RÖPORTAJLAR

“Bütün paketlerin toplandığı, geri dönüştürüldüğü, asla çöpe gitmediği bir dünya kurmayı hedefliyoruz. Bu konuda gelişme sağlayabilmek için paydaşlarımızla bir araya geliyor ve geri dönüşüm tesislerine yatırım yapıyoruz. Döngüsel ekonomi hedefiyle, yerinde toplama ve geri dönüştürme süreçlerini artırmak için bölgesel ve yerel çalışmalar sürdürüyoruz” diyen Tetra Pak Türkiye ve İran Kurumsal İletişim Direktörü Buket YAMAN ile “Doğayı seçin. Kartonu seçin.” Kampanyası hakkında görüştük. Keyifli okumalar dileriz.

 

 

Tetra Pak’ın faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Tetra Pak olarak “İyi Olanı Korur” marka vaadimizle, gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir hale getirme vizyonumuz çerçevesinde, 160’ın üstünde ülkede, 25 binin üzerinde çalışanımız, dünya çapında 53 üretim tesisimiz, 8 teknik eğitim merkezimiz ve 6 AR-GE tesisimiz ile güvenli, yenilikçi ve çevre dostu ürünler sunuyoruz. 


Türkiye’de 1972 yılından bugüne faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Kemalpaşa’da bulunan İzmir fabrikamız, Bursa ve İstanbul ofislerimiz ile yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yapılan yatırımlarla 10 milyar paketi aşan üretim kapasitesine sahip Tetra Pak İzmir Fabrikası’nda bugün 27 farklı ambalaj çeşidi üretiliyor. Fabrikamızda üretilen paketlerimiz, dünyanın 4 kıtasında tam 41 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye ve dünyada içecek kategorisi içinde süt, %100 meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecekler, su, soğuk çay, soğuk kahve, yoğurtlu içecekler ve fermente içecekler gibi pek çok sıvı ve yarı sıvı gıda ürünlerini paketleme ve proses çözümlerine sahibiz. 


Sürdürülebilirlik yaklaşımınız nedir?
Dünyanın lider gıda işleme ve ambalaj çözümleri şirketlerinden biri olarak, müşterilerimiz ve tedarikçilerimizle birlikte çalışarak, yüz milyonlarca insana her gün güvenli, yenilikçi ve çevre dostu ürünler sunuyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimizin temelini “Gıdayı, İnsanı ve Gezegeni” korumak oluşturuyor.


Gelecekteki başarımızın tüketicilerimize güvenli ve çevreye dost ürünler sunmaya devam etmemize bağlı olduğunu biliyor, değer zincirinin tamamındaki faaliyetlerimizde sosyal sorumluluk anlayışını benimsemeyi taahhüt ediyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızda öncelikleri belirlerken Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından (SKA) faydalanıyor, sürdürülebilirlik konusundaki üç temel ilkemizle en yakından bağlantılı olan projelere odaklanıyoruz.


Şirketimize gelecek on yıl boyunca rehberlik edecek olan 2030 stratejimizin temel dayanaklarından biri, “Sürdürülebilirlik dönüşümüne öncülük etmek. Bu temel dayanağın iki amacı bulunuyor: “Faaliyetlerimizi düşük karbonlu döngüsel ekonomi çözümleriyle yönetmek” ve “Tüm değer zincirinde sürdürülebilirliği geliştirmek”.

 


Döngüsellik ve geri dönüşüm alanında yaptığınız çalışmalar hakkında neler söylemek istersiniz?
Bütün paketlerin toplandığı, geri dönüştürüldüğü, asla çöpe gitmediği bir dünya kurmayı hedefliyoruz. Bu konuda gelişme sağlayabilmek için paydaşlarımızla bir araya geliyor ve geri dönüşüm tesislerine yatırım yapıyoruz. Döngüsel ekonomi hedefiyle, yerinde toplama ve geri dönüştürme süreçlerini artırmak için bölgesel ve yerel çalışmalar sürdürüyoruz. 


Bugün, karton paketleme malzememizin ortalama yenilenebilir içeriği %70’ten fazla. 2020 yılında İzmir fabrikamızda oluşan 5 bin 549 ton atığı geri dönüştürürken, içecek kartonlarının geri dönüşümüne başladığımız 1995 yılından bu yana da 9.7 milyarın üzerinde Tetra Pak paketinin geri dönüştürülmesine katkı sağladık. Ayrıca şirketimizin 2020 yılında piyasaya sürdüğü yaklaşık 238 ton ambalaj atığı, üye olduğumuz yetkilendirilmiş kuruluş tarafından toplatıldı ve geri kazandırıldı. Bunun yanı sıra geri dönüşüm tarafındaki ortaklarımızla birlikte ambalaj malzemelerimizin bileşenleri olan kağıt, polietilen ve alüminyumun ikincil hammadde olarak değerlendirilmesi için iş birliklerine imza atıyoruz. 


Tüketim sonrası oluşan kullanılmış içecek kartonlarını ve müşterilerimizin tesislerinde ortaya çıkan ambalaj malzemesi ıskartalarını tekrar değerlendirmek üzere Kahramanmaraş Kağıt ile 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz iş birliği bu sene devreye aldığımız, karton ambalajların tüm bileşenlerini geri dönüştürmeyi mümkün kılan tesis yatırımıyla devam ediyor. Yaklaşık 50 Milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz tesis, yılda 18 bin ton kartonu geri dönüştürecek kapasiteye sahip. Türkiye’de içecek karton ambalajı geri dönüşümü konusunda sıfır atık uygulaması yapan ilk ve tek olan tesisimizle her şeyden önce ülkemizin sürdürülebilir büyüme hedeflerine katkı sunduğumuz için mutluyuz. Bunun yanında 2022'de operasyona başlamasını planladığımız yıllık 5 bin ton geri dönüşüm kapasiteli yeni tesiste, hem iş ortağımız olan kağıt fabrikalarında oluşacak olan polial atıkları hem de ihtiyaç duyulduğunda piyasada toplanan içecek kartonu atıkları işlenmesini ve nihai ürünler haline getirilmesini sağlayacağız.


Sürdürülebilirlik yaklaşımınız çerçevesinde başlattığınız “Doğayı seçin. Kartonu seçin” kampanyanız hakkında bilgi verir misiniz?
Tetra Pak olarak amacımız, tamamen yenilenebilir, tamamen geri dönüştürülebilir ve karbon nötr olan, yalnızca bitki bazlı malzemelerden yapılmış karton ambalajlar oluşturmak. Bu vizyon doğrultusunda Türkiye’de lanse ettiğimiz ‘Doğayı Seçin. Kartonu Seçin.” kampanyamızla da çeşitli hedef kitlelere, sürdürülebilirlik yaklaşımımızı ve çalışmalarımızı, dünyanın en sürdürülebilir gıda ambalajı hedefimizi anlatıyor ve onları da bu harekete dahil olmaya davet ediyoruz. Diğer yandan, giderek artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayabilmek, gıdanın güvenli, besleyici ve erişilebilir olmasını sağlamak, gıda kaybı ve israfını azaltmak açısından paketlemenin oynadığı hayati rolün altını çiziyoruz. Bu noktada doğa üzerindeki etkisi daha az olan malzemelerin kullanımını en üst düzeye çıkarmak, ambalajlarımızın kâğıt bazlı ve bitki bazlı içeriğini artırmak ve bu hammaddeleri biyoçeşitliliği ve doğal ortamları koruyan yollarla tedarik etmek odağımızda yer alıyor.


Son zamanların en çok konuşulan konularından biri gıda güvenliği. Bu konudaki taahhüttünüz nedir?
Pandeminin hayatımıza girmesiyle gıda güvenliği tüm dünyadaki tüketiciler açısından önemi artan bir konu. 2020 Tetra Pak Endeksi global araştırma sonuçlarımıza da baktığımızda, bu araştırmaya katılan katılımcıların üçte ikisinin satın aldıkları gıdanın güvenli olup olmadığı konusunda endişe duyduğunu görüyoruz. Araştırma ayrıca tüketicilerin gıda güvenliği konusunda üreticilerin sorumluluk almasını ve bu konuyu önceliklendirmesini beklediklerini de ortaya koyuyor.


Tetra Pak olarak güvenli ve sürdürülebilir gıda sistemleriyle geleceği şekillendirmeyi taahhüt ediyoruz. Ambalajlarımız gıdayı koruyor; güvenli, besleyici ve lezzetli ürünleri giderek daha hızla artan dünya nüfusunun büyük bölümü için erişilebilir kılmak üzere ürünlerimizi ve hizmetlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Çözümlerimiz, değer zincirimizin tamamında gıda kaybı ve israfını önlemeye yardımcı oluyor. Global çapta iş ortaklıklarımızla, gıda güvenliğine odaklanan, daha iyi beslenme imkanları sunan, sürdürülebilir tarımı ve üretimi destekleyen programlar geliştirip sürdürüyoruz.


Gıda güvenliği iş yapış biçimimizin ve işimizi destekleyen tüm süreç ve prosedürlerin merkezinde yer alıyor. Son derece net olan Gıda Güvenliği Politikamız sayesinde yüksek standartlarımızı koruyor ve gıda işleme ve paketleme değer zincirinin tamamında eksiksiz ürün izlenebilirliği elde ediyoruz. Öte yandan başarımızın temelinde yatan yenilikçilik felsefemizle sürekli iyileştirmeye yönelik yolculuğumuz da devam ediyor.


Projenizin sektörümüz adına hayırlı olmasını diliyoruz. Bu keyifli sohbet için çok teşekkür ederiz.

DİĞER RÖPORTAJLAR