daha gösterdi. Bizler de doğanın verdiklerine değer katarak, müşterilerimize güvenilir ve doğal lezzetler sunarak yenilenebilir kaynaklarla üretime odaklanıyoruz.


Su portföyümüzde, tüketicilerin hareket halindeyken de kolayca taşıyabileceği, ergonomik 330 ml Tetra Prisma® Aseptic Dreamcap 26 ambalaj çözümümüzü sunuyoruz. Kolay açma, kapama, kavrama, dökme ve saklamaya olanak tanıyarak tüketicilerin kullanımını kolaylaştırıyor. 


Gelecek hedefleriniz nelerdir?
Tetra Pak AR-GE laboratuvarlarımızda ekiplerimizle, yeni nesil paket inovasyonları üzerine çalışırken ergonomik tasarım ve işlevsellik, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu özellikler ve her adımda üretici ve tüketiciye değer katmayı hedefleyen çözümler üretmek odağımız.


Tetra Pak olarak gıdayı, insanı ve gezegeni koruma misyonumuzla düşük karbonlu ve iklim değişikliğine etkisi olmayan, gıda güvenliği gerekliliklerinden ödün vermeden, tamamen yenilenebilir ve yine tamamı geri dönüşebilen ambalajlar üretme hedefi ile de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sürdürülebilir büyüme hedeflerimize ulaşabilmek için her konuda iş birliği içerisinde olduğumuz tedarikçilerimiz, müşterilerimiz ve diğer paydaşlarımızla yakın bir şekilde çalışmayı sürdüreceğiz.


Keyifli sohbetiniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

 

DİĞER RÖPORTAJLAR