DOĞAL KAYNAK SULARI VE MİNERALLİ SULAR; FONKSİYONELLİĞİN EN DOĞAL HALİ

 

Bülent SOYER / Aromsa İş Geliştirme ve Satış Müdürü


 

İçecekler, insanların tüketim alışkanlıklarının ve tükettiklerinden beklentilerinin yansıması haline geldi. Doğa ve sağlık, günümüzün ve muhtemelen önümüzdeki yılların trendi haline geldikçe bütün içecek segmentlerinde insanların beklentilerinin sonuçlarını daha fazla görmeye başladık. Pozitif beslenme, hidrasyon gibi kavramlar karşımıza artık sıklıkla çıkarken içecek pazarı, başta fiziksel sağlık, zihinsel sağlık ve enerji olmak üzere bir dizi sağlık yararları vurgusu liderliğindeki fonksiyonelliği tüketimindeki kolaylıkla da birleştirince, bu anlamdaki taleplere de yön veren güçlü trendler sayesinde fırsatlar yakalayan her tür tüketicinin bekletilerininin karşılığını en az bir ürün grubunda bulabildiği oldukça geniş çeşitliliğe sahip daha güçlü bir endüstri haline geldi. 


İyi hissetmek tüketicilerin %40’ı için daha sağlıklı bir yaşam tarzının en önemli itici gücüdür. Küresel olarak tüketicilerin %61’i ‘sağlıklı yaşamın sağlıklı ve besleyici bir diyet uygulamak anlamına geldiğini söylüyor. Daha iyi beslenme, daha iyi zindelik, daha iyi sağlık, daha iyi uyku gibi sağlıkla ilgili talepleri karşılayan bileşenlerin odak noktasında da ‘’hidrasyon’’ terimi var. Çünkü sağlıklı hidrasyon aslında fonksiyonel faydalara da katkıda bulunan en temel ihtiyaçtır. 


Sağlıklı hidrasyon ve su;
Sağlık faydalarından da öte yaşamsal bir öneme sahip ve hidrasyonun en temel bileşeni olan su da sağlıklı bileşenlerle takviye edilerek, sağlık ve iyilik trendleri içinde yerini aldı. Bu bağlamda fonksiyonel bileşenlerle takviyeli sular, karşımıza botanik infüzyonlar, vitaminler, kafein gibi girdilerle ya da elektrolitlerle zenginleştirilerek ‘’güçlendirilmiş hidrasyon’’ vurgusuyla çıkmaya başladı. Fonksiyonel suları, tüketicilerin ilgi alanına sokan önemli bir diğer unsur olarak da doğal aroma vericilerle zenginleştirilen içim zenginliğini de eklemek gerekir.


Maden suları doğal olarak fonksiyonel; 
Maden suları kısaca, büyük miktarda çözünmüş mineraller içeren sular olarak tanımlanabilir. Doğal kaynaklardan elde edilen maden suları genellikle yüksek miktarda kalsiyum karbonat, magnezyum sülfat, potasyum ve sodyum sülfat içerirler.


Doğal maden sularının şişelenmesi ve ticarileştirilmesi ilk olarak 16. yüzyılın ortalarında Avrupa’da Belçika’da Spa, Fransa’da Vichy, İtalya’da Ferrarelle ve Almanya’da Apollinaris kaynaklı maden suları ile başlamıştır.


İlk mekanik dolum makinesinin 1840 yılında Fransa’da icat edildiği ve 19. yüzyılın sonlarında tüm kıtada şişeleme fabrikalarının ortaya çıktığı söyleniyor. Bu nedenle, 1851’de İngiltere’nin ilk şişelenmiş suyu olan Malvern, 1892’de Almanya’nın Appolinaris’i ve 1899’da İtalyan maden suyu San Pellegrino dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri de suları kaynağından şişeleme eğilimini benimsedi.


Sağlıklı hidrasyonun en temel girdisi olan sular içinde maden sularının yeri mutlaka ki çok özeldir. Fonksiyonel sağlık yararlarını ilave bileşenlerden alan pek çok içecek türünün aksine maden suları, doğal olarak içerdikleri zengin mineral kompozisyonlarıyla özellikle sağlıklı hidrasyon kavramının doğal tanımı gibidir. 


Mineralli su endüstrisindeki başlıca trendler arasında, rahatlık ve sağlık bilincine sahip ürünlere olan talebin artması ve aromalı ürünlerin yükselişi yer alıyor. Tüketicilerin sağlık beklentilerinin karşılığı mineralli suların zengin mineral içeriği ile karşılık bulabiliyorken ilave fonksiyonel faydalar, yükselen trendler içinde yer almaya devam eden sindirim sağlığı talebi içinde probiyotik, prebiyotik ya da postbiyotik bileşenlerin varlığı ile destekleniyor. Geleneksel olarak maden suyu tüketiminin özellikle ülkemizde sindirime yardımcı olarak görüldüğünü düşününce bu beklentiye yeni bir yaklaşım getirebilme potansiyeline sahip bu bileşenlerin, maden suları içinde yer alması maden suyundan bu beklentileri de destekleyen bir unsur olarak önemlidir.


Maden sularında bitkisel ekstraktların önemi 
Bitkisel ekstraktların fonksiyonel faydaları içinde yer alan bilişsel sağlık ya da adaptojenik yönleri de bitkisel ekstrakt içerikli mineralce zengin kompozisyonlar içinde raflarda yerlerini almaya başladı. Aromalı ve meyve suyu içerikli çeşitler özellikle yeni jenerasyonun maden suları ile tanışmaları için bir anahtar rolü üstlendiler. 


Uzun yıllar gıda takviyeleri olarak karşımıza çıkan pek çok bileşenin, içeceklerin geniş seçenekli dünyası içinde yer almasıyla fonksiyonel ve güçlendirilmiş alanda önemli fırsatlar ortaya çıkmıştır. Tüketicilerin giderek daha fazla sağlıklı yaşlanmaya ve bütünsel sağlığa odaklandığı günümüzde bu taleplere en güçlü karşılık verebilecek segmentlerden bir tanesi de doğal fonksiyonel yanıyla kuşkusuz ki doğal kaynak suları ve mineralli sular olacaktır.

 

Aromsa olarak her biri kendine has mineral kompozisyonuna sahip farklı mineralli sularla yaptığımız başarılı uygulamalarla botaniklerin gücünü, probiyotik ve prebiyotik bileşenleri maden sularının zengin mineralli dünyasıyla buluşturuyor ve aromalarımızdan gelen içim zenginliği ile keyiflendiriyoruz.


Kaynakça
* https://naturalmineralwaterseurope.org/water/history-of-natural-mineral-water/
* https://www.britannica.com/science/mineral-water
* https://www.innovamarketinsights.com/press-releases/  
   consumers-seek-out-brands-that-respond-to-their-core-values-at-economic-price/


- Detaylı bilgi için; www.aromsa.com adresini ziyaret ediniz.