RÖPORTAJLAR

“Yakın zaman içerisinde dünya üzerinde bölgesel ihtiyaçlar ve fırsatlar değerlendirilerek, teknik alt yapımız, sektör tecrübemiz ve güçlü finansal yapımız ile Avrupa’da farklı lokasyonlara ve Orta Amerika’ya ihracat yapmayı planlıyoruz” diyen Papix Plastik San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar AYDIN ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.


 

Ümit Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? 

1975 yılında İstanbul’da doğdum. Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra 1998 yılından itibaren plastik ambalaj sektöründe görev almaya başladım. 


Papix Plastik'in gelişim süreci hakkında ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?
2008 yılında Küçükbay Grubu'na katıldıktan sonra yatırım ve yenileme sürecine giren Papix Plastik, geçen 3 yılda yüzde 50'lik büyüme sağladı. PET preformda günlük 800 bin ve PET şişede günlük bir milyon 200 bin adet üretim yapan Papix Plastik, iç ve dış piyasada önemli bağlantılara imza attı. Ürün çeşitliliği ve kalitesi konusunda uluslararası standartlara sahip Papix Plastik'te, günde 15 ton hammadde işlenirken, 20 bin metrekarelik alana kurulu fabrikada 80 personel görev yapıyor.


Yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Sürekli yatırım ilkesiyle sektörün önde gelen şirketleriyle çalışmaktayız. Doğu Avrupa ile Ortadoğu pazarında toplam 28 ülkeye ihracat ile 2024 yılında da yüzde 20'lik büyüme hedeflemekteyiz. Sürdürebilirlik ve Katılımcı Yönetim Sistemi politikasıyla kalite kontrol departmanı, vardiya amirleri, bölüm şefleri ve diğer çalışanların da fikirleri alınarak, günlük kontrol ve kapasite artırıcı öneriler hızla hayata geçirilmektedir. Özellikle karbon ayak izimizi düşürmek adına radikal kararlar alıp, üretim hattımıza uyarlamaktayız. Uzun yıllardır katıldığımız TÜYAP Avrasya Ambalaj Fuarı'ndan aldığımız mükemmel geri dönüşler nedeni ile fuar katılımlarını sıklaştırma kararı aldık. Fuarlar aynı zamanda dış dünyaya açılan penceredir. Kendinizi ne kadar iyi anlatırsanız, sınırlarınızı o kadar genişletebiliyorsunuz.


Üretim tesisleriniz nerede bulunuyor? Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve üretimde uyguladığınız kalite politikanız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ambalaj fabrikamız Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yer almaktadır. Fabrikamızın konumu lojistik anlamda tüm otoban ve limanlara yakınlığı avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. BRC belgelendirme konusunda ciddi adımlar atmaktayız. Global dünyada sadece iyi üretim yapmak değil, standartlara uygun sürdürebilirlik politikası ile üretim yapmayı hedeflemekteyiz. Bu noktada ilk etapta tüm personelimize eğitim programlarını yıl başında oluşturmaktayız. Personelimizin standartları anlaması, uygulaması önceliklidir.


Papix’in satış ve servis ağında bulunan ülkeler ve bu bölgelerdeki konumu hakkında neler söylemek istersiniz?
Üretmekte olduğumuz ürünlerden, şişe grubunda ihracat konusunda navlun maliyetleri, ticareti çok uygulanabilir kılmıyor. Ancak preform üretimimizde Orta Avrupa ülkelerine ve Ortadoğu’ya kısmi olarak ihracatımız mevcut. Yakın zaman içerisinde dünya üzerinde bölgesel ihtiyaçlar ve fırsatlar değerlendirilerek, teknik alt yapımız, sektör tecrübemiz ve güçlü finansal yapımız ile Avrupa’da farklı lokasyonlara ve Orta Amerika’ya ihracat yapmayı planlıyoruz.


Gelelim Türkiye’ye... Papix’in ülkemizdeki konumu ve gelecek dönem hedefleri nelerdir?
Papix olarak uzun yıllardır özellikle yemeklik yağ sektörünün öncü firmalarına PET preform, PET şişe, kapak ve kulp grubunda üretim yapmaktayız. Bunların dışında, temizlik sektörü ve süt ürünlerinde de aktif olarak piyasanın öncü firmalarına ürün sağlıyoruz. Gelecek dönemde güçlü olduğumuz alanlarda kalıcılığımızı artırmak, temizlik ve süt sektörlerinde yenilikçi, müşteri odaklı yaklaşımımızla preform, şişe ve kapak gruplarında yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda polietilen grubunda, çevreci ürünler ile sektöre farklı bir nefes getirme çalışmalarımız var.


Kurdaki dalgalanma, pandemi süreci, Rusya-Ukrayna savaşı derken birçok etken yaşandı. Siz Papix olarak bu süreci nasıl geçirdiniz? 
Güçlü finansal yapımız, güçlü müşteri ağımız ve sektör gerçeklerini dikkate alarak, sizin de bahsettiğiniz gibi kurdaki dalgalanmaları yakından takip ederek, girdi maliyetlerini dengeleme stratejisi izledik. Böylelikle üretim maliyetlerimizi rekabet edebilir kılmayı amaçladık.


Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

DİĞER RÖPORTAJLAR