RÖPORTAJLAR

Teknosin’in Genel Müdürü, ortağı ve ikinci nesil temsilcisi İdil Yağlı PAKER:
“KENDİ ALANIMIZDA, TÜRKİYE’DE AR-GE VE ÜRETİM YATIRIMI YAPAN TEK ŞİRKETİZ”
Teknosin’i bir de sizden dinleyebilir miyiz? Ürün çeşitleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Teknosin olarak 30 yılı aşkın süredir kodlama ve markalama alanında bize güvenen müşterilerimizin çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz. Kodlama ve markalama sürecini müşteri taleplerine en uygun şekilde yazılım çözümlerimizle hat boyunca tüm dijital iletişimlerini gerçekleştiriyoruz. Ekibimiz, müşterilerle temsilciliğini üstlendiğimiz markaların ürünlerini pazarlamanın çok ötesinde teknik bir iş birliği iletişimi yakaladığı için uzun süredir markalama alanındaki pazar payının büyük kısmına sahibiz. Şu an inkjet/mürekkep, nokta vuruş, kazıma, termal transfer ve lazer (CO2, Fiber, Green) teknolojilerinin yanında, kendi markamız, Teknoprint yaz yapıştır etiketleme sistemlerini içeren geniş çözüm portföyümüz ile 20’den fazla sektörde hizmet veriyoruz. Kodlama ve markalama süreci üretilen ürünlerin numara, harf, şekil ya da QR karekod gibi semboller kullanılarak bir diğer üründen bağımsız şekilde tanımlanmasını ve izlenebilir hale gelmesini sağlamaktadır. Kodlama markalama gereksinimi gıda ve içecek gibi sektörlerde yasa gereği zorunluluktan doğsa da birçok farklı sektördeki çözüm ortağımız bu süreci kalite takibi ve izlenebilirlik için talep etmektedir. Bizim önceliğimiz, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve ambalaj malzemesi farklılıklarına göre en uygun ve maliyet avantajı sağlayan çözümleri geliştirmek. Bunların arasında öncelikli olarak; üretimi bitmiş ürünler için tarih, parti numarası kodlama; sevkiyat ve depolama aşamasındaki ürünler için ise koli kodlama ile paket ve palet etiketleme uygulamalarını gösterebiliriz.
İçecek sektöründe kullanılan ürünleriniz hakkında ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?
İçecek sektöründe şişe kodlamada ortamın nemi, hatların hızı dolayısıyla ortaya çıkan güçlükler karşısında Leibinger küçük karakter inkjet makinemiz başarılı bir şekilde güvenen müşterilerin sayısını artırmaya devam etmektedir. Ben özellikle koli ve palet etiketleme ihtiyaçları için kendi markamız Teknoprint’den söz etmek isterim. 2022 yılı 3. çeyreği itibari ile toplam model sayısı 6’ya çıkarttığımız Teknoprint markamız ile içecek ve lojistik sektöründeki üretimi bitmiş ve paketleme aşamasına gelmiş ürünlerin palet etiketleme ve yaz-yapıştır etiketleme ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sıyırmalı modellerimiz olan Teknoprint YYS (yaz yapıştır sıyır), YYTS (yaz yapıştır tut sıyır) ve Compact S (sıyırmalı) ile özellikle paket ve kutu üzerine barkod etiketi yazıp yapıştırma uygulamalarında kullanılıyor. Sektörde yaygın bir uygulama olan, tek yön palet etiketleme uygulamalarında müşterilerimize Teknoprint YYT modelimizi sunuyoruz. GS1 barkod sınıfına uygun, SSCC (taşıma birimi numarası) barkodları içeren etiketleri paletlerin 2 ardışık yüzeyine uygulamak için ise Teknoprint YYP palet etiketleme makinesini sunuyoruz. Kullanıcıların güvenlik önceliklerini de düşünerek standart koruyucu kabin ile geliştirdiğimiz palet etiketleme makinemiz paletlerin 3 farklı yönüne etiketleme yapabilmekte ve pad üzerindeki barkod okuyucu ile etiket kontrolü yaparak farklı üretim programlarına entegre çalışabilmektedir. YYF modelimiz ise hat üzerinde ilerleyen kutu veya kolilerin ön taraflarına etiketleme için kullanılabilir. İçecek sektörü, hız ve ambalaj çeşitliliği açısından küçük alanlara hızlı kodlama yapılmasını gerektiren özel çözümlere ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaçlara özel IP sınıfında gelişmiş hızlarda çalışabilen küçük karakter inkjet/mürekkep ve lazer markalama teknolojileri ile çözüm üretiyoruz.
Yerli üreticiye önerileriniz nelerdir?
Yeni ürün çeşitliliği ve yeni markalar dikkate alındığında Türkiye’de ve Dünya’da içecek sektörünün hızla büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Ürün çeşitliliği ve günlük üretim miktarı arttıkça markalama kodlama kısmında da hız, kalite ve doğru ürüne doğru kodlama kriterleri giderek önem kazanıyor. Bu noktada üreticilerin yeni yatırım planlamaları sırasında kodlama cihazı tercih ederken cihazın uzun dönem işletme maliyetlerini ve ihtiyacı karşılama kapasitesini dikkate almalarını öneriyoruz. Yatırımlarına bu bakış açısı ile yön veren çok uzun süredir birlikte çalıştığımız müşterilerimiz var. Halen cihazlarımız yüksek kullanıcı memnuniyeti ile üretim hatlarında çalışmaya devam etmektedir.
Geçtiğimiz dönemde tüm dünyada sıkıntılar yaşandı. Siz Teknosin olarak bu süreci nasıl geçirdiniz?
Pandemi süreci ile birlikte uzun bir evden çalışma dönemi yaşadık. Bu süreçte, tedarik/ sevkiyat ve arıza/ bakım çalışmalarını sekteye uğratmadan, çevik ve uzaktan çalışma modelleriyle, kesintisiz olarak en iyi ve en hızlı şekilde destek vermeye devam ettik. Gündemdeki değişiklikler her sektöre etki ettiği gibi bizi ve müşterilerimizi de etkiledi. Şartlarımızın imkan verdiği ölçüde bu süreci müşterilerimizle iletişim halinde onlara destek olarak geçirdik. Dünya genelinde yaşanan ham madde kıtlığı, enerji ve nakliye fiyatlarındaki artış ve devam eden ekonomik sıkıntılar hepimizi enflasyonist piyasa koşullarına maruz bıraktı. Teknosin olarak, her zaman iş ortaklarımızın kodlama ve markalama maliyetlerini düşürmek amacıyla çalıştık. Bu vizyonumuzla tüm ürün ve hizmetlerimiz için fiyat artışlarını minimum seviyede tutmak için sürekli çalışıyoruz. Bu süreci tüm tedarikçilerimizin katkısı ve kendi gücümüzle olabilecek en iyi şekilde geçirdiğimizi düşünüyoruz.
Son 2 yıl içerisinde şirketinizde yaşanan gelişmeler ve yatırımlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yönetim olarak işimizi geliştirmek, geleceğe taşımak için şirketimize ve ekibimize sürekli yatırım yapıyoruz. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde ekibimizi büyüterek, çok daha güçlü bir hale getirdik. Organizasyonumuzu güçlendirmek için ekip arkadaşlarımıza yeni görevler vererek, iş çeşitliliklerini artırdık. Pandemi döneminde dahi, sürekli gelişim vizyonumuzla, kişisel gelişim ve iş eğitimlerimize hız kesmeden devam ettik. Müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için iç süreçlerimizi sürekli gözden geçiriyoruz. Sipariş, tedarik süreçlerinin iyileştirilmesi için iç süreç güncellemelerimiz devam ediyor. Tüm bunların yanı sıra, bizim için en önemli konu işimizi geleceğe taşımak… İşimizi geleceğe taşımak için geçtiğimiz iki yıl içerisinde Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdik. TÜBİTAK ve KOSGEB Ar-Ge teşvikleri ile desteklenen Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda geliştirdiğimiz yeni ürünlerimiz ile 2023 yılında seri üretime başlayacağız. Üretim tesisi yatırımımız son hızı ile devam ediyor. Hedefimiz Ar-Ge çalışmalarını tamamen kendimiz gerçekleştirdiğimiz ürünlerimizle ülke ekonomisine ve sanayisine katma değer katarak, ithal ettiğimiz ürünlerin ikamesi gerçekleştirerek ve Türkiye’de alanında ilk üretimi yapmak.
Kurumsal kimlik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Bu konu önem verdiğimiz noktaların başında geliyor diyebiliriz. Kurum kültürümüzü en doğru şekilde yansıtmak ve müşterilerimiz ile sağlıklı bir iletişim kurmak adına her zaman sektördeki en iyilerle çalışıyoruz. Şu an bu konuda yeni projelerimiz var. Ürünlerimizle ilgili bilgiye ulaşmayı daha da kolaylaştırdığımız ve daha yeni bir görünüm kazandığımız bir web site tasarım sürecinin neredeyse son aşamasındayız. Bununla birlikte sosyal medya hesaplarımızdaki varlığımız ve yazılı/basılı mecralardaki tasarımlarımız ile trendleri yakından takip etmeye devam ediyoruz.
Sektöre yeni bir müjdeniz var; bunu ilk kez yazılı basında duyuruyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Yeni tesisiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Teknosin olarak ülke ekonomisine katkı sağlayarak, işimizi geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Bu vizyonumuzla 2019 yılından Ar-Ge çalışmalarına başladık. KOSGEB Ar-Ge ve TÜBİTAK teşvikleri ile kendi Ar-Ge laboratuvarımızda geliştirme çalışmalarımızı yürütüyoruz. Geliştirme süreçleri tamamlanan ürünlerimizin yurtdışı tedarikçilerimiz tarafından sertifikasyon süreci devam etmektedir. 2023 yılının ikinci yarısında, toplam 3500 m2 kapalı alana sahip üretim tesisimizde, sertifikalandırılmış seri üretime başlayacağız. Üretim tesisimiz bünyesindeki Ar-Ge ve kalite laboratuvarları ile ürünlerimizde daimî kaliteyi ve yenilikçi çözümler için sürekli geliştirmeyi hedefliyoruz. Kendi alanımızda, Türkiye’de Ar-Ge ve üretim yatırımı yapan tek şirket olmaktan gurur duyuyoruz.
Teknosin’in konumu ve gelecek hedefleri nelerdir?
Müşterilerimize her koşulda en iyi çözümleri, en uygun maliyet ile sunmak için çalışıyoruz. Kalite bizim için çok önemli. Sunduğumuz kaliteli, teknolojik çözümlerimizle en iyi kodlama, markalama çözümlerini sunuyoruz. Üretimin ve araştırma geliştirmenin gücüne çok inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde üreterek büyümeyi hedefliyoruz. Bunun için Ar-Ge yatırımlarımıza öncelik veriyoruz. Gelecek dönemde yeni Ar-Ge projelerimiz ile konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Mühendislik gücümüz, Ar-Ge altyapımız ve üretim gücümüzle pazarda kendimizi farklı bir konuma taşıyacağız.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.
DİĞER RÖPORTAJLAR
-
Elit Ozon Sistemleri Genel Müdürü Cemil YAMAN: “İHTİYACA EN UYGUN SİSTEMİ YERİNDE TESPİT EDİP, ÇÖZÜM SUNUYORUZ” 04.10.2023
-
PAPİX PLASTİK, İHRACAT ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ 04.10.2023
-
HEUFT Systemtechnik GMBH Türkiye Satış Müdürü Ergun SÜNNELİ: “MÜŞTERİ TALEPLERİNİ ÖNEMSİYOR, HER YIL DAHA GELİŞMİŞ ÇÖZÜMLER İLE HİZMET VERİYORUZ” 13.09.2023
-
Husky Technologies Türkiye Irak ve Nahçıvan Bölge Satış Müdürü Doğan BURAT: “HUSKY OLARAK ÖNCELİĞİMİZ, MÜŞTERİLERİMİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİNE ULAŞMALARINA YARDIMCI OLMAKTIR” 22.07.2023
-
GCA Genel Müdürü Abdullah GAYRET: “CAM, İNOVASYONA AÇIK ÖZEL BİR MALZEME” 22.07.2023
-
PepsiCo Türkiye İçecek Kategorisi Kıdemli Pazarlama Direktörü Aslı Önder: “SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZLE TOPLUMSAL KALKINMAYA KATKIDA BULUNUYORUZ” 25.05.2023
-
DÜNYA LİDERİ GUALA CLOSURES GROUP TÜRKİYE’DE 25.05.2023
-
Çiftsan Etiket Ambalaj Genel Müdürü Hakan YOLGUN: "SEKTÖRÜNDE LİDER MARKALARIN ANA TEDARİKÇİSİYİZ" 25.05.2023
-
UBS, TÜRKİYE PAZARINDA HEDEF BÜYÜTTÜ 16.04.2023
-
PTM Tank Genel Müdürü ve Expert Danışmanlık Ortağı Hakan KORKMAZ: “AVRUPA KALİTE VE STANDARTLARINDA HİZMET SAĞLIYORUZ” 16.04.2023
-
Atlas Copco Kompresör Tekniği Servis Bölüm Müdürü V. Özgün ŞENOL: “SMARTLİNK İLE %30’A VARAN ENERJİ TASARRUFU SAĞLANABİLİYOR” 19.01.2023
-
Hamidiye Kaynak Suları San. Tur. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin ÇAĞLAR: GÜVENİLİR, SAĞLIKLI VE DOĞAL HAMİDİYE, ÖDÜLE DOYMUYOR 11.11.2022
-
Ambalaj Makinecileri Derneği Başkanı Saner SAN: “AMD’NİN HEDEFİ, ÜYELERİNİN DÜNYA ÇAPINDA BİLİNİR OLMASI” 11.10.2022
-
YILPAR Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emin Altuğ YILANCIOĞLU: “YENİ TESİSİMİZLE YILLIK 100 MİLYON EURO CİRO HEDEFLİYORUZ” 13.09.2022
-
TESİS KURULUMUNDA DOĞRU ADRES... EXPERT DANIŞMANLIK 03.07.2022
-
Park Cam Sürdürülebilirlik Yöneticisi Bahar Özkan: “PARK CAM EN İNCE AYRINTISINA KADAR DÜŞÜNÜLMÜŞ, SORUMLU BİR FABRİKA” 03.07.2022
-
Faik KARADENİZ: “AMBALAJLI SU SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ” VE KARDAN SU’YUN HEDEFLERİ 03.07.2022
-
So Fuar Kurucusu ve F İstanbul Fuarı koordinasyonunu yürüten Özgür SOFUOĞLU: “F İSTANBUL GIDA, İÇECEK, İŞLEME VE AMBALAJ FUARI İLE FİRMALARIN KATMA DEĞERLİ İHRACAT GERÇEKLEŞTİRMELERİNE VE MARKALAŞMALARINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ” 17.05.2022
-
Yıldırım Soğutma Basınçlı Kompresör Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Cengiz YILDIRIM: “SERVİSTE 7/24 HİZMET ANLAYIŞINI GERÇEK ANLAMDA UYGULUYORUZ” 21.04.2022
-
Tetra Pak Türkiye ve İran Kurumsal İletişim Direktörü Buket YAMAN: “GÜVENLİ, YENİLİKÇİ VE ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLER SUNUYORUZ” 28.03.2022
-
Beypazarı Maden Suyu Yönetim Kurulu Üyesi Bilge ERCAN: KADIN VE ERKEK, SORUMLULUKLARI EŞİT OLARAK PAYLAŞIRLARSA AŞAMAYACAKLARI ENGEL YOKTUR 28.03.2022
-
Tetra Pak Türkiye ve İran Kurumsal İletişim Direktörü Buket YAMAN: “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİMİZİN TEMELİ, 'GIDAYI, İNSANI VE GEZEGENİ' KORUMAK” 24.11.2021
-
İÇECEK SEKTÖRÜNDE TSE COVİD-19 GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ ALAN İLK FİRMA; ULUDAĞ İÇECEK 24.08.2021
-
KIZILAY’DAN İNSANİ YARDIM ALANINDA ÇALIŞAN İLK AR-GE MERKEZİ 24.08.2021
-
Su Sanayicileri Derneği (SUSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahman KILIÇ: “PANDEMİ SÜRECİNDE TEDAVİNİN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASIYDIK” 26.07.2021
-
Expert Tasarım Danışmanlık Makina A.Ş. Kurucusu ve Ortağı Metin ÖNER: “DOĞRU PROJELERLE ZAMANINDA VE UYGUN MALİYETLİ YATIRIMLAR SUNUYORUZ” 26.07.2021
-
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ozan DİREN: “TÜRKİYE’NİN MEYVE SUYU İHRACATI, 350 MİLYON DOLAR SEVİYESİNE YAKLAŞTI” 21.06.2021
-
İdeal Memba Suları A.Ş. Genel Müdürü Salim Demir: “ARKANIZDA MUTLAKA İMZANIZI TAŞIYAN BİR YENİLİK BIRAKIN” 24.05.2021
-
Üner Plastik A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Cumhur FİLİK: “KAPAK, AMBALAJIN ANAHTARIDIR” 11.05.2021
-
TEKİR İÇECEKLER, YATIRIMLARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR 11.05.2021
-
Vakıf Taşdelen Doğal Kaynak Suyu Genel Müdürü Burhan ALEV: “BİLİNÇLİ VE SAĞLIKLI YAŞAM DÜZEYİ ARTTIKÇA AMBALAJLI SU TÜKETİMİ DE ARTIYOR” 11.05.2021
-
YENİ NESİL FABRİKALAR KURAN GEMAK’IN MİSYONU: DÜNYA MARKASI OLMAK 16.04.2021
-
Coca-Cola Türkiye Genel Müdürü Başak KARACA: COCA-COLA İLE “DAHA İYİSİ İÇİN” 24.03.2021
-
Oğuz Gıda CEO’su Enes ÖRER: BİR DÜNYA MARKASI OĞUZ GIDA 24.03.2021
-
MEDER- Meşrubatçılar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Burcu COŞKUN: “MEŞRUBAT SEKTÖRÜ OLARAK, TOPLUM SAĞLIĞINI GÖZETEN UYGULAMALARA ÖNEM VERİYORUZ” 24.03.2021
-
Beypazarı Maden Suyu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi ERCAN: "YENİ DOLUM HATTIMIZ İLE YILLIK 1,5 MİLYAR ŞİŞE DOLUM KAPASİTESİNE ERİŞTİK" 17.02.2021
-
Atlas Copco Kompresör Tekniği Bölüm Müdürü V. Özgün Şenol: “HEDEFİMİZ, TÜRK SANAYİSİNİN TÜM SEKTÖRLERDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ ARTIRMAKTIR” 17.02.2021
-
TETRA PAK, “İYİ OLANI KORUR” SLOGANIYLA HİZMET VERİYOR 24.12.2020
-
FUSKA’DA YATIRIMLAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR 18.11.2020
-
POLAT MAKİNA, 2020’Yİ YENİLEŞME YILI İLAN ETTİ 16.04.2020
-
SU HAYAT'TIR 17.10.2019
-
TETRA PAK, “İYİ OLANI KORUR” 17.10.2019
-
SU SEKTÖRÜNÜ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE NELER BEKLİYOR? 28.11.2018 “Su sektöründe işe başlarken; danışmanlık hizmeti alınmaması, yanlış yatırım tercihinde bulunulması, profesyonel ekiple çalışılmaması, yeterli fizibilite çalışması ve bütçeleme yapılmaması, marka planı oluşturulmaması ve reklam bütçesi hazırlanılmaması, bayilik sürecinin doğru yürütülememesi, rakipleri ve yenilenen teknolojinin takip edilmemesi gibi süreçler yatırımların olumsuz sonlanmasına sebep oluyor” diyen Önel Mühendislik Müş. Müt. San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Faik KARADENİZ’den su işletmesi kurarken ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler aldık. "Yaşanan olumsuz süreci su firmaları zararsız atlatabilir ve para kazanarak büyümeye devam edebilir" diyen Faik KARADENİZ ile yaptığımız söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.
-
ÜNER PLASTİK, YATIRIMLARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR 30.10.2018
-
Safir Ozon Ltd. Şti. / Metin ÖNER: “TEKNOLOJİ DONANIMLI SİSTEMLERLE ÜRETİM HIZI ARTIRILMALIDIR” 30.10.2018
-
BEYPAZARI DOĞAL MADEN SULARI 27 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR 23.07.2018
-
GÜRALLAR CAM AMBALAJ "SONSUZ OKYANUS PROJESİ"NE DESTEK VERİYOR 23.07.2018
-
BERRAK SU, ULUSLARARASI LEZZET ÖDÜLÜ ALARAK KALİTESİNİ TESCİLLEDİ 23.07.2018 “Ülkece kaynaklarımızı kirletmeden muhafaza etmenin bilinci geliştirilmelidir” diyen Ran-Nak Uluslararası Nakliyat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. / Berrak Doğal Kaynak Suyu Genel Müdürü Kerim CAYMAZ ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.
-
Dimes Grup CEO’su Ozan DİREN: “ÜLKEMİZİN ZENGİN MEYVE ÇEŞİTLİLİĞİNİ, ÜRÜN İNOVASYONU İLE DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ” 21.06.2018
-
MEYED: “MEYVE SUYU YARAR” 21.06.2018
-
Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Sabit KARACA: “SÜT SEKTÖRÜ 2018’DEN UMUTLU” 23.03.2018