Aromsa Teknik Satış Müdürü Dilek ALTAY: YAPAY ZEKAYI ÜRÜN GELİŞTİRMEDE NASIL KULLANIRIZ?

 

Dilek ALTAY / Aromsa Teknik Satış Müdürü


 

 

YAPAY ZEKAYI ÜRÜN GELİŞTİRMEDE NASIL KULLANIRIZ?

3. Bölüm

 


İlk iki bölümde ürün geliştirmede yapay zekayı nasıl kullanabileceğimize dair Chat GPT’ye sorular sorduk. Amacımız yapay zekadan en etkin nasıl yararlanabileceğimizi yine bir yapay zeka ürününden öğrenmekti. Soru cevap yoluyla bir yapay zeka uygulaması olan ChatGPT’nin çalışma algoritmasına dair  fikir sahibi olduk. Sorularımız arasında hedef kitleye yönelik yeni ürün önerileri, bu ürünlere dair reçete, reçetedeki herhangi bir bileşene alternatif hammadde dahil bir çok konu vardı. Hatta bu bilgileri nerelerden aldığını, benzer kaynaklardan yararlanmasının geliştirilecek yeni ürünleri aynılaştırma riski olup olmadığını da sorduk. Her bir sorumuza tatmin edici cevaplar aldık. 


Detaylar için makalenin 1. ve 2. bölümüne bakabilirsiniz.


 

Yapay zeka (AI) uygulamalarıyla etkileşimde bulundukça anlıyoruz ki; AI’ı ürün geliştirme süreçlerimize dahil edebilmek için öncelikle güçlü bir veri tabanımız olmalı. Bu veriler ürün geliştirmede kullanılacak bütün dataları en güncel, en kapsamlı haliyle içermeli. Ve bu veri tabanı, kullanacağımız ürün geliştirme modülü ile konuşuyor, yeni datalarla kendini güncelliyor olmalı. 


Bu bölümde ChatGPT’nin yanıtlarının kalitesini artırmanın yollarına değineceğiz. Yalnızca birkaç koşul ekleyerek veya bazı senaryolar belirleyerek sorularınıza daha özel yanıtlar üretebilir. ChatGPT, sorularınıza ve yönlendirmelerinize çarpıcı, insan benzeri yanıtlar üretebilen inanılmaz derecede güçlü bir araç. Ancak isteklerinize daha kesin ve alakalı yanıtlar alabimek için bazı teknikler kullanmak gerekiyor. Bu tekniklere geçmeden önce “Prompt” kavramından bahsedeceğiz. Prompt kelime anlamı itibariyle oyunculara ezberlerini hatırlamaları için fısıldanan sufle demek. Bilgisayar bilimlerinde ise Prompt komut anlamına geliyor. Yani bilgisayarın herhangi bir işlemi gerçekleştirebilmesi için kullanılan metin veya simge girdileri. ChatGPT gibi AI uygulamalarında ise bilgi almak istediğimiz konuyu ifade cümlemize ya da sorduğumuz soruya Prompt deniyor. Bunu AI ile bir konuşma için sahneyi hazırlamak gibi düşünebiliriz. Kullanacağımız Prompt’ların kalitesi, alacağımız cevapların kalitesini doğrudan etkiliyor. 


Prompt Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1. Bir Rol Atayın

ChatGPT’den en iyi sonuçları almanın bir yolu ona bir rol atamaktır. Bu, istemlerinize daha uygun yanıtlar almanın etkin bir yöntemidir. ChatGPT’ye bir soru sormak her zaman bir tür yanıt üretecektir, ancak bunun alaka düzeyi gereksinimlerinize uygun olmayabilir. Sorunuzu bir rol çerçevesinde çerçeveleyerek bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Örneğin ChatGPT’ye “Bisküvi ve kurabiyede hangi tatlar öne çıkıyor” diye sorduğunuzda alacağınız cevap ile “unlu mamüller kategorisinde ürün geliştirmede çalışan bir arge uzmanı olarak bisküvi ve kurabiyelerde hangi tatlar öne çıkıyor?” diye sorduğunuzda alacağınız cevaplar farklı olacaktır. Size kim olarak cevap vermesini istediğinizi belirtin. 


2. Sorunuzun Bağlamını ve Hedef Kitlenizi Tanımlayın
Bağlam; bir bilgi, düşünce ya da kavramın kendinden önceki ve sonrakine uygunluğu, o düşüncelere bağlı olarak beliren anlamı, onlar arasında çelişmeye yer vermeyen bağlantısı demektir. Sorunuzun bağlamını belirtmek için bu soruyu neden sorduğunuzu, daha önceki hangi çalışma ve denemelerin sizi bu noktaya getirdiğini ve cevap doğrultusunda neler yapmayı planladığınızı belirtirseniz sorunuza bu bağlamda bir cevap gelecektir. Yaratıcı cevaplar almak ve hedefe odaklı bilgiler üretmek için bu çıktıları kimlerle hangi amaçla paylaşacağınız konusunda bilgiler vererek çok daha etkileyici sonuçlar elde edebilirsiniz. 

 


3. Zincirleme Prompt’lar 
ChatGPT, istendiğinde sizin için yeni bir ürün tasarlayabilir. Ancak, yalnızca “benim için bir bisküvi reçetesi yazar mısın?” prompt’unun bazı dezavantajları vardır. İlk olarak, tam olarak ne istediğinizi belirtmediğiniz için cevap sizi tatmin etmeyebilir. Ancak zincirleme promptlar içeriği belirli bilgiler ve anahtar kelimelerle ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde uyarlamanıza olanak tanır. Örneğin 2. bölümdeki sorularda olduğu gibi önce “Z jenerasyonunun atıştırmalık tercihleri neler?” diye sorup füzyon tatları cevabını aldıktan sonra “Türkiye pazarına yönelik atıştırmalık seçenekleri için füzyon gıdalara örnek verebilir misin?” diyerek soruyu derinleştirebiliriz. Sonrasında da bu tatları hangi atıştırmalık kategorilere nasıl uyarlayabileceğimizi sorup en sonunda ürün reçetesi isteyebiliriz. Bu yöntem daha etkin cevaplar almamızı sağlayacaktır.


4.Çıktıyı Formatlayan Prompt’lar
Sorularınızın cevaplarını bir liste, grafik veya tablo halinde isteyebilirsiniz. Böylece daha anlaşılır ve duruma göre sunumlarınızda kullanabileceğiniz formatta cevaplar üretebilirsiniz.


5. Kendi Prompt’larını Oluşturmak için ChatGPT’yi Kullanın
ChatGPT’nin temelini oluşturan yapay zeka oldukça güçlü araçlara sahip. O kadar güçlü ki, birkaç talimatla kendi prompt’larını oluşturabilir ve araştırmanızın ilerlemesi için size çeşitli rotalar sunabilir. Yani soruyu nasıl sormanız gerektiğini yine ona sorabilirsiniz.


6. Yanıta Kendi Kişiliğinizin Yansımasını Sağlayabilirsiniz 
Prompt’a kendinizi tanıtarak başlayabilirsiniz “Fırıncılık ürünleri, şekerleme ve tuzlu atıştırmalıklar kategorilerinde ürün geliştirme ve kategori yönetimi konularında çalışan bir Kimya Mühendisi olarak bitki bazlı ürünler konusunda senden bilgi almak istiyorum” diye başlarsanız ChatGPT buna göre cevap verecektir. Aynı soruyu başlangıcındaki bu tanımlama olmadan sorduğunuzda cevaplar arasındaki farkı göreceksiniz. Hatta sıkıcı bir konuda bilgi almanız gerektiğinde ChatGPT’den cevaba biraz mizah katmasını veya anlaşılmayı kolaylaştırıcı hikayeleştirmeler yapmasını isteyebilirsiniz. Böylece kuru cevaplar yerine size özelleştirilmiş cevaplar alabilirsiniz.


Hem Türkçe hem de İngilizce olarak soru sormak, komut vermek mümkün. Ancak uygulamalarımızda İngilizce olarak sorulduğunda daha kapsamlı cevaplar verdiğini görüyoruz.

 

ChatGPT, ürün geliştirmede kullanabileceğiniz AI uygulamalarından sadece bir tanesidir. Tüm hammaddelerinizin kritik özelliklerini tanımladığınız, hangi oranlarda birleştirildiğinde hangi özellikte bir ürün elde edeceğinizi simule edeceğiniz reçete geliştiren AI uygulamalarıyla ürün geliştirme süreciniz hızlandırılıp, daha etkin hale getirilebilir. Reçetedeki temel hammaddelere atanacak indikatif değerlerle reçetenin sonunda çıkacak ürünün kıtır, çıtır, gevrek ya da yumuşak olacağı deneme yapmadan teorik olarak öngörülebilir. Bu dataları tanımladığınız bir öğrenen makina uygulamasına istediğiniz tekstürü belirttiğinizde olası reçete seçeneklerini sunabilir. Bu sayede kişiler arası bilgi ve tecrübe seviyelerindeki farklılıklardan kaynaklı zaman kayıpları ve isabetsiz deneme sayıları azaltılabilir. Böylece yapay zeka araçlarının kullanımıyla sağlıklı, lezzetli, sürdürülebilir, optimum maliyetli ürünler yaratmanın karmaşıklığının üstesinden gelinebilir.