RÖPORTAJLAR

Buket Hanım, öncelikle Tetra Pak’ın yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?
Tetra Pak olarak “İyi Olanı Korur” marka vaadimizle gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir hale getirme vizyonumuz çerçevesinde 160’ın üstünde ülkede 25 bine yakın çalışanımız, dünya çapında 53 üretim tesisimiz, 8 teknik eğitim merkezimiz ve 6 AR-GE tesisimiz ile güvenli, yenilikçi ve çevre dostu ürünler sunuyoruz.


Türkiye’de 1972 yılından bugüne faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Kemalpaşa’da bulunan İzmir fabrikamız, Bursa ve İstanbul ofislerimiz ile yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yapılan yatırımlarla 10 milyar paketi aşan üretim kapasitesine sahip Tetra Pak İzmir Fabrikası’nda bugün 27 farklı ambalaj çeşidi üretiliyor. Fabrikamızda üretilen paketlerimiz, dünyanın 4 kıtasında tam 41 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye ve dünyada içecek kategorisi içinde süt, %100 meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecekler, su, soğuk çay, soğuk kahve, yoğurtlu içecekler ve fermente içecekler gibi pek çok sıvı ve yarı sıvı gıda ürünlerini paketleme ve proses çözümlerine sahibiz. 


Sürdürülebilirlik yaklaşımınız nedir?
Her zaman iş stratejimizin merkezinde yer alan sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımımız, “gıdayı, insanları ve gezegeni” koruma misyonu doğrultusunda şekilleniyor. 


Türkiye’de lanse ettiğimiz "Doğayı Seçin. Kartonu Seçin." kampanyamızla çeşitli hedef kitlelere, sürdürülebilirlik yaklaşımımızı ve çalışmalarımızı, dünyanın en sürdürülebilir gıda ambalajı hedefimizi anlatıyor ve onları da bu harekete dahil olmaya davet ediyoruz. Bu noktada doğa üzerindeki etkisi daha az olan malzemelerin kullanımını en üst düzeye çıkarmak, ambalajlarımızın kâğıt bazlı ve bitki bazlı içeriğini artırmak ve bu ham maddeleri biyoçeşitliliği ve doğal ortamları koruyan yollarla tedarik etmek odağımızda yer alıyor.


Diğer yandan AR-GE süreçlerimizi geliştirerek, ülkemizde de döngüsel ekonominin tüm basamaklarına katkı sağlayacak özel sektör ve STK iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Böylelikle çevreyi koruyarak toplumsal gelişmeye katkı sağlıyoruz.


İzmir Fabrikamızda da, “Sıfır Atık” vizyonunu benimsiyoruz. Atık önleme çalışmaları kapsamında hedefimiz fabrikamızda kullanılan sürekli iyileştirme temelli WCM programı (World Class Manufacturing) altında kayıpları sınıflandırarak sıfırlamak. Bu doğrultuda İzmir fabrikamızda atık hiyerarşisinin prensiplerini başarılı bir şekilde uyguluyoruz. Üretim firelerini azaltıp, karbon ayak izini azaltmak için sürekli çalışmalar yapıyoruz. Fabrikamız, yağmur suyunu fabrika çatı oluklarından toplayarak yeşil alan sulama suyu olarak kullanıyor. Böylece doğal kaynak tüketimini azaltılıyoruz. Yemekhane artıklarını bulunduğumuz ilçe belediyesinin hayvan barınağına gönderiyoruz. Böylece büyük önem verdiğimiz gıda israfının önüne geçilmesine katkıda bulunuyoruz. 


Yaptığımız çalışmalarla, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından, çevrenin korunmasına yönelik çalışmalara liderlik eden ve gerçekleştirdikleri projelerle örnek teşkil eden sanayi kuruluşlarına verilen EBSO Çevre Ödülleri’nde birinci olduk. “Sürdürülebilirlik dönüşümüne öncülük etmek” vizyonu doğrultusunda ortaya koyduğumuz bu çalışmalara ve elde ettiğimiz başarılara yenilerini eklemek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. 


Döngüsellik ve geri dönüşüm alanında yaptığınız çalışmalar neler?
Bütün paketlerin toplandığı, geri dönüştürüldüğü, asla çöpe gitmediği bir dünya kurmayı hedefliyoruz. Bu konuda gelişme sağlayabilmek için paydaşlarımızla bir araya geliyor ve geri dönüşüm tesislerine yatırım yapıyoruz. Döngüsel ekonomi hedefiyle, yerinde toplama ve geri dönüştürme süreçlerini artırmak için bölgesel ve yerel çalışmalar sürdürüyoruz. 


Bugün, karton paketleme malzememizin ortalama yenilenebilir içeriği %70’ten fazla. 2020 yılında İzmir fabrikamızda oluşan 5 bin 549 ton atığı geri dönüştürürken, içecek kartonlarının geri dönüşümüne başladığımız 1995 yılından bu yana da 9.7 milyarın üzerinde Tetra Pak paketinin geri dönüştürülmesine katkı sağladık. Ayrıca şirketimizin 2020 yılında piyasaya sürdüğü yaklaşık 238 ton ambalaj atığı, üye olduğumuz yetkilendirilmiş kuruluş tarafından toplatıldı ve geri kazandırıldı. Bunun yanı sıra geri dönüşüm tarafındaki ortaklarımızla birlikte ambalaj malzemelerimizin bileşenleri olan kağıt, polietilen ve alüminyumun ikincil ham madde olarak değerlendirilmesi için iş birliklerine imza atıyoruz. 


Tüketim sonrası oluşan kullanılmış içecek kartonlarını ve müşterilerimizin tesislerinde ortaya çıkan ambalaj malzemesi ıskartalarını tekrar değerlendirmek üzere Kahramanmaraş Kağıt ile 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz iş birliği, 2021’de devreye aldığımız, karton ambalajların tüm bileşenlerini geri dönüştürmeyi mümkün kılan tesis yatırımıyla devam ediyor. Yaklaşık 50 Milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz tesis, yılda 18 bin ton kartonu geri dönüştürecek kapasiteye sahip. Türkiye’de içecek karton ambalajı geri dönüşümü konusunda sıfır atık uygulaması yapan ilk ve tek olan tesisimizle her şeyden önce ülkemizin sürdürülebilir büyüme hedeflerine katkı sunduğumuz için mutluyuz. 


Diğer yandan 2022 içerisinde operasyona başlamasını planladığımız yıllık 5 bin ton geri dönüşüm kapasiteli yeni tesiste, hem iş ortağımız olan kağıt fabrikalarında oluşacak olan polial atıkları hem de ihtiyaç duyulduğunda piyasada toplanan içecek kartonu atıkları işlenmesini ve nihai ürünler haline getirilmesini sağlayacağız.

 

Sosyal Sorumluluk Konusunda Temel Yaklaşımınızı Paylaşır mısınız?

Çevre ve sürdürülebilirlik konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için projeler geliştiriyoruz. 2019 yılı itibarıyla hayata geçen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEMA Vakfı aracılığıyla sürdürdüğü "Sıfır Atık Eğitim Projesi”ne destek veren tek özel şirketiz. 


‘Sıfır Atık Eğitim Projesi’nin amacı, geleceğin yetişkinleri olacak çocuklarımıza sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları kazandırmak. Geçtiğimiz yıl, eğitimlerin 81 ilde yaygınlaştırılması için Sıfır Atık Eğitim Portalı hayata geçti ve böylece öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz projenin tüm eğitim materyallerinden yararlanabiliyor. Bu proje ile Sürdürülebilirlik Akademisi’nin gerçekleştirdiği Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde “İş Birliği” kategorisinde, ÇEVKO’nun düzenlediği Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri’nde de ‘Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk’ kategorisinde ödüle layık görüldük.


Topluma değer katan projeler ile çocuklarımızın, öğretmenlerin ve ebeveynlerin geri dönüşüm sistemine aktif katkısını sağlamak bizim için çok önemli. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimizle bunu sağlamaya çalıştık ve oldukça başarılı sonuçlar aldık. Önümüzdeki dönemde de doğaya ve insana değer katan projelerin en büyük destekçisi olmaya devam edecek, çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdüreceğiz.

DİĞER RÖPORTAJLAR