ULUSAL SÜTÇÜLÜK KONGRESİ EKİM'DE YAPILACAK

Ülkemiz sütçülüğünün uluslararası rekabette var olabilmesi için ülkemizde ve dünyada süt bilimi ve teknolojisi alanındaki son gelişmelerin ve bilim ve teknolojiye dayalı büyüme stratejilerinin öncelikli olarak tartışılacağı 3’üncü Ulusal Sütçülük Kongresi (USKO 2023), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından 5-6 Ekim günlerinde Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek. 


USKO 2023’ün ana temasının “Sürdürülebilirlik perspektifinden süt endüstrisinin geleceği” olarak belirlendiğini söyleyen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı, 3’üncü USKO Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ebru Şenel Özkan, “Sürdürülebilir gıda sistemleri başlığı altında süt ürünleri üretim teknolojileri, süt bilimi, süt kimyası, süt biyokimyası, süt fizikokimyası, süt ve ürünleri tekstürü ve reolojisi, süt ve ambalaj, süt mikrobiyolojisi, süt kalitesi ve hijyeni, fonksiyonel süt ürünleri, süt, sağlık, beslenme, süt endüstrisinde yenilikçi gıda işleme teknolojileri, süt endüstrisinde maliyet ekonomisi, süt bilimi ve teknolojisi eğitimi, çiğ süt üretimi ve kalite, süt endüstrisi yan ürünleri, süt endüstrisinde su ve karbon ayakizi ve yeşil mutabakat uyumluluğu konuları ele alınacak” dedi. Özkan, USKO’nun Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü’nün tarihinde yapılan ilk kongre olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Süt Teknolojisi Bölümü tarafından ilki 1976’da yapılmış Türkiye Sütçülük Kongreleri olduğunu biliyoruz. Ancak daha sonra gelişen çağın yenilikleri ve 21’inci yüzyılın bakış açısıyla yeni bir konsept ile USKO, 2017 yılında Ankara ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümlerinin ortaklığında başlatılan bilimsel bir faaliyet olarak devam etti.”


Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ve Karma Grup iş birliği ile kurulan Süt Akademisi, akademinin teorik ve deneysel bilgi birikimini sektörde saha deneyimine sahip uzmanların pratik bilgi birikimleri ile birleştirerek süt endüstrisinin çalışanlarının hizmetine sunmayı amaçlıyor. Akademi’nin periyodik olarak düzenlenen farklı modüllerden oluşan bir eğitim programı bulunuyor. Süt Akademisi eğitim modülleri süt kabul ilkelerinden, proses teknolojisine, kalite standartlarına, temizlik ve sanitasyon pratiklerine, mevzuat ve Ar-Ge’ye dayalı ürün geliştirmeye kadar değişen farklı konulardan oluşuyor.


Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Şenel Özkan’ın da içerisinde yer aldığı Süt Akademisi eğitim modülleri Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi ve program koordinatörü Prof. Dr. Barbaros Özer başta olmak üzere Ege Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Akdeniz Üniversitelerinde konusunda yetkin akademisyenler ile sektör profesyonellerinin katkısıyla yürütülüyor. 


Süt Akademisi’nin 2023 yılı eğitimleri, marka-kalite algısının oluşturulması, yeni süt işleme teknolojilerinin mevcut ve potansiyel uygulama alanları ve süt işletmelerinde maliyet ekonomisi gibi konuları da içeriyor. 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle süt ve süt ürünlerinde ulusal ve uluslararası mevzuat konularını içeren ikinci modülün 2 Haziran’da İstanbul’da yapılması planlanıyor.