İÇECEK SEKTÖRÜ, KARBONDİOKSİT TEDARİĞİNDE SIKINTI YAŞIYOR

Türkiye’de belli firmalar tarafından tedarik edilen karbondioksit kaynaklarındaki yetersizlikler gazlı içecek devleri başta olmak üzere gıda sektörünü sıkıntıya soktu. Üretimlerine devam etmek için gaz arayışı içine giren firmalar, gaz sıkıntısı çözülmezse yaşanabilecek üretim ve satış kaybının ülke ekonomisine önemli zarar vereceğini söylüyor.


 

Denizli, Niğde, Konya, Adana, Kahramanmaraş, Bolu ve İzmit illerinde doğal kuyulardan çıkan Karbondioksit’ten ya da endüstriyel gaz atıklarının saflaştırılması ile elde edilen gazlar gıdadan giyim sanayisine, elektrolizden foto kimyaya, inşaattan matbaa endüstrisine kadar birçok alanda kullanılıyor. Ancak özellikle gazlı içecek sektörünün önemli girdisi olan Karbondioksit’in tedariğinde yaşanılan sıkıntı gözleri gaz satıcısı firmalara çevirdi. Gaz tedarikçileri, kendilerinin de bu konuda önemli sıkıntılar içinde olduklarını, ülkemizdeki kaynaklardan sağlanan ürünlerin artık yeterli olmadığını, bu konuda valiliklere yapılan destek ve yatırım taleplerinin çözümsüz kaldığını vurguluyor.


Güvenilir Ürün Platformu’ndan yapılan açıklamaya göre, sıcak havalarda daha çok tüketilen gazlı içeceklerin üretimindeki ana girdilerden olan gazların tedariğindeki sıkıntı çözülmezse üretim durma noktasına gelecek. Seracılıkta da yoğun kullanılan gazların tedariği için devletin ilgili kurumlarından yardım bekleniyor. İçecek sektörü başta olmak üzere gıda sektöründe soğutma ve dondurma, içecek karbonatlama ve hazırlama, gıda ekstraksiyonu, Modifiye Atmosfer Ambalajlama’da kullanılıyor. Metal sektöründe yumuşak çelik kaynaklama ve plazma kesimde koruyucu gaz, kimya endüstrisinde köpük plastik üretiminde CFC'nin yerine ayrıca içme suyu arıtımı ve atık su pH kontrolü ile seralarda üretimin artırılması ve haşereyle mücadelede kullanılıyor.


Hava, toprak ve suda organik olarak depolanan ve doğada sürekli devinim halinde olan karbon; canlı ve ölü organizmalardaki moleküllerde, atmosferde karbondioksit olarak, toprakta organik madde olarak, fosil yakıt olarak ve okyanuslarda çözünmüş atmosferik karbondioksit olarak bulunuyor.