RÖPORTAJLAR

“Kapak üretimi, yapısı gereği çok dinamiktir. Sektördeki bu hareketliliğe öncülük edebilmek için de yatırım çok önemlidir. Üner Plastik olarak 2019 yılında da yatırım konusunda açık ara lider olacağımızı düşünüyorum” diyen Üner Plastik Satış ve Pazarlama Müdürü Cumhur FİLİK ile gerçekleştirdiğimiz keyifli söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.

 

 

Üner Plastik’in 2018 yatırımları ve kazanımları hakkında neler söyleyeceksiniz? Yılın kalan kısmında yeni bir yatırım projesi gerçekleştirmeyi planlıyor musunuz? 
2018 yılı rakamsal olarak başarılı geçti ve geçiyor.  2018 yılı itibariyle Üner Plastik sadece kendi başına sahip olduğu üretim kapasitesi ile birçok ürün grubunda, Türkiye’deki ambalajlı su içeceklerinin tüm kapak tedarikini sağlayabilecek duruma erişmiştir. Üner Plastik tüm ülkemize yetecek güce ulaşmıştır.


2017 - 2018 yılı faaliyetleri açısından sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ambalajlı içecek sektörü açısından Türkiye’deki müşterilerimizle gurur duyuyorum. Yurtdışında birçok fuar ve konferanslara katılıyoruz, bu ülkelerdeki üretim tesislerini de yerinde inceleme fırsatımız oluyor. Türkiye’deki müşterilerimizin makine parkları, otomasyon sistemleri, üretim/maliyet/satış verimlilikleri çok iyi bir yerde olduğumuzu gösteriyor. 


2019 yılı için planlanan hedef projelerinizle ilgili bilgi alabilir miyiz?
2019 yılında hedefimiz çeşitlendirme olacaktır. Ürünler çeşitlenecek, sektörler çeşitlenecek ve ihracat ülkeleri çeşitlenecektir. Tüm bu hedeflerin güç kaynağı ise insan kaynağımız ve yeni kurduğumuz sistemimiz olacaktır. Yaptığımız İŞ’e bilimsel bakıyoruz. Kendi içimizde çekirdek bir “İŞ” grubu kurduk. Tüm işler yeniden tartışıldı, süreçler analiz edildi, verimsizlik elendi ve herkes kendi işinin sahibi olarak kendi işini baştan tasarladı. Ne yaptığımızı ve yapacağımızı artık bilimsel bir bilinçle yapıyoruz. Bu bilinç, zamanla çalışanlardan bağımsız, kendi kendini yönetebilen/ölçen/düzelten/iyileştiren modern bir kapak üretim tesisinin temel taşı olacaktır. 


Üner Plastik olarak gerçekleştirdiğiniz ihracat faaliyetlerinizden bahseder misiniz? 
Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu kaynaklar ile yakın çevre ülkeler bizim doğal ihracat pazarımız oluyor. Uzun yıllardır, yakın pazarlara istikrarlı bir şekilde ihracatımız var, ancak asıl hedefimiz belirlediğimiz yeni hedef pazarlarda da ilgili ülkenin yerel bir üreticisi kadar pazar payına sahip olmaktır. Hedef pazar olarak belirlediğimiz birçok uzak ülkede sahip olduğumuz pazar payı ile artık “Yerel Oyuncu” sayılabilecek rakamsal değerlere ulaştık. Bu ülkelerdeki müşterilerimiz bizi ülkelerine yerinde üretim için de davet etmektedirler.


Türk kapak üreticilerinin ihracat rakamlarının geliştirilmesi için sizce neler yapmaları gerekir?
Çok güzel bir soru, öncelikle teşekkür ederim. Bu soruya kapak ihracatı özelinde, hatta plastik ihracatı özelinde değil de, bir Türk ihracatçısının hayalleri olarak cevap vermek isterim:


- Uluslararası bir fuar şirketine/organizasyonuna/markaya ihtiyacımız var. Bu yapı, tüm ihracatçıları asgari maliyet ve azami kolaylıklar ile hedef pazarlara taşıyacak. 


- Uluslararası çalışacak hızlı/express kurye servisine ihtiyacımız var. Numune/ilk satışları göndermek çok hızlı ve az maliyetli olabilecek.


- Uluslararası gemi şirketine ihtiyacımız var. Politik/dönemsel kaygılardan uzak dünyanın her yönüne gerçek maliyetler ile mallarımızı satabilmemiz için yerli bir gemi/hat yapısına ihtiyacımız var.


- İhracatçıya değil, ihracatçının müşterisine finansal destek sağlayabilecek güçlü bir finansal yapıya/kuruma ihtiyacımız var.

 


Kapak üretim sektöründe karşılaştığınız sorunlar ve sizin çözüm önerileriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Kendi içimizde çok gelişmiş bir AR-GE yapımız var. Bu yapı sürekli olarak üretimi beslemektedir. Kapak üretim sektöründe karşılaştığımız problemler tabi ki oluyor, ancak bunun nedeni genelde hiç yapılmamış olanı yapmaktan kaynaklanıyor. Türkiye’de tüm kapak ürün gruplarında en yüksek kapasiteye sahip kalıpları üretiyoruz. Bu çalışmalar kapakların yapısı ile ilgili birçok kritik bilginin elde edilmesine imkân veriyor. Bu sayede de en hızlı dolum hatlarında yegâne tercih sebebi olabiliyoruz.


Kapak sektörünün ülkemizdeki konumunu değerlendirir misiniz?
Türkiye’de kapak sektörü çok rekabetçidir. Kendi içimizdeki rekabet kuşkusuz ki hepimizi çok geliştiriyor, biz de bu durumdan çok memnunuz.
Kapak üretimi yapısı gereği çok dinamiktir. Sektördeki bu hareketliliğe öncülük edebilmek için de yatırım çok önemlidir. Üner Plastik olarak 2019 yılında da yatırım konusunda açık ara lider olacağımızı düşünüyorum.


Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

 

DİĞER RÖPORTAJLAR