RÖPORTAJLAR

 

 

Üner Plastik olarak kapak sektörüne yön verenler arasında yer alıyorsunuz. Ürün gamınız ve sektöre kazandırdıklarınız hakkında neler söylemek istersiniz?
Güzel söz sahibinindir, teşekkür ederim. Uzun yıllardır plastik kapak üretiyoruz. Müşterilerimiz ile beraber yol almaya çalışıyoruz. Müşterilerimizin sorunları, bize aşılması gereken hedefler veriyor. Onlar bize doğru bilgi veriyor, biz de doğru ürünün peşinden koşuyoruz ve buldukça da hep beraber gelişiyoruz. Kapak işi özünde zaten gelişim isteyen bir iştir. Sermayeniz olabilir, binanız olabilir, makineleriniz olabilir ama tecrübe olmadan kapak işi maalesef olamaz. Üner olarak 2 yıl sonra 50 yılı doldurmuş olacağız. Su/meşrubat/gıda kapakları ana işimizdir, ama önümüzdeki yıllarda çok daha geniş ve farklı alanlara da kapaklar üreteceğiz. Tanışamadığımız birçok müşterimiz ile tanışacağız.


Üretim teknolojiniz, tesisinizin alt yapısı ve personel kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Kapak sektöründe üretim teknolojisi=kalıpların kimden tedarik edildiğidir. Bizim üretim teknolojimizin adı ÜNER’dir. İhtiyaçtan tasarıma dönüşen ürünlerin kalıplarını kendimiz tasarlar ve üretiriz. Yıllık 13 Milyar adedin üzerinde plastik kapak tüketilen Türkiye su/meşrubat pazarına iyi hizmet verebilmek için sisteminizi otomasyon temelinde kurmanız gerekir. 


İleri düzey bir otomasyona sahibiz. Otomasyon seviyemiz artıkça çalışan sayımız da arttı. Çalışanlarımız bizim uğurumuzdur, her bir çalışanımızın kendine has bir bereketi olduğunu biliriz. Makinelerin yapacağı işlerden onları alarak, yıllardır bu çatı altında oluşan kapak tecrübelerini farklı alanlarda katkı yapacakları bir sistem oluşturmak istedik.


Son birkaç yıl içerisinde firmanızda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyiz? Yeni dönem yatırım projeleriniz nelerdir?
İnsan zoru gördüğü zaman çözümü kendi içinde bulması gerektiğini fark ediyor. 2018 ortalarından beri hem dünya hem Türkiye piyasaları çok dalgalı bir seyir izliyor. Yatırım yapmak istemez iseniz tüm gerekçeleriniz hazırdır, eksik de değildir. Ama asıl bu zor zamanlarda ileriye gitmenin yolunu bulmanız gerekir. Son 2 yıldır üretim yapımızı çok geliştirdik, dışa bağımlılığımız çok azaldı. Bu da müşterilerimize hız ve sorunsuz üretim olarak katkı sağlıyor. Onlar istiyor, biz gerçekleştiriyoruz. 

Satış politikanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Pandemi dönemini nasıl geçirdiniz?
Satış yapmak için bir politika uygulamıyoruz, çünkü sadece satışı düşünmüyoruz. Hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için ölçtüğümüz değerler var. Bu hedeflere ulaşmak için hangi sorunları çözmemiz gerekiyor, kimlerle yürüyeceğiz, nasıl yürüyeceğiz? Bunlar üzerine düşünüyor ve müşterilerimizle çözüyoruz. Ana görevimiz olarak sorun çözmeyi, katkı sağlamayı görüyoruz. Pandemi döneminde daha önceki politikalar geçerliliğini yitirdi, çünkü nihai tüketicinin aylık/anlık değişebilen ürün satın alma karakteri ortaya çıktı. Bu fabrikaların üretim planlamalarını zorlaştırdı. Talebin çok dalgalı olduğu durumlarda planlama yapmak zordur, ancak bizim çok esnek bir üretim matriksimiz vardır. Hızlı değişebilir ve kısa sürede muazzam çıktı verebilir. Bunun tüm faydasını da müşterilerimize hep sunduk.


Pandemi dönemini nasıl geçirdiniz? 
Rakamlara bakarsak pandemi bizden bir değer götürmedi, tam tersi güvenli tedarik arayan birçok eski müşterimiz ile yollarımız tekrar kesişti. Böyle bir durumda akıllarına ilk gelen olmak bizi çok mutlu etti. Müşterilerimizin güvenine layık olmayı çok önemsiyorum. Asıl işim olarak da bunu görüyorum. 


Kapak sektörünün geleceğini nasıl değerlendirirsiniz? Dünya ülkeleri ile kıyasladığınızda ülkemiz yolun neresinde?
Bazı sektörler vardır, sermayeye ihtiyaç duyar. Bazısı sadece teknolojiye ihtiyaç duyar. Bizim kapak sektörü için ise bu bilgidir, tecrübedir. Bildikçe bulmaya, buldukça bilmeye başlarsınız. Kapak ambalajın anahtarıdır. Ambalaj türü, formatı değişebilir ama kapak her zaman ambalajın küçük ama ana parçası olacaktır. Pandemi öncesi dünyadaki büyük ambalaj fuarlarına katıldığımızda kendimizi dünya ile de kıyaslama şansı buluyorduk. Ülke olarak geriden geldik. Üretim hızı ve servis kalitesi olarak onları yakaladık ve geçiyoruz. İleriki yıllarda ise hedefimiz AR-GE olarak geçmek olacaktır.


İçecek firmalarına "yeni normal" için önerileriniz nelerdir? Dünya ülkeleri ile içecek sektörümüzün konumunu değerlendirdiğinizde içecek firmalarına önerileriniz nelerdir?
Pandemi insanlara özgürlüğü hatırlattı. 1. ve 2. Dünya Savaşları sonrasında dünya ekonomisinde büyüme ve talep patlaması oldu. Benzer bir dönemin pandemi sonrası da oluşacağını düşünüyorum. Türkiye’deki içecek firmalarının pazarları çok daha geniş çaplara erişebilir. Naçizane düşüncem, sektördeki içecek üreticilerimizin dünyadaki rakiplerinden kağıt üstünde, teknik olarak hiçbir eksiklerinin olmadığıdır. Meşrubatı yapabilmek için en iyi doğal kaynak suları bizde, en iyi meyveler bizde. İleri düzey makine parkuru ve bunu yönetebilecek çok yetenekli mühendis/yönetici kadrolar var. 

 

Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

 

DİĞER RÖPORTAJLAR