RÖPORTAJLAR

 

Ali Bey Meypo’nun belli başlı faaliyetlerinden biraz bahsedebilir misiniz? 
Meypo, 20 yıllık tecrübesi ile meyve ve sebze işleme makinaları imalatı ve anahtar teslimi projeler üretmektedir. Faaliyet konularını; meyve suyu ve püre konsantre üretim tesisleri, salça, reçel, marmelat, şarap, sirke, şalgam suyu, turşu, pekmez gibi gıda hatlarının anahtar teslimi üretimi şeklinde sıralayabiliriz.


Sektöre kazandırdıklarınız hakkında neler söylemek istersiniz?
Meypo; özellikle meyve suyu ve konsantre üretimi, salça tesisleri gibi proses makineleri ile dünya üzerindeki tüm meyveleri işlemek üzere hatlar kurabilecek ve tamamını kendi bünyesinde yapabilecek durumdadır. Dünyada sadece birkaç firmanın ürettiği meyve suyu ve salça evaporatörleri de buna dahildir. 


Son zamanlarda tam otomatik CIP ve tesis otomasyonları ve akıllı proses kurulumları termokompresör dizaynları ve meyve presleri konusunda geliştirdiği yeni modeller ile yüksek kapasite ve randımanlı makine üretimleri gerçekleştirmektedir. Ayrıca çok özel pompa imalatlarımız da olup, bunlar arasında monopomplar peristaltik pompalar, paslanmaz santrifüj pompalar ile 500 ton/saat kapasiteli paslanmaz zorlamalı evaporatör pompalarını sayabiliriz.

Üretim teknolojiniz ve AR-GE faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Son iki yıldır robotik kaynak yöntemleri su jeti, lazer gibi son teknoloji imalat usullerinin yanında 3 boyutlu modelleme tekniği sayesinde tüm tesis projelerimiz gerçeği yansıtacak şekilde müşterilerimize sunulmaktadır. 


AR-GE faaliyetlerimiz içerisinde, 
* Yüksek kapasite ve randıman sağlayan hidrolik meyve presleri dizaynlarımız üzerinde çalışmaktayız.
* Ultra-Nano filtreleme ile filtrasyon, konsantre eldesi, renk maddelerinin üretilmesi gibi konularda ciddi ilerleme sağladık. 
* Pekmez üretiminde katkı maddesi kullanmadan üzümün işlenmesi konusunda çalışmalarımız sonuçlanmak üzere. Bu proje sonuçlandığında meyve suyu sektöründe de bir çok kalite kusurunu çözebilecek katkısız ürünler üretmeye ilk adımlarımızı atmış olacağız. 
  

Son birkaç yıl içerisinde şirketinizde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Son yıllarda alkol üretim tesislerinde bazı çalışmalara başladık. Alkol üretiminden sonra kalan atığın (Şilempe) değerlendirilerek yem ve gübre sektörüne kazandırılması ile ilgili projemiz tamamlanmış olup, şu an montaj aşamasındadır. Bu sayede çevreye salınımı uygun olmayan atıkları ekonomiye kazandırma yolunda önemli bir projeye daha imza atmış olacağız. 


Sektörde çalışmakta olan birçok firmanın evaporasyon buhar sarfiyatlarının azaltılması ve üretim kapasitesinin artırılması konularında sayısız projeyi hayata geçirdik. Hali hazırda devam etmekte olan kuru ve yaş üzümden alkol işleme tesisi projemizin üretimi devam etmekte olup, önümüzdeki günlerde montaj aşamasına geçilecektir. Yurt dışı için kapya biber işleme tesisi imalatımız da devam etmekte olup, Temmuz ayı içerisinde montajı gerçekleştirilecektir.


Meypo olarak pandemi sürecini nasıl geçirdiniz? 2021 ikinci yarısı için planlarınız nelerdir?
Tüm dünya 2020 yılında uzun zamandır eşi görülmemiş bir durumla karşı karşıya kaldı: Pandemi. COVID-19 salgını ve karşısında alınan önlemler küresel ticaretten bireysel hayatlara kadar her alanı, beklenmedik bir boyutta etkisi altına aldı. Özellikle Avrupa'da meydana gelen pandemi sonuçları ile gördük ki, gıda ürünlerine ulaşım ve üretim kapasiteleri ciddi yaralar aldı. 


Sağlık önlemleri tarım ve gıdada verimi düşürürken, ham madde temininde yaşanan kırılmalar üretimi zorlaştırdı. Bugün etkileri hafiflese de, salgının tekrar etmesi veya benzer başka krizlerin ortaya çıkması olasılığı üreticiden tüketiciye, kamudan özele, gıda tedarik zincirinin her halkasının en büyük endişesi olarak devam etmektedir.


Gıda imalat sektörü olarak ilk başta çok ciddi kapasite kayıpları yaşansa da üretimine yönelik yatırımların devam etmesi gerekliliği kaçınılmaz bir sonuç olarak ortadadır. Bilindiği gibi makine yapan makineler ülkemizde çok büyük bir yer tutmamaktadır. Ancak gıda maddelerini işlemeye yönelik makineler üretmek aslında bu gelişmişlik göstergesine denk bir durumdur ve özellikle üzerinde durmamız ülkemize ciddi ekonomik açılımlar sağlayabilir. 


Biz şirket olarak Pandemi sürecinin başlangıcında her işletme gibi belirli sorunlar yaşasakta devam eden süreçte gıda üretimine yapılan yatırımlar sayesinde mevcut durumu fazla etkilenmeden aşabildik. Firma olarak bu süreçten çıkardığımız değerlendirmeler ile hızlı ve kaliteli imalata yönelik yeni teknoloji yatırımları ile farklı sektörlere yönelik makine imalatlarına hız vermiş bulunmaktayız.


İçecek sektörünün geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?
Teknolojik yeniliklere uyum sağlayan, sürekli değişim gösteren ve müşteri eğilimlerine göre şekillenen sektörlerden biri de yiyecek-içecek sektörüdür. İnsanın en temel ihtiyacını karşılayan bu sektördeki ürün ve hizmetler teknolojiyle birlikte değişen yeni hayat tarzlarıyla örüntülü biçimde gelişmekte ve yeniden yapılandırılmaktadır. Firma olarak deneyimlerimiz doğrultusunda müşterilerimize doğru makine üretimi ve gelişen teknolojik uygulamaların adaptasyonu ile her zaman gerekli desteği vermekteyiz.

Sektörde yaşanan sorunlar nelerdir?
Türk ekonomisinin önemli yapı taşlarından biri olan Gıda ve İçecek Sanayi; yatırım, üretim ve istihdam yapısı ile ülke ekonomisinin en dinamik sektörüdür. Türkiye için stratejik öneme sahip olan gıda ve içecek imalatı, sanayi alt sektörleri arasında en büyüklerinden olup, üretim değeri, istihdama sağladığı katkı, ihracatı ve dış ticareti karşılama oranı ile ülkemizin önemli sektörlerinden biridir. 


Gıdanın, insan yaşamının en temel ihtiyacı olması ve toplum sağlığı açısından kritik önem taşıması, gıda üretim-tüketim zincirini günümüzün en önemli konularından biri haline getirmiştir. Bu nedenle gıda sanayinde, tüm üretim-tüketim zincirinin dahil edildiği AR-GE, teknoloji geliştirme ve inovasyon odaklı çalışmaların geliştirilmesi ve örnek projelerin desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Gıda üretim sektörünün kendi içinde yaşadığı bu problemler dolaylı yoldan biz makine üreticilerini de etkiliyor olsa da bunun haricinde makine imalat sektörü olarak bizim direk yaşadığımız sorunlar olarak artan maliyet ve malzeme giderleri önemli unsurlar olarak öne çıkmaktadır.


İhracat potansiyeliniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Hali hazırda Kosova’ya ihracatımızın bir kısmı gönderilmiş olup, ikinci proses hattının imalatı devam etmektedir. Yurt dışında da bir yatırıma giderek, yabancı ortaklı şirket kurulumunu gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Buradaki üretim fabrikamızda gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.


Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

DİĞER RÖPORTAJLAR