RÖPORTAJLAR

“Müşterilerimiz geleceğe hazırlanırken, ihtiyaç duydukları sistemleri, bizler tasarlamayı tamamlamış, onların ihtiyaçlarını karşılayacak en uygun, en çevreci ve yerli üretim ile en uygun fiyatta kendilerine sunmaya hazır olacağız. Rakiplerimizden en büyük farkımızın bu olduğuna inanıyorum. Geleceğe hazır olmak…” diyen Hemitek Teknik Genel Müdür Yardımcısı Melih MÜMİN ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.

 

                 

 

Sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?
Gıda mühendisi bir babanın oğlu olarak doğup, öğrencilik hayatımı da böyle geçireceğimi düşünürken, üniversite seçimleri sırasında aslında elektrik-elektronik mühendisliğinin bana daha uygun olduğunu ve babanın izinden gitmenin aynı adımları atmaktan farklı bir yolu olabileceğini fark ettim. Teknolojinin gelişiminin gıda sektörünü de etkileyeceğini, yurt dışından gelen sistemlerin bir süre sonra yerli sistemlere dönüşeceğini düşünerek, firmamızın temsilcisi olduğu SPX’in Fransa Mühendislik biriminde çalışmaya başladım. Gerekli bilgi ve deneyimi kazandıktan sonra çeşitli projelerde bu deneyim ve bilgiyi artırmak, yerli sistemlerin kurulmasına katkıda bulunmak için geri döndüm.


Belki de meslek dalının getirisiyle, her zaman “Eskiden her şey daha iyiydi. Yeni yeni icatlar işte..” diyenlerin aksine ve hatta onlarla mücadele ederek, sürekli yeniliklerin sistemlerimize uygulanması, “Daha fazla ne yapılabilir?” diyen tarafta olmaya çalıştım. Şirket olarak sürekli olarak genç mühendis ve çalışanlarla ilerliyoruz. Genç insanların bakış açılarının ve enerjilerinin, doğru yönlendirilebilirse, harika sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Şirkette en büyük yatırımlarımızı gençler üzerine yapıyoruz. Bu şirket bakışımızı devam ettirmeyi, insana yatırımın yatırımların en büyüğü ve en önemlisi olduğuna inanıyorum. Otomasyon ve Devreye Alım Müdürü olarak görev aldığım şirketimizde, 2021 yılı itibariyle Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yürütüyorum.

 

Kurulduğu günden bugüne Hemitek’in hikayesinden biraz bahsedebilir misiniz? 
Hemitek, büyük abisi olan Hemisan şirketinin teknoloji ve proje tasarım/yönetimi kısmında faaliyet göstermek amacıyla 2005 yılında hayata geçti. Hemitek yenilikçi ürünleri, müşterilerinin beklentilerine uygun hazırladığı proses çözümleri ve satış sonrası servis desteği ile gıda, süt, içecek ve kozmetik endüstrilerine hizmet vermektedir. Gerçekleştirdiğimiz projelerin yazılım ve tasarımların ve saha uygulamalarının tamamını bizzat kendi mühendislerimiz ve çalışanlarımızla hazırlarken, kalitesinden ödün vermeden hizmet veren bir marka olmaya devam ediyoruz. Kapsamlı ve son teknoloji ürün yelpazemiz, yüksek donanım kalitemiz ve nitelikli otomasyon hizmetlerimiz ile müşterilerimiz için yüksek kalitede mühendislik çözümleri sunmaktayız. 


Hemisan ile 20 seneyi aşkındır Türkiye’de faaliyette bulunduğumuz süre boyunca elde ettiğimiz kazanımları şimdide yurt dışında taşımaya karar verdik. Özellikle Pakistan ve Katar’da bu tecrübemizi ve gücümüzü kullanmak, bu ülkeleri de faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalara eklemeyi 2021 yılı için hedef edinmiş durumdayız. 


Ürün gamınız ve sektöre kazandırdıklarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Aslında temel ürünümüz “Çözüm” diyebiliriz. Müşterilerimize üretim ve katma değer sağlayacakları, verimliliklerini ve ürün güvenirliliklerini artıracakları, kapasite artışları veya ürün gamlarına katacakları yeni ürünlerde ihtiyaç duyacakları teknik destek, tasarım ve sistemleri yani “Çözüm”leri sağlıyoruz. Bu sistemleri yaparken, SPX/APV'nin ürün portföyünde bulunan, gıda, süt ve içecek endüstrilerinin yanı sıra kimya, kozmetik ve ilaç endüstrilerine göre dizayn edilmiş, geniş çalışma aralığı ve çeşitliliğindeki pompalar, vanalar, ısı değiştiriciler, separatörler ve homojenizatörlerini kullanıyoruz.


Üretim teknolojiniz ve AR-GE faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Özel üretim ekipmanları geliştirmek için ürün verimliliğini net bir şekilde test edebilmek gerekiyor. Bu testlerden net sonuçları çıkarmak içinse çok sayıda özel endüstriyel analiz ve bilgi gerekiyor. Hemisan olarak biz, bir üretim tesisinin ihtiyaçlarına uygun ürünler veya sistem tasarlarken kendi tecrübemizin yanında iş ortaklarımızın tecrübelerinden de faydalanıyoruz. Örneğin, temsilcisi olduğumuz SPX FLOW bu alanda 100 yıllık deneyime sahiptir. Dünya çapında yayılmış araştırma ve geliştirme merkezlerinden ve yıllardır birlikte çalıştığımız iş ortaklarımızdan gelen her bir ayrıntı, bilgi ve tecrübenin kendi tecrübemizle harmanladığımızda şirket ömrümüzden çok daha fazla tecrübeyi kısa zamanda elde etmiş oluyoruz.


Hali hazırda TÜBİTAK destekli yürüttüğümüz projelerimizle yanında edindiğimiz tüm “know-how”ı yerli müşterilerimize sunarak, Türkiye'de üretilebilecek ürünleri ve sistemleri üreterek yurt dışından ithalatın önüne geçiyoruz. Ayrıca, sahip olduğumuz bu teknik bilgileri yurt dışına pazarlayarak ülke ekonomisine destek olmak için elimizden gelen katkıyı sunuyoruz.


Son birkaç yıl içerisinde şirketinizde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyiz? Sektörde yaşanan sorunlar ve sizin bu sorunlara getirdiğiniz çözüm önerileri nelerdir? 
Son yıllarda hep konuşuluyor, gezegenimizin ve tabii ülkemizin doğal kaynakları hızla azalıyor. Özellikle, temiz suyun bulunmasında yakın zamanda yaşanacak ciddi zorluklar bizi bekliyor maalesef. 2000 ile 2050 yılları arasında temiz suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. İşletmelerde su tüketimini azaltacak projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Sıfır atık hedefleri şirketlerin yıllık hedeflerinde öncelik ve yatırımlarında yüksek paylar almaya başlıyor. Bizlerde kendi otomasyon sistemlerimizle bütünleştirdiğimiz ürün ve kimyasal geri-kazanım yazılımlarımız, kimyasal kullanımını ve atığını azaltırken, filtrasyon tesislerimizle işletmelerde oluşan üretim atığını azaltmak için çalışıyoruz. Atığın oluşmasını engellemek ve yine de oluşan atığı yeniden bir ürüne dönüştürmek için tasarladığımız sistemlerimizi öncelikle çevresel sorumluluğumuzun farkında olarak çalışıyoruz. 


Süt ve süt ürünleri sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörde kullanılan ürünleriniz ve kullanıcılarınıza sunduğunuz avantajlar nelerdir?
Artan nüfusu beslemek için gıda üretiminin dünya çapında 2035'e kadar yüzde 69 artması öngörülüyor. Süt sektörü için hayvansal üretimlerin yanında, bitkisel üretimlerinde pazarda çok geçmeden yer alacağı bir gerçek. Hali hazırda, vegan beslenme tercihi ile birlikte bitkisel temelli üretimlere başlanmış durumda. Bunlar raflarda hayvan temelli süt ürünlerinin yanında yer almaya başladı bile. Soya sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü, hayvan sütü içermeyen dondurma ve yoğurt hatta peynir bunlardan sadece bazıları. Bu nedenle, yoğunlaştırılmış bitkisel sütleri ile üretilecek yeni ürünler, geleneksel ürün üretilen fabrikalarda yan yana işlenmeye başlayacaktır. Bizler iş ortaklarımızın yurt dışında yaşamaya başladıkları bu tecrübelerle ilgili bilgileri edinmeye ve herkes için yeni olan bu ürünlerin üretilmesi için gerekli hazırlıklar üzerinde çalışmaya başladık bile. Müşterilerimiz geleceğe hazırlanırken, ihtiyaç duydukları sistemleri, bizler tasarlamayı tamamlamış, onların ihtiyaçlarını karşılayacak en uygun, en çevreci ve yerli üretim ile en uygun fiyatta kendilerine sunmaya hazır olacağız. Rakiplerimizden en büyük farkımızın bu olduğuna inanıyorum. Geleceğe hazır olmak…


Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. 

DİĞER RÖPORTAJLAR